Ακούγοντας για φύκια, το πιθανότερο είναι ότι σας έρχεται στο μυαλό το sushi. Και ναι, αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να ενσωματώσει κανείς στη διατροφή του τα φύκια, όπως κάνουν για αιώνες οι Ιάπωνες έχοντας εκτιμήσει την εξαιρετική τους γεύση. Όμως, αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που τα βρώσιμα φύκια (kelp) – όπως τα wakame, nori και kombu – είναι μια τόσο διαδεδομένη τροφή στην Ασία, που μπαίνει σταδιακά και στη δυτική κουζίνα.

Τα εκπληκτικά οφέλη που έχουν τα φύκια

Τα φύκια είναι πλούσια σε βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία, όπως:

  • Βιταμίνη Κ
  • Βιταμίνη Α
  • Ασβέστιο
  • Σίδερο
  • Μαγνήσιο

Αλλά αυτό στο οποίο πραγματικά υπερέχει αυτή η θαλασσινή υπερτροφή είναι η περιεκτικότητά της σε ιώδιο.

Επιπλέον, τα φύκια έχουν χαμηλά λιπαρά και πολύ λίγες θερμίδες. Αλλά αυτά δεν είναι τα μόνο οφέλη τους για την υγεία μας.

Ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι τα φύκια μπορεί να έχουν ισχυρή επίδραση στην απώλεια βάρους και την παχυσαρκία, καθώς η αλγινική ίνα που βρίσκεται σε αυτά σταματά την απορρόφηση λίπους στο έντερο.

Έρευνες έχουν δείξει επίσης ότι τα φύκια μπορεί να έχουν ισχυρές ικανότητες καταπολέμησης του καρκίνου και ρύθμισης των ορμονών στο σώμα.

Ακόμα, τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών που έχουν όχι μόνο καταπολεμούν τις ελεύθερες ρίζες, αλλά μπορούν να βοηθήσουν άτομα με διαβήτη και να λειτουργήσουν ως ισχυρός αντιφλεγμομονώδης παράγοντας.

Δημιουργικοί τρόποι για να τρώτε φύκια

Σίγουρα, τα φύκια κάνουν μια υπέροχη σαλάτα και ταιριάζουν πολύ με το sushi (έτσι παίρνετε και ωμέγα-3). Πειραματιστείτε με την ποικιλία nori για να φτιάξετε τα δικά σας sushi rolls με ρύζι και γέμιση με αβοκάντο, λαχανικά και τόνο ή σολομό.

Δείτε περισσότερους τρόπους για να ενσωματώσετε μια υγιεινή δόση από αυτό τον «θησαυρό» της θάλασσας στη διατροφή σας:

  • Wakame: Ταιριάζει στις σούπες, σε πιάτα με ψάρια και στις σαλάτες, ενώ παραδοσιακά προστίθεται στη σούπα miso και ταιριάζει πολύ σε πιάτα ρυζιού.
  • Kelp: Θα το βρείτε αποξηραμένο σε φύλλα, τα οποία προστίθενται όπως είναι στο φαγητό κατά το μαγείρεμα ή μπορείτε να τα μουλιάσετε στο νερό, σε μορφή noodles χωρίς γλουτένη, σάκχαρα ή λιπαρά, καθώς και σε μορφή κόκκων ως υποκατάστατο αλατιού.
  • Dulse: Έχει μαλακή και μαστιχωτή υφή και είναι πολύ νόστιμο αν σοταριστεί με βούτυρο και σκόρδο, ενώ οι νιφάδες του ταιριάζουν πολύ σε σούπες.
  • Arame: Έχει ήπια γλυκιά γεύση και ταιριάζει σε διάφορα πιάτα, από σούπες, φαγητά κατσαρόλας και ψητά. Στην Ασία οι σεφ το συνδυάζουν με σησαμέλαιο και το σερβίρουν πάνω σε κομμένο μαρούλι.
  • Kombu: Χρησιμοποιείται πολύ σε ζωμούς και σούπες.