Έχει λαμπερό πράσινο χρώμα και χρησιμοποιείται πολύ στην κουζίνα του Μεξικού, της Ασίας και της Μέσης Ανατολής. Ο λόγος για το κόλιανδρο, που εκτός από την κάπως πιπεράτη γεύση του, μας χαρίζει και μια σειρά από οφέλη για την υγεία όταν το προσθέτουμε στα πιάτα μας.

Γιατί να επιλέξετε τον κόλιανδρο

Μερικά από τα καλύτερα οφέλη για την υγεία, που επιβεβαιώνονται από σειρά ερευνών, περιλαμβάνουν:

«Πηγή» θρεπτικών συστατικών

Εκτός από χρώμα και γεύση, ο κόλιανδρος προσθέτει θρεπτικά συστατικά στο πιάτο σας. Ένα τέταρτο φλιτζάνι ωμά φύλλα κόλιανδρου (περίπου στο μέγεθος μιας μπάλας του γκολφ) παρέχει το 16% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Κ, η οποία υποστηρίζει την υγεία των οστών και βοηθά στην επούλωση των πληγών.

Προσφέρει επίσης 5% της ημερήσιας αξίας σε βιταμίνη Α και 2% σε βιταμίνη C, δύο βιταμίνες υπεύθυνες για τη λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Φουλ στα αντιοξειδωτικά

Πέρα από την υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες, ο κόλιανδρος προσφέρει επίσης σημαντικές ενώσεις που ονομάζονται αντιοξειδωτικά, σύμφωνα με φετινή ανασκόπηση, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Molecules. Ενώ ο κόλιανδρος έχει πολλούς τύπους αντιοξειδωτικών, μια κατηγορία, γνωστή ως πολυφαινόλες, είναι ιδιαίτερα σημαντική.

Γιατί; Οι πολυφαινόλες μειώνουν τη φλεγμονή και αποτρέπουν την κυτταρική βλάβη που διαφορετικά μπορεί να συμβάλλει στην πρόωρη γήρανση και τον αυξημένο κίνδυνο ασθενειών.

Ενισχύει την καρδιαγγειακή υγεία

Ενώ οι περισσότερες από τις φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού χρήζουν περαιτέρω επιστημονικής μελέτης, η ίδια ανασκόπηση του 2022 που δημοσιεύτηκε στο Molecules διαπίστωσε ότι το βότανο μπορεί να έχει καρδιαγγειακά οφέλη, όπως η ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού.

Οι ερευνητές θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στην υψηλή περιεκτικότητα του κόλιανδρου σε αντιοξειδωτικά.