Εάν κάνετε συχνά binge watching, ίσως θέλετε να κάνετε περισσότερα διαλλείματα για να αποφύγετε τον σχηματισμό θρομβώσεων, αφού σύμφωνα με νέα έρευνα η παρακολούθηση τηλεόρασης για τέσσερις ή περισσότερες ώρες την ημέρα σχετίζεται με 35% υψηλότερο κίνδυνο σχηματισμού θρομβώσεων στο αίμα σε σύγκριση με λιγότερο από 2,5 ώρες.

Η φυσική δραστηριότητα δεν εξαλείφει τον κίνδυνο

«Τα ευρήματα της μελέτης μας υποδεικνύουν επίσης ότι η σωματική δραστηριότητα δεν εξαλείφει τον αυξημένο κίνδυνο θρομβώσεων που σχετίζεται με την παρατεταμένη παρακολούθηση τηλεόρασης», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αν πρόκειται να παρακολουθήσετε σειρά ή ταινίες για ώρες είναι ανάγκη να κάνετε διαλείμματα. Μπορείτε να στέκεστε και να τεντώνεστε κάθε 30 λεπτά ή να χρησιμοποιείτε ένα στατικό ποδήλατο. Και αποφύγετε να συνδυάσετε την τηλεόραση με τα ανθυγιεινά σνακ» επισημαίνει.

Η μελέτη εξέτασε τη σχέση μεταξύ τηλεθέασης και φλεβικής θρομβοεμβολής (ΦΘΕ).

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, οι ερευνητές πραγματοποίησαν μια συστηματική ανασκόπηση για τη συλλογή των διαθέσιμων δημοσιευμένων στοιχείων σχετικά με το θέμα και στη συνέχεια συνδύασαν τα αποτελέσματα χρησιμοποιώντας μια διαδικασία που ονομάζεται μετα-ανάλυση.

Binge watching με συχνά διαλείμματα

Η ανάλυση περιελάμβανε τρεις μελέτες με συνολικά 131.421 συμμετέχοντες ηλικίας 40 ετών και άνω χωρίς προϋπάρχουσα ΦΘΕ. Ο χρόνος που αφιερώθηκε στην παρακολούθηση τηλεόρασης αξιολογήθηκε με ερωτηματολόγιο.

Η μέση διάρκεια παρακολούθησης των συνηθειών των συμμετεχόντων στις τρεις μελέτες κυμαινόταν από 5,1 έως 19,8 έτη.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, 964 συμμετέχοντες ανέπτυξαν φλεβική θρομβοεμβολή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που παρακολουθούσαν τηλεόραση για τα μεγαλύτερα διαστήματα είχαν 1,35 φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν φλεβική θρομβοεμβολή σε σύγκριση με εκείνους που έβλεπαν λιγότερο.