Αν και ορισμένες φορές… ανυπάκουη, πρέπει να παραδεχθούμε ότι η καρδιά κάνει για εμάς πάρα πολλά. Υποστηρίζει διαρκώς και αδιαλείπτως την εύρυθμη λειτουργία του οργανισμού με χτύπους τόσο ανεπαίσθητους, που ξεχνάμε να της ανταποδώσουμε τη χάρη και συχνά υιοθετούμε συνήθειες που όχι μόνο δεν την ενισχύουν αλλά αντιθέτως τη θέτουν σε κίνδυνο. Κι ενώ γνωρίζουμε για τις προφανείς βλαβερές συνήθειες που την αποδυναμώνουν, όπως το κάπνισμα, δεν συνειδητοποιούμε ότι καθημερινά κάνουμε μικρά πράγματα που μπορούν όμως τελικά να προκαλέσουν μεγαλύτερα ζητήματα.

Τι βλάπτει την καρδιά μας;

Τα… ευαίσθητα ούλα

Η φλεγμονή αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τις καρδιαγγειακές νόσους. Εάν δεν φροντίζετε τα δόντια σας, βουρτσίζοντάς τα και χρησιμοποιώντας οδοντικό νήμα, τότε τα ούλα σας μπορεί να υποφέρουν, να είναι ευαίσθητα και να ματώνουν.

Τα άτομα με ουλίτιδα, σύμφωνα με τους ειδικούς, έχουν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και καρδιαγγειακών επεισοδίων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά παραγόντων.

Οταν υπάρχει φλεγμονή στα ούλα αυξάνεται η C-αντιδρώσα πρωτεΐνη (πρωτεΐνη του αίματος, αυξάνεται σε απόκριση φλεγμονής), που μπορεί να στενέψει τις αρτηρίες. Ταυτόχρονα, μικρόβια από το στόμα μπορούν επίσης να εισέλθουν στην κυκλοφορία του αίματος όπου προσκολλώνται σε λιπαρές εναποθέσεις στα αιμοφόρα αγγεία.

Το μποτιλιάρισμα

Οι ώρες που χάνουμε στο καθημερινό μποτιλιάρισμα προς και από τη δουλειά, αποδυναμώνουν και την καρδιά μας, εκτός από το σώμα μας.

Σύμφωνα με ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο «BMJ Journal», μελέτες παρατήρησης υπογραμμίζουν τη συσχέτιση ανάμεσα στο περπάτημα ή τη χρήση ποδηλάτου προς και από τη δουλειά και του μειωμένου κινδύνου καρδιομεταβολικής νόσου.

Από την άλλη πλευρά, οι πολύωρες και αγχωτικές μετακινήσεις που απαιτούν μεγάλες καθιστικές περιόδους μπορούν να αυξήσουν τους κινδύνους για καρδιακές παθήσεις. Για αυτό αν είναι δυνατόν, αφήστε το αυτοκίνητο στο σπίτι κάποιες μέρες της εβδομάδας και αν τελικά πρέπει να οδηγήσετε επωφεληθείτε από την αγαπημένη σας playlist ή ένα podcast ενσυνειδητότητας.

Το ροχαλητό

Οσοι έχουν την τάση να ροχαλίζουν θεωρούν ότι είναι απολύτως φυσιολογικό, αλλά ερευνητές από το Henry Ford Hospital στο Detroit ανακάλυψαν ότι το ροχαλητό μπορεί να προκαλέσει πάχυνση ή ανωμαλίες στις καρωτίδες, που βρίσκονται στον λαιμό σας και μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο, το πρόσωπο και τη γενικότερη περιοχή του κεφαλιού, εντείνοντας τον κίνδυνο για την καρδιά σας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν μάλιστα ότι όσοι ροχαλίζουν κατά… συρροή θα πρέπει να αναζητήσουν θεραπεία με τον ίδιο τρόπο που θα έκαναν αν αντιμετώπιζαν υψηλή αρτηριακή πίεση.

Το no fun time

Η υποστήριξη που δεχόμαστε από τα αγαπημένα μας πρόσωπα ενισχύει το αίσθημα της χαράς και της βεβαιότητας, μειώνοντας σημαντικά το άγχος και τον κίνδυνο κατάθλιψης. Η καλή διάθεση και το αισιόδοξο βλέμμα για τη ζωή που μας χαρίζουν φίλοι και οικογένεια λειτουργεί ως προστατευτικό «μαξιλάρι» για την καρδιά μας.

Αυτό επιβεβαιώνει και μελέτη του Harvard T.H. Chan School of Public Health, που διερεύνησε τη συναισθηματική ζωτικότητα ανδρών και γυναικών ηλικίας 25 έως 74 ετών για 20 χρόνια, καταλήγοντας ότι τα άτομα με καλύτερη συναισθηματική ζωτικότητα είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν στεφανιαία νόσο.

Το να είστε (social) smoker

Ολοι γνωρίζουν ότι το κάπνισμα επιβαρύνει την καρδιά αλλά δεν είναι μόνο οι καπνιστές τριών πακέτων την ημέρα που θα πρέπει να ανησυχούν.

Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για τους… κοινωνικούς καπνιστές, αφού σύμφωνα με το Harvard Medical School, ενώ το ελαφρύ κάπνισμα δεν είναι τόσο επιβλαβές όσο το βαρύ, εξακολουθεί να αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής νόσου και εξασθενημένης αορτής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων αυξάνεται έως και 30% όταν εκτίθεστε σε παθητικό κάπνισμα, στο σπίτι, στη δουλειά ή όταν βρίσκεστε έξω με φίλους.

Ο… μεγάλος θυμός

Οταν θυμώνετε, το σώμα σας απελευθερώνει ορμόνες του στρες, οι οποίες προκαλούν την αύξηση της αρτηριακής σας πίεσης και του καρδιακού σας παλμού ενώ σύμφωνα με τους ειδικούς το αίμα σας είναι πιο πιθανό να πήξει, κάτι που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο εάν οι αρτηρίες σας έχουν ήδη συσσωρευμένη πλάκα.

Παράλληλα, μία ώρα αφού βιώσετε ένα ξέσπασμα θυμού ή συναισθηματική αναστάτωση o κίνδυνος εγκεφάλου αυξάνεται κατά 30%, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «European Heart Journal».

Για αυτό οι ειδικοί συνιστούν βαθιές ανάσες και ψυχραιμία, καθώς ακόμα και αν δεν μπορείτε να ελέγξετε τις καταστάσεις γύρω σας, μπορείτε να ελέγξετε την αντίδρασή σας σε αυτές.

Η έλλειψη mental fitness

Ισως τα αυξημένα επίπεδα στρες να μην είναι εμπόδιο στην καθημερινότητά σας, αλλά μπορεί να επιδράσουν αρνητικά στην καρδιά σας, ειδικά όταν το άγχος συσσωρεύεται με την πάροδο του χρόνου.

Τα υψηλά επίπεδα κορτιζόλης από το μακροχρόνιο στρες μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, τη χοληστερόλη και το σάκχαρό σας, εξηγούν οι ειδικοί.

Ο κίνδυνος παραμένει όταν νιώθετε τη διάθεσή σας να «πέφτει» διαρκώς και δεν κάνετε κάτι για να το αλλάξετε. Τα άτομα με κατάθλιψη ή συμπτώματα κατάθλιψης διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο καρδιακής νόσου, γεγονός που κάνει ακόμα πιο επιτακτική την αναζήτηση βοήθειας.

Η παράλειψη του γεύματος των πρωταθλητών

…Που δεν είναι άλλο από το πρωινό. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Journal of the American College of Cardiology» διερευνήθηκε η σχέση του πρωινού και των καρδιαγγειακών παθήσεων, μαζί με άλλους παράγοντες για τη θνησιμότητα.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η παράλειψη πρωινού συσχετίστηκε με σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θνησιμότητας από καρδιαγγειακές παθήσεις». Για αυτό μην παραλείπετε το πρωινό σας και επιλέξτε υγιεινές τροφές, όπως δημητριακά ολικής αλέσεως ή πλιγούρι βρόμης, πηγές πρωτεΐνης, όπως φιστικοβούτυρο ή γαλοπούλα με χαμηλά λιπαρά, φρούτα και λαχανικά.

Η αποφυγή των check up

Το ετήσιο check up είναι το πρώτο βήμα για να διατηρείτε την υγεία σας, επιτρέποντας στον γιατρό σας να εντοπίσει από νωρίς τυχόν ενδείξεις αν κάτι δεν πηγαίνει καλά. Ανεξάρτητα από την ηλικία σας, είναι σημαντικό να μην παραλείπετε κάθε χρόνο τις βασικές αιματολογικές σας εξετάσεις.

Οπως μας λένε οι ειδικοί, η πρόληψη είναι δύναμη και ο τακτικός έλεγχος μας χαρίζει το προβάδισμα για συντομότερη θεραπεία και χρόνο αποκατάστασης.