Ενίοτε η άσκηση μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην επιδερμίδα: Τα υπολείμματα ιδρώτα, το σμήγμα και τα μικρόβια αποτελούν έναν απειλητικό συνδυασμό που ενδέχεται να προκαλέσει ξεσπάσματα, όπως σπυράκια. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσέχουμε κάποια βασικά πράγματα, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γυμναστική μας, προκειμένου να διατηρούμε υγιή και λαμπερή την επιδερμίδα μας.

#Το μέικ απ κατά τη διάρκεια της άσκησης μπορεί να προκαλέσει ακμή.

Καλό είναι να αφήνουμε την επιδερμίδα να «αναπνέει» προκειμένου να αποβάλλει αποτελεσματικά τις τοξίνες μέσω του ιδρώτα. Η συσσώρευση σμήγματος, ρύπων, νεκρών κυττάρων σε συνδυασμό με το μέικ απ ενδέχεται να φράξει τους πόρους, και να προκαλέσει περιστασιακά σπυράκια ή να κάνει ανομοιόμορφη την υφή της επιδερμίδας, επισημαίνουν οι δερματολόγοι. Ωστόσο, το μέικ απ σε συνδυασμό με την εφίδρωση δεν προξενούν ακμή εκτός και αν το δέρμα μας έχει προδιάθεση.

Tip: Επιλέγουμε μία oil-free ενυδατική κρέμα με χρώμα ή BB, μη φαγεσωρογόνα. Παρόλα αυτά αν δούμε ότι τα σπυράκια επιμένουν, αφαιρούμε τελείως το μακιγιάζ πριν γυμναστούμε.

# Πρέπει να πλένουμε το πρόσωπό μας μετά την προπόνηση.

Σωστά. Όπως είναι απαραίτητο το ντους, άλλο τόσο είναι και ο καθαρισμός του προσώπου αμέσως μετά την προπόνηση. Αν μάλιστα είμαστε μακιγιαρισμένες, τότε κάνουμε διπλό καθαρισμό προκειμένου να εξυγιάνουμε τους πόρους. Μετά τον καθαρισμό, χρησιμοποιούμε την κατάλληλη ενυδατική σύνθεση. Επιλέγουμε μία με minerals και υαλουρονικό οξύ για να ενδυναμώσουμε την επιδερμίδα απέναντι στις εξωτερικές επιθέσεις και στην κούραση.

Tip:  Χρησιμοποιούμε ένα απαλό καθαριστικό που ξεπλένεται με νερό, είναι εμπλουτισμένο με ενυδατικά συστατικά και έχει ουδέτερο pH.

Εξαίρεση: Αν πηγαίνουμε κολυμβητήριο, το χλώριο αφυδατώνει το δέρμα, επηρεάζοντας ιδιαίτερα τον ξηρό τύπο. Γι’ αυτό προτιμάμε ένα γαλάκτωμα καθαρισμού ή νερό micellaire με ενυδατικούς παράγοντες, που θρέφουν την επιδερμίδα ενώ απομακρύνουν στην εντέλεια τους ρύπους.

#Η επιδερμίδα δεν χρειάζεται περιποίηση και πριν από τη γυμναστική.

Ο υπερβολικός ζήλος μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα. Ετσι δεν καθαρίζουμε το δέρμα μας πάνω από δυο φορές την ημέρα για να μην διαταράξουμε τον υδρολιπιδικό φραγμό δηλαδή την άμυνα της επιδερμίδας. Αυτό ισχύει και για τις περιπτώσεις με λιπαρό τύπο ή ακμή. Το συχνό καθάρισμα αφαιρεί τα φυσικά έλαια κι έτσι η επιδερμίδα προκειμένου να τα αντικαταστήσει παράγει παραπάνω σμήγμα, με αποτέλεσμα να φράζουν ευκολότερα  οι πόροι.

Εxtra tip: Για να διατηρούμε τη λάμψη στην όψη μας μετά τη γυμναστική πίνουμε άφθονο νερό. Ετσι αναπληρώνουμε τα υγρά του οργανισμού που χάνονται κατά τη διάρκεια της προπόνησης και ενυδατώνουμε το δέρμα.