Το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης είναι κάτι που επηρεάζει άνδρες και γυναίκες όλων των ηλικιών, ανεξάρτητα από το πόση εμπειρία έχουν με τη σεξουαλική επαφή.

Για κάποιους, αυτό το είδος άγχους είναι βραχύβιο και μπορεί να εμφανιστεί για λίγο μετά από μια νέα σεξουαλική επαφή. Άλλοι άνθρωποι, ωστόσο, μπορεί να δυσκολεύονται να απολαύσουν μια υγιεινή σεξουαλική ζωή εξαιτίας αυτού και μπορεί να βιώνουν αυτό το είδος άγχους πιο τακτικά.

Πώς όμως εκδηλώνεται το σεξουαλικό άγχος;

Άνδρες και γυναίκες το βιώνουν διαφορετικά, αν και στις περισσότερες περιπτώσεις το άγχος για το σεξ σχετίζεται με τον φόβο ότι η απόδοσή τους μπορεί να είναι απογοητευτική για τον σύντροφό τους.

Αλλά, πού οφείλεται το άγχος για τη σεξουαλική μας απόδοση; Σύμφωνα με τους ειδικούς, οι άνθρωποι έχουμε την τάση να γινόμαστε ανασφαλείς για τις επιδόσεις μας στο κρεβάτι ή για την εξωτερική μας εικόνα κατά τη διάρκεια του σεξ ή απλώς μπορεί απλώς να μας τρομάζει η ιδέα της τόσο μεγάλης οικειότητας με άλλους.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, το άγχος της σεξουαλικής απόδοσης προέρχεται από μια τραυματική εμπειρία του παρελθόντος, όπως η σεξουαλική βία. Εάν αντιμετωπίζετε μία τέτοια κατάσταση, μην διστάσετε να απευθυνθείτε σε ειδικούς. Όμως, στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η αντίδραση εξαρτάται από τον τρόπο με τον οποίο μάθαμε από το οικογενειακό μας περιβάλλον να αντιλαμβανόμαστε ορισμένες πτυχές του σεξ και το σώμα μας.

Δείτε μερικές συμβουλές για το πώς να αντιμετωπίσετε αυτές τις στιγμές αβεβαιότητας και ανησυχίας, τόσο πριν όσο και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής, ώστε να απολαύσετε μια πιο χαρούμενη, πιο υγιεινή σεξουαλική ζωή.

Γνωρίστε το σώμα σας

Η εικόνα του σώματος είναι συχνά ένας σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής. Αν νιώθουμε ανασφάλεια για την εμφάνιση του σώματός μας, μπορεί να ανησυχούμε για το αν ο σύντροφός μας μάς βρίσκει ελκυστικούς ή όχι. Αυτό, όπως είναι αντιληπτό, δεν ευνοεί καθόλου την απόλαυση.

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal of Sex Research διαπίστωσε ότι περίπου το 1/3 των φοιτητριών αισθάνονται δυσαρεστημένες με το πώς δείχνει το σώμα τους κι ότι αυτή η αυτοσυνειδησία ήταν επιζήμια για να απολαμβάνουν το χρόνο τους στο κρεβάτι με έναν σύντροφο. Άλλη έρευνα που μελέτησε φαντάρους, διαπίστωσε ότι πάνω από  το 1/3 των συμμετεχόντων είχαν κακή εικόνα για τα γεννητικά τους όργανα, κάτι που συχνά οδηγούσε σε στυτική δυσλειτουργία.

Λοιπόν, τα μπορείτε να κάνετε;

Δοκιμάστε την παρακάτω άσκηση: Σταθείτε μπροστά σε έναν καθρέφτη, όσο πιο γυμνοί μπορείτε. Παρατηρείστε αυτό που βλέπετε και καταγράψτε ό,τι σας αρέσει. Κάντε το ίδιο την επόμενη μέρα και ξανά πάλι. Το «κλειδί» βρίσκεται στην επανάληψη, ώστε να αρχίσετε να αισθάνεστε άνετα με το σώμα σας και να το αγαπάτε για τη μοναδική ομορφιά του.

Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε να εκτιμάτε το σώμα σας, καθώς η ομορφιά έρχεται σε όλα τα σχήματα και τις μορφές.

Μάθετε περισσότερα για το σεξ

Ένα άλλο εμπόδιο που μπορεί να συμβάλλει στο άγχος της σεξουαλικής σας απόδοσης είναι απλώς η έλλειψη κατάλληλης σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης.

Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν γνωρίζετε ακόμα «τι μπαίνει πού», αλλά ίσως ότι δεν έχετε προετοιμαστεί πλήρως για τις πραγματικότητες μιας σεξουαλικής συνάντησης. Η πραγματικότητα είναι ότι ο καθένας λειτουργεί διαφορετικά και έχει διαφορετικές ανάγκες.

Ίσως δεν είστε σίγουροι για τις τεχνικές επίτευξης – ή παροχής – ευχαρίστησης. Ή, ίσως έχετε ακούσει μύθους για την εγκυμοσύνη ή πώς το σώμα σας «υποτίθεται» να αντιδρά κατά τη διάρκεια του σεξ. Ή, μπορεί ακόμη και να ανησυχείτε ότι οι επιθυμίες και οι ανάγκες σας δεν είναι «φυσιολογικές».

Εάν ανησυχείτε για το σεξ, ίσως αξίζει να μιλήσετε με έναν επαγγελματία υγείας για να λάβετε επιβεβαίωση και να διαβάσετε ένα (ή δύο) βιβλία για να εξερευνήσετε αυτό το θέμα.

Ακόμη, μπορεί να σας φανεί χρήσιμο να αυτοεκπαιδευτείτε απλώς εξερευνώντας το σώμα σας και τι σας δίνει ευχαρίστηση. Αφιερώστε χρόνο για να μάθετε τι σας ενεργοποιεί και πώς σας αρέσει να γίνονται τα πράγματα.

Εκφράστε αυτό που σας αρέσει

Μόλις μάθετε τι απολαμβάνετε, είναι πολύ σημαντικό να μάθετε να λέτε τις ανάγκες σας όταν είστε στο κρεβάτι με έναν οικείο σύντροφο και να εξηγείτε τι περνάει από το μυαλό σας.

Εάν εμπιστεύεστε αυτό το άτομο αρκετά ώστε να θέλετε να κάνετε σεξ μαζί του, γιατί να μην του το πείτε εάν κάτι δεν λειτουργεί; Θα μπορούσατε επίσης να το ενθαρρύνετε να κάνει περισσότερα από τα απαραίτητα για να «ζεσταθεί η ατμόσφαιρα».

Εάν ανησυχείτε ότι αργείτε να έχετε οργασμό, δεν μπορείτε να παραμείνετε διεγερμένοι ή φοβάστε ότι δεν θα διεγερθείτε εξαρχής, η ανοιχτή επικοινωνία μπορεί απλώς να είναι ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσετε.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2017 στο Journal of Marital and Family Therapy συνεργάστηκε με 142 αφοσιωμένα ζευγάρια και διαπίστωσε ότι οι στενοί σύντροφοι που επικοινωνούν ελεύθερα τις σεξουαλικές τους ανάγκες και επιθυμίες, έχουν μια πιο υγιή και ικανοποιητική σεξουαλική ζωή. Στην εργασία τους, οι συγγραφείς εξηγούν ότι «οι γυναίκες που επικοινωνούσαν για το σεξ έφτασαν συχνότερα σε οργασμό». Βρέθηκε επίσης, ότι οι σχέσεις και η σεξουαλική ικανοποίηση είναι καλύτερες στα ζευγάρια που μιλούν ανοιχτά για τις σεξουαλικές τους ανάγκες – τόσο μεταξύ ανδρών όσο και μεταξύ γυναικών.

Και να θυμάστε: όποιος κι αν πέσει στο κρεβάτι σας θέλει πραγματικά να είναι εκεί, μαζί σας και ανυπομονεί για τον χρόνο που πρόκειται να περάσετε μαζί. Εκμεταλλευτείτε, λοιπόν, αυτή τη στιγμή σύνδεσης για να αναγνωρίσετε ότι ο σύντροφός σας καλωσορίζει την παρουσία σας και τις σεξουαλικές σας ανάγκες κι ότι θέλει να είστε και οι δύο άνετοι και να περάσετε καλά.