Εάν προσπαθείτε να χάσετε μερικά επίμονα κιλά και διαπιστώσατε ότι η δίαιτα και η άσκηση δεν αποδίδουν όσο περιμένατε, μια νέα επιστημονική μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Diabetologia επισημαίνει ότι μπορεί να υπάρχει ένα ιδιόρρυθμο κόλπο που μπορεί να κάνει τη διαφορά: Πώς χρησιμοποιείτε τον εσωτερικό φωτισμό.

Εξετάζοντας υπέρβαρους άνδρες και γυναίκες μεταξύ 40 και 75 ετών, οι ερευνητές έβαλαν τους συμμετέχοντες να μείνουν σε έναν ειδικό εσωτερικό θάλαμο που μετρούσε τους ρυθμούς αναπνοής για 40 ώρες. Αυτή η μέτρηση τους επέτρεψε να προσδιορίσουν παράγοντες όπως το πόσο γρήγορα και πότε «έκαιγαν» θερμίδες, τόσο όταν ήταν ξύπνιοι όσο και όταν κοιμόντουσαν.

Γρήγορος μεταβολισμός; Ο συγχρονισμένος

Ο χρόνος χωρίστηκε σε δύο ξεχωριστές συνεδρίες με βάση την έκθεση στο φως. Στην πρώτη φάση ο φωτισμός μιμήθηκε το φυσικό φως με μια φωτεινή μέρα και ένα αμυδρό βράδυ, ενώ στην δεύτερη η σειρά άλλαξε. Και στις δύο συνεδρίες, οι συμμετέχοντες ήταν στο σκοτάδι κατά τη διάρκεια της νύχτας και είχαν τακτικά γεύματα που διατηρούσαν σταθερό το περιεχόμενο θερμίδων και μακροθρεπτικών συστατικών.

Δείγματα αίματος ελήφθησαν πριν από το πρωινό και το δείπνο, στη συνέχεια σε διαστήματα 30 λεπτών στις τέσσερις ώρες μετά τα δύο γεύματα για να προσδιοριστούν τα επίπεδα τριγλυκεριδίων, ινσουλίνης, μελατονίνης και γλυκόζης. Όλα αυτά παίζουν ρόλο στο μεταβολισμό, σύμφωνα με τον επικεφαλής συγγραφέα της μελέτης, από το τμήμα επιστήμης της διατροφής και της κίνησης στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ στην Ολλανδία.

Πώς να αξιοποιήστε τον φωτισμό υπέρ σας

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι περνώντας την ημέρα με έντονο φωτισμό οδήγησε σε χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα πριν από το δείπνο σε σύγκριση με το να περάσεις την ημέρα με χαμηλό. Αντίθετα, το έντονο φως το βράδυ οδήγησε σε μείωση του μεταβολικού ρυθμού ύπνου, πράγμα που σημαίνει ότι οι συμμετέχοντες έτρωγαν την ίδια ποσότητα αλλά έκαιγαν λιγότερες θερμίδες καθώς κοιμόντουσαν.

Ενώ το να περνάτε περισσότερο χρόνο σε εξωτερικούς χώρους είναι πάντα μια καλή ιδέα, δεν είναι απαραίτητο. «Ο επανασχεδιασμός των συνθηκών φωτισμού εσωτερικών χώρων έτσι ώστε να μιμούνται τον κύκλο του φυσικού φωτός και του σκοταδιού υπόσχεται βελτίωση της μεταβολικής υγείας» μας εξηγούν οι ερευνητές.

«Τουλάχιστον, η αποφυγή του έντονου φωτός το βράδυ μπορεί να επηρεάσει το μεταβολισμό της γλυκόζης σας με σημαντικούς τρόπους που μειώνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους».