Το μηλόξιδο έχει μακρά ιστορία ως σπιτική θεραπεία, ενάντια στον πονόλαιμο και τους κιρσούς. Αν και η επιστημονική έρευνα στο θέμα είναι περιορισμένη για να μπορεί να υποστηρίξει αυτούς τους ισχυρισμούς, τα τελευταία χρόνια ορισμένοι ερευνητές εξετάζουν προσεκτικότερα το μηλόξιδο και τα πιθανά οφέλη του.

Τι είναι το μηλόξιδο

Το μηλόξιδο παρασκευάζεται με ζύμωση των σακχάρων από τα μήλα που τα μετατρέπει σε οξικό οξύ – το ενεργό συστατικό του ξιδιού.

Στα καταστήματα μπορεί να δείτε μηλόξιδο με την ένδειξη «φιλτραρισμένο» (διαυγές υγρό) ή «αφιλτράριστο» (θαμπό υγρό), δηλαδή όχι παστεριωμένο. Αυτό το δεύτερο είδος ξυδιού έχει παραχθεί με τη μέθοδο που χρησιμοποιούσαν παλιά, περιέχοντας τη λεγόμενη «μητέρα», δηλαδή πρωτεΐνες, ένζυμα και φιλικά για το έντερο βακτήρια.

Μερικοί άνθρωποι λένε ότι αυτό το «σύννεφο» μαγιάς και βακτηρίων είναι αυτό που κάνει μηλόξιδο ωφέλιμο. Ωστόσο, δεν υπάρχει αρκετή έρευνα αυτή τη στιγμή για να αποδείξει ότι η αγορά της ποικιλίας «μητέρα» είναι καλύτερη από την φιλτραρισμένη.

Διατροφικό προφίλ

Μια κουταλιά της σούπας μηλόξιδο (15 ml) παρέχει:

3 Kcal / 13 KJ

0,1g υδατάνθρακες

11 mg καλίου

1 mg ασβεστίου

1 mg μαγνησίου

Το μηλόξιδο δεν περιέχει καθόλου βιταμίνες ή μέταλλα, εκτός από μια πολύ μικρή ποσότητα καλίου, ασβεστίου και μαγνησίου. Ωστόσο, περιέχει επίσης αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.

Ποια είναι τα οφέλη του;

Το μηλόξιδο χρησιμοποιείται ως φάρμακο εδώ και αιώνες. Οι αρχαίοι Έλληνες θεράπευαν τις πληγές με αυτό. Τα τελευταία χρόνια, οι άνθρωποι έχουν εξερευνήσει το μηλόξιδο ως έναν τρόπο για να χάσουν βάρος, να βελτιώσουν την υγεία της καρδιάς, ακόμη και να θεραπεύσουν την πιτυρίδα.

Η έρευνα δεν υποστηρίζει τους περισσότερους από αυτούς τους ισχυρισμούς. Ωστόσο, ορισμένες μελέτες έχουν βρει ότι το οξικό οξύ μπορεί να βοηθήσει σε διάφορες καταστάσεις:

#1 Διαχείριση των επιπέδων σακχάρου

Μέχρι σήμερα, τα στοιχεία για τη χρήση του μηλόξιδου ως μέσου για τη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα είναι το πιο εντυπωσιακό εύρημα. Μια σειρά από μελέτες έχουν δείξει ότι ως μέρος ενός γεύματος που περιέχει υδατάνθρακες, το ξύδι μηλίτη μπορεί να βελτιώσει τα επίπεδα γλυκόζης και ινσουλίνης αφού τελειώσετε το φαγητό. Η μέθοδος δράσης του πιστεύεται ότι είναι παρόμοια με αυτή του φαρμάκου μετφορμίνης που μειώνει το σάκχαρο του αίματος.

Μια άλλη μελέτη που εξέτασε την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας πριν τον ύπνο βρήκε βελτιωμένα επίπεδα γλυκόζης κατά το ξύπνημα. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η επιτυχία σε αυτόν τον τομέα φαίνεται να είναι πιο σημαντική για υγιή άτομα ή διαβητικούς με καλά ελεγχόμενα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Επιπλέον, εάν παίρνετε συνταγογραφούμενα φάρμακα για να βοηθήσετε στη διαχείριση του σακχάρου στο αίμα σας, θα πρέπει να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας πριν αυξήσετε την πρόσληψη οποιασδήποτε μορφής ξιδιού.

#2 Απώλεια βάρους και λίπους στην κοιλιά

Ορισμένες ανθρώπινες μελέτες έχουν αναφέρει θετικές επιδράσεις στα αισθήματα πληρότητας και μείωσης της πρόσληψης θερμίδων. Αυτό σε συνδυασμό με την εξισορρόπηση του σακχάρου στο αίμα και τη μείωση των επιπέδων ινσουλίνης μπορεί να εξηγήσει τις αντιληπτές επιπτώσεις του στο βάρος. Για παράδειγμα, μια μελέτη που εξέτασε τον αντίκτυπο της προσθήκης ξιδιού σε ένα γεύμα με βάση το άσπρο ψωμί, βρήκε ότι τα άτομα που συμμετείχαν στη μελέτη παρουσίασαν καλύτερο κορεσμό και μειωμένες αποκρίσεις γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα.

Μια περαιτέρω μελέτη που περιελάμβανε την κατανάλωση 2 κουταλιών της σούπας σε συνδυασμό με την πρόσληψη 250 λιγότερων θερμίδων καθημερινά, φάνηκε να μειώνει το βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος και την περιφέρεια του ισχίου. Ωστόσο, τα στοιχεία παραμένουν περιορισμένα για να υποστηριχθεί ότι μπορούν να εξαχθούν έγκυρα συμπεράσματα.

Σε μια μελέτη 12 εβδομάδων σε παχύσαρκους άνδρες παρατηρήθηκε ότι το οξικό οξύ μείωσε τη συσσώρευση σωματικού λίπους. Οι άνδρες κατανάλωναν ένα πλούσιο σε οξικό οξύ ξίδι και φάνηκε ότι παρουσίασαν μείωση στο σωματικό βάρος, τον δείκτη μάζας σώματος, το σπλαχνικό λίπος, την περίμετρο της μέσης και τα επίπεδα τριγλυκεριδίων στο αίμα. Αν και τα ευρήματα φαίνονται πολλά υποσχόμενα, χρειάζεται περισσότερη έρευνα.

#3 Άλλα οφέλη

Το μηλόξιδο περιέχει πολυφαινόλες, οι οποίες βοηθούν να σταματήσει η κυτταρική βλάβη που μπορεί να οδηγήσει σε άλλες ασθένειες, όπως ο καρκίνος. Αλλά οι μελέτες σχετικά με το εάν το ξύδι μειώνει πραγματικά τις πιθανότητές σας να έχετε καρκίνο είναι διφορούμενες.

Κίνδυνοι και παρενέργειες

Το ξύδι χρησιμοποιείται στη μαγειρική, τα ψητά και τις σαλάτες, καθώς και ως συντηρητικό.

Ωστόσο, δεν συνιστάται να πίνετε ξύδι απευθείας, καθώς μπορεί να βλάψει τα δόντια και το λαιμό σας και να αναστατώσει το στομάχι σας, λόγω υψηλής οξύτητας.

Επίσης:

  • Μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων καλίου σας πολύ χαμηλά. Οι μύες και τα νεύρα σας χρειάζονται αυτό το θρεπτικό συστατικό για να λειτουργήσουν όπως θα έπρεπε.
  • Μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο δράσης ορισμένων φαρμάκων. Αυτά περιλαμβάνουν φάρμακα για τον διαβήτη και τις καρδιακές παθήσεις, διουρητικά και καθαρτικά.
  • Και φυσικά, η έντονη γεύση του μπορεί να μην είναι για όλους.

Συμπερασματικά, το μηλόξιδο είναι μια πολύ καλή προσθήκη στα πιάτα σας γιατί δεν έχει θερμίδες, προσθέτει πολλή γεύση στο φαγητό κι έχει οφέλη για την υγεία. Αλλά δεν είναι μια θαυματουργή θεραπεία.