Εάν είστε αφοσιωμένοι στις καθημερινές σας βόλτες, είναι πολύ πιθανό ο χρόνος που αφιερώνετε σε αυτές να διαφέρει από μέρα σε μέρα. Μερικές φορές, μπορεί να έχετε μία ώρα στην διάθεση σας ενώ άλλες το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να περπατήσετε για δέκα λεπτά από την μία υποχρέωση στην άλλη.

Πώς σας ωφελούν οι μικρές & γρήγορες βόλτες

Εάν ο χρόνος που μπορείτε να αφιερώσετε στην φυσική δραστηριότητα είναι περιορισμένος, τότε η ταχύτητα είναι ιδανική. Περίπου 15 λεπτά περπάτημα υψηλής έντασης την ημέρα ισοδυναμούν με περίπου 30 λεπτά μέτριας έντασης, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Αυτό συμφωνεί με τη σύσταση του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) για καθημερινή άσκηση για 30 λεπτά κίνησης σε μέτρια ένταση. Αυτό διότι αρκεί μισή ώρα για να λάβετε όλα τα οφέλη της αερόβιας άσκησης.

Δηλαδή, δυναμώνει την καρδιά σας και μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία, ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σας σύστημα, και ακόμα  βελτιώνει τη διάθεσή σας.

Πώς θα γίνει το περπάτημά σας πιο αποτελεσματικό

Μερικές χρήσιμες συμβουλές που μας προτείνουν οι ειδικοί για να απολαύσουμε ακόμα περισσότερο τις βόλτες μας ενώ γίνονται πιο αποτελεσματικές περιλαμβάνουν:

Πρώτα ζέσταμα, μετά περπάτημα

Η προθέρμανση είναι απαραίτητη, ανεξάρτητα από το πόσο απαιτητική ή έντονη είναι η προπόνησή σας, προκειμένου να αποφύγετε τους τραυματισμούς. Όταν περπατάτε, πρέπει να είστε σε θέση να κινείτε τα ισχία σας και να έχετε μεγάλο εύρος στο βηματισμό σας.

Έτσι, κάνοντας διατάσεις (ή αλλιώς stretching) ζεσταίνετε τους γοφούς και τους αστραγάλους σας και γενικά προετοιμάζετε τους μυς και τις αρθρώσεις σας για όποια επιβάρυνση δεχτούν στη συνέχεια.

Ανακαλύψτε μια νέα διαδρομή

Καταλαβαίνουμε ότι μπορεί να έχετε βρει μια διαδρομή που σας αρέσει και να μένετε πιστοί σε αυτή, έτσι όμως το σώμα σας προσαρμόζεται σε αυτή και δεν βρίσκει το περπάτημα το ίδιο απαιτητικό.

Επομένως, βάλτε στόχο να αλλάζετε διαδρομή μερικές ημέρες την εβδομάδα. Περπατήστε, για παράδειγμα, σε ένα μονοπάτι με ανηφορική κλίση, περπατήστε στην παραλία ή περιπλανηθείτε στο πάρκο της γειτονιάς σας. Έτσι, θα γυμνάζετε διαφορετικές ομάδες μυών και παράλληλα θα ανανεώσετε την προπόνησή σας.