Υλικά

1 φλιτζάνι καφέ ή λευκό ρύζι (ή 3 φλιτζάνια μαγειρεμένα)

1 φλιτζάνι φακές

1 φλιτζάνι ντοματίνια σε κύβους

1/4 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι

1/2 φλιτζάνι ψιλοκομμένο βασιλικό

1 κουταλάκι αλάτι

φρέσκο μαύρο πιπέρι

1 κουταλιά σούπας ξίδι

1 κουταλιά μουστάρδα

1 κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα

1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1. Μαγειρέψτε το ρύζι σύμφωνα με τις οδηγίες συσκευασίας. Αφήστε το ρύζι να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν κάνετε τη σαλάτα: ένας εύκολος τρόπος να το κάνετε είναι να το απλώσετε σε ένα φύλλο ψησίματος και να το τοποθετήσετε στην κατάψυξη για λίγα λεπτά.

2. Παράλληλα, βράστε τις φακές: ρίξτε 1 φλιτζάνι φακές σε κατσαρόλα με 3 φλιτζάνια νερό. Φέρτε τις σε σημείο βρασμού, στη συνέχεια σιγοβράστε για 20 λεπτά μέχρι να γίνουν μαλακές.

3. Κόψτε τις ντομάτες. Ψιλοκόψτε το κρεμμύδι και τον βασιλικό.

4. Κάντε τη σάλτσα της σαλάτας: σε ένα μεσαίο μπολ, χτυπήστε μαζί ξύδι, μουστάρδα και καπνιστή πάπρικα. Σταδιακά προσθέστε το ελαιόλαδο: 1 κουταλιά της σούπας κάθε φορά μέχρι να γίνει το μείγμα κρεμώδες.

5. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το ρύζι, τις φακές, την ντομάτα, το κρεμμύδι και το βασιλικό με 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και λίγο μαύρο πιπέρι. Ρίξτε τη σάλτσα και ανακατέψτε για να τα συνδυάσετε. Δοκιμάστε και προσθέστε επιπλέον αλάτι και πιπέρι αν θέλετε.

Καλή όρεξη!