Με τα κρούσματα του κορωνοϊού να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα και την παραλλαγή Όμικρον να βρίσκεται σε έξαρση, οι υγειονομικές αρχές έχουν αναθεωρήσει τον χρόνο που τα άτομα με λοίμωξη SARS-CoV-2 θα πρέπει να παραμείνουν σε απομόνωση ή καραντίνα.

Τι ισχύει για την καραντίνα αν βγείτε θετικοί

Σύμφωνα με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), η ημέρα λήψης του θετικού test θεωρείται ως ημέρα 0 και ακολουθούν οι πέντε ημέρες απομόνωσης.

Με την πάροδο αυτών των ημερών και εφόσον δεν υπάρχουν συμπτώματα ή τα συμπτώματα μετά το πενθήμερο βελτιώνονται με πλήρη υποχώρηση του πυρετού για ένα 24ωρο χωρίς την χρήση αντιπυρετικών, η απομόνωση μπορεί να διακοπεί.

Εάν ωστόσο, ο πυρετός συνεχίζει, η απομόνωση θα πρέπει να παραταθεί μέχρι να υποχωρήσει εντελώς ο πυρετός.

Η χρήση μάσκας υψηλής αναπνευστικής προστασίας (Ν95 ή ΚΝ95 ή FFP2) ή διπλής μάσκας για τουλάχιστον άλλες πέντε μετά την λήξη της απομόνωσης είναι υποχρεωτική.

«Kαμπανάκι» από τους ειδικούς

Σε νέα έρευνα ωστόσο, επισημαίνεται ότι το 13% όσων έχουν βρεθεί θετικοί σε λοίμωξη SARS-CoV-2 είχαν ενεργή λοίμωξη, μπορούσαν δηλαδή να μεταδώσουν τον ιό για περισσότερες από 10 ημέρες.

Οι ερευνητές μέτρησαν την παρουσία ενεργού ιού χρησιμοποιώντας αλληλουχίες RNA και όχι θραύσματα ιού, που ανιχνεύει το τεστ αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (PCR).

Διαπίστωσαν ότι περισσότεροι από 1 στους 10 ανθρώπους που έχουν βγει θετικοί στον SARS-CoV-2 διατήρησαν ενεργή λοίμωξη για περισσότερες από 10 ημέρες.

Δεν είναι σαφές παρολαυτά εάν η εκτεταμένη παρουσία του ενεργού ιού σημαίνει ότι παραμένει μολυσματικός.

Μάλιστα, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι βρήκαν κλινικά σημαντικά επίπεδα του ιού SARS-CoV-2 για έως και 68 ημέρες σε ορισμένα άτομα.

Για να καταλήξουν σε αυτά τα ευρήματα, οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Έξετερ στο Ηνωμένο Βασίλειο έξετασαν το υπογονιδιωματικό RNA (sgRNA) και γονιδιωματικές αλληλουχίες του γονιδίου Ε του ιού σε 176 άτομα που είχαν λάβει θετικά αποτελέσματα PCR.

«Αδύναμα» τα PCR;

Επιπρόσθετη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι δεν υπήρχε τίποτα κλινικά αξιοσημείωτο σχετικά με τα άτομα που είχαν ενεργή λοίμωξη και μετά την δέκατη ημέρα, καθιστώντας την αναγνώρισή τους με τη χρήση συμπτωμάτων ή άλλων εξωτερικών ενδείξεων δύσκολη έως και αδύνατη.

«Όταν ο SARS-CoV-2 αναπτύσσεται ενεργά, τμήματα της αλληλουχίας RNA του που συνήθως δεν βρίσκονται κοντά μεταξύ τους ενώνονται.

Αυτό είναι το sgRNA, μια συντομογραφία του υπογονιδιωματικού RNA. Η μέτρηση αυτού μας επιτρέπει να γνωρίζουμε για το εάν ο ιός που ανιχνεύτηκε θα μπορούσε να είναι ενεργός και δυνητικά μολυσματικός» εξηγούν οι ερευνητές.

Τα PCR τεστ όμως αναζητούν και ανιχνεύουν θραύσματα SARS-CoV-2.

Ενώ η παρουσία τους επιβεβαιώνει ότι ένα άτομο έχει προσβληθεί από τον ιό, μέσω του τεστ δεν διακρίνεται αν πρόκειται για νεκρό τμήμα του ιού ή δεν που εξακολουθεί να αναπαράγεται.