Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν δοκιμάσει την οποιαδήποτε φυσική δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους με κρύο και φορώντας στενά ρούχα, ειδικά το ένα πάνω από το άλλο, κατά πάσα πιθανότητα να συμφωνήσουν με τους ειδικούς που μας λένε ότι μάλλον δεν είναι η καλύτερη επιλογή που μπορούμε να κάνουμε. Ο λόγος; Τα στενά ρούχα μπορούν να επιβραδύνουν την κυκλοφορία σας, να μειώσουν τις φυσικές διαδικασίες θέρμανσης του σώματός σας και να εμποδίσουν τον θερμό αέρα να σας μονώσει μέσα στα ρούχα σας.

Πώς θα παραμένουμε ζεστοί

Οι άνθρωποι και άλλα θηλαστικά διατηρούν τη θερμότητα του σώματός τους μέσω διεργασιών όπως ο ιδρώτας, το ρίγος ή οι προσαρμογές της συμπεριφοράς, όπως το να φορέσετε το παλτό σας ή να προσθέσετε μια ακόμα κουβέρτα για να αποκοιμηθείτε.

Υπάρχουν και άλλοι τρόποι με τους οποίους το σώμα σας διατηρεί την ομοιόσταση. Τα κύτταρα σας παράγουν ζεστασιά μετατρέποντας την αποθηκευμένη ενέργεια σε θερμότητα. Αυτό θερμαίνει το αίμα σας που ταξιδεύει σε όλο το σώμα.

Όταν κρυώνετε, αρχίζετε να τρέμετε, κάνοντας τους σκελετικούς μύες σας να συσπώνται. Το σώμα σας εξοικονομεί ενέργεια μέσω μιας διαδικασίας που ονομάζεται αγγειοσυστολή, η οποία συμβαίνει όταν μικροσκοπικοί μύες στα αιμοφόρα αγγεία σας συμπιέζονται μεταξύ τους για να επιβραδύνουν τη ροή του αίματος.

Το θέμα είναι ότι η μειωμένη κυκλοφορία σημαίνει ότι οπουδήποτε δεν φτάνει το αίμα δεν θα είναι τόσο ζεστό, για αυτό και μπορεί τα πόδια ή τα χέρια σας να «παγώνουν». Επιπλέον, οι τρίχες του σώματός σας παγιδεύουν τη θερμότητα που παράγετε.

Γιατί το κρύο δεν «θέλει» στενά ρούχα

Τα στενά ρούχα δεν είναι τα πιο αποτελεσματικά ρούχα για να φορέσετε επειδή κάνουν την κυκλοφορία του αίματος πιο δύσκολη και δεν λειτουργούν παράλληλα με την υπάρχουσα διαδικασία θέρμανσης του σώματος. «Η ροή του αίματος είναι μια αναγκαιότητα για την άσκηση και τη θέρμανση του σώματος και γενικά για να είμαστε ζωντανοί» μας λένε οι ειδικοί.

«Αν την επιβραδύνετε, δεν θα μπορείτε να ζεσταθείτε τόσο αποτελεσματικά και θα έχετε επίσης πρόβλημα να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία σας εάν κάνετε διαφορετικές δραστηριότητες».

Για να ντυθείτε κατάλληλα είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς το σώμα διατηρείται ζεστό. Δεδομένου ότι εκπέμπετε φυσικά θερμότητα, ο καλύτερος τρόπος για να απομονωθείτε είναι να ντυθείτε με ρούχα που παγιδεύουν ζεστό αέρα στα ρούχα σας.

Αυτό σημαίνει ότι θα ήταν καλύτερο να αποφύγετε τα πολύ στενά ρούχα, που μπορεί να σας αφήσουν γραμμές ή και σημάδια. Επιλέξτε ρούχα με άνετη εφαρμογή που θα σας αφήνουν χώρο.

Τα ρούχα που είναι πολύ στενά ή πολύ λεπτά δεν επιτρέπουν τον ζεστό αέρα να τριγυρνά γύρω από το σώμα σας και να σας διατηρεί ζεστούς. Οι στρώσεις είναι απίστευτα αποτελεσματικές. Απλώς βεβαιωθείτε ότι κάνετε στρώσεις χωρίς να έχετε κατά νου το σφίξιμο ή τη φόρμα.