Η σεξουαλική ορμή που οδηγεί στο ζευγάρωμα καταγράφεται στο αρχέγονο DNA όλων των ειδών. Αυτό που ξεχωρίζει το ανθρώπινο είδος είναι η επιλογή και η μάθηση-εμπειρία που διαμορφώνει επιλογές. Οι άνθρωποι στη σύγχρονη πραγματικότητα δεν ορίζονται ως προσωπικότητες από τη γενετήσια ορμή τους (με εξαίρεση τις παθολογικές προσωπικότητες/ψυχοπαθολογικά σύνδρομα) αλλά από συνειδητές επιλογές και υγιείς ερωτικές επιθυμίες αμοιβαιότητας και σεβασμού της ανθρώπινης υπόστασης και προσωπικότητας. Γιατί όμως ο έρωτας έχει εμπόδια;

Τα εμπόδια… στον έρωτα

Γιατί λοιπόν χάνουν ή δεν μπορούν οι άνθρωποι να εκπληρώσουν την ερωτική τους δυναμική και αισθάνονται μη ερωτικά και μη ερωτεύσιμοι;

Η έλλειψη ψυχοσυναισθηματικών δεξιοτήτων, η «κακή» μάθηση/πρότυπα και η αρνητικές πρώιμες ή προηγούμενες εμπειρίες σε συνδυασμό με μια ατελή/ανώριμη προσωπικότητα (ιδιαίτερα αν αυτή είναι ναρκισσιστικού τύπου) είναι οι βασικοί λόγοι που οι άνθρωποι δυσλειτουργούν ή υπολειτουργούν ερωτικά. Οταν λέμε ερωτικά εννοούμε ψυχο-συναισθηματικοσεξουαλικά. Ακριβώς αυτό καθιστά την ερωτική λειτουργία πολύπλοκη και πολυπαραγοντική και την επιτυχημένη λειτουργία της μάλλον σπάνια.

Βάλτε τώρα στην εξίσωση και όλους τους εξωγενείς και μη παράγοντες, παραμέτρους που εμπλέκονται στις ζωές όλων μας, όπως καθημερινό στρες, οικονομικές ή και επαγγελματικές δυσκολίες, ρουτίνα, βαρεμάρα, κόπωση, προβλήματα υγείας, συγκρουσιακές σχέσεις, καταστάσεις και άλλα πολλά και το πέπλο ασάφειας σηκώνεται και αποκαλύπτει την έλλειψη της ερωτικής ρύθμισης στη λειτουργία των ανθρώπων.

Τι πρέπει να γίνει

Κατ’ επέκταση λοιπόν πώς μπορεί κάποιος να είναι ερωτικός και ερωτεύσιμος; Πρώτα και πέρα και πάνω απ’ όλα να ενισχύσει την αυτοεκτίμηση και την αυτοπεποίθησή του. Να αγαπήσει και να αποδεχθεί τον εαυτό του με όλα τα θετικά, αλλά και τα δύσκολα χαρακτηριστικά και στοιχεία της προσωπικότητάς του. Να αναδείξει τις δυναμικές και τα προσόντα του και να βελτιώσει αλλά και να εξελίξει τις όποιες αδυναμίες.

Για να αγαπήσει κάποιος τον εαυτό του, για να αισθανθεί ερωτικά και ερωτεύσιμα, χρειάζεται να απελευθερωθεί από τους ρόλους που εσωτερίκευσε (γονεϊκά, κοινωνικά πρότυπα, προσδοκίες, απαιτήσεις) οι οποίοι ενδεχομένως δεν ανταποκρίνονται στην παρούσα κατάσταση ζωής ή και στην αναπτυξιακή του πορεία, να διαφοροποιηθεί από οτιδήποτε τον ματαίωσε, πλήγωσε, επισκίασε, απογοήτευσε, απέρριψε στο παρελθόν και να προσπαθήσει στο παρόν να αποδεχθεί και να αναδείξει την αξία του.

Ο αυθεντικά ερωτικός και ερωτεύσιμος άνθρωπος αντιλαμβάνεται επαρκώς και αποδέχεται την «ενήλικη» πλευρά του εαυτού του που επιθυμεί και υποστηρίζει τον ερωτικό δεσμό, αποζητεί και εκτιμά την αγάπη επιλέγοντας τον ή τη σύντροφό του από επιθυμία και όχι από «ανάγκη».

Ο ερωτικός και ερωτεύσιμος άνθρωπος είναι αυτός που φροντίζει και εξελίσσει τον εαυτό του έτσι ώστε να βιώνει και κατ’ επέκταση να εκπέμπει στους άλλους εμπιστοσύνη, ασφάλεια, πληρότητα, δοτικότητα, υποστηρικτικότητα, ενσυναίσθηση, τρυφερότητα, πάθος και πόθο, για τη ζωή και τους ανθρώπους. Είναι εκείνος ή εκείνη που εκτιμά την ομορφιά και την αρμονία, την ισορροπία και τη δικαιοσύνη στο κόσμο.

Και βέβαια ο ώριμος αυτός εαυτός μπορεί εύκολα να καταλάβει εάν ο άνθρωπος που του προκαλεί έλξη είναι εκείνος/η που έρχεται, για να υποστηρίξει και να ενισχύσει την επιθυμία για συντροφικότητα, σεβασμό, επικοινωνία, σεξουαλική πληρότητα και ικανοποίηση.

Οι αυθεντικά ερωτικοί και ερωτεύσιμοι άνθρωποι…

* Εξασκούν υπευθυνότητα για τις πράξεις τους και τον εαυτό τους.

* Βιώνουν αισιοδοξία, δημιουργικότητα, αγωνιστικότητα και τόλμη.

* Εξασκούν και εξασκούνται στη συγκρότηση, στον αυτοέλεγχο και στην εσωτερική ισορροπία.

* Επιδιώκουν την ανθεκτικότητα στην αρνητική κριτική των άλλων καθώς και την ανεκτικότητα στο διαφορετικό και σεβασμό για τους άλλους.

* Αναγνωρίζουν τις υγιείς ανάγκες τους και επιδιώκουν να τις ικανοποιούν όπως και όσο γίνεται καλύτερα και περισσότερο (Οχι όμως μέσα από τους άλλους, αλλά μαζί με τους άλλους ως συνοδοιπόροι στην ευχαρίστηση και ποτέ εις βάρος των άλλων. Φροντίζουν συνειδητά να μην προκαλούν κανενός είδος «βλάβη» είτε εκούσια είτε ακούσια στους ανθρώπους που συνευρίσκονται ερωτικά και μη. Δεν μεταχειρίζονται τους ανθρώπους ως αντικείμενα ηδονής και ικανοποίησης των αναγκών τους).

*Είναι «βελούδινοι» άνθρωποι στα λόγια και στα έργα. Δεν έχουν πολλές και αιχμηρές γωνίες που αν τις αγγίξεις θα πληγωθείς, όχι ότι δεν πέρασαν δύσκολα και η ζωή τους ήταν μόνο ρόδα χωρίς αγκάθια, αλλά κατάφεραν να ξεπεράσουν το τραύμα και προσπαθούν να μην αναπαράγουν το πόνο αλλά να τον απαλύνουν.

* Αναζητούν τις προκλήσεις και αυτοεξελίσσονται μέσα από αυτές, ακόμη και αν αυτές είναι έξωθεν «επιβεβλημένες» και όχι εξ επιλογής, μπορούν να τις αντιμετωπίσουν επαρκώς χωρίς να χάσουν την αισιοδοξία και το πάθος τους για τη ζωή.

* Οι ερωτικοί και ερωτεύσιμοι άνθρωποι είναι «εθισμένοι» στη χαρά. Αναζητούν τη χαρά ακόμη και όταν τα πράγματα είναι δύσκολα. Είναι οι «αθεράπευτα» ιδεαλιστές της ζωής χωρίς να εκλείπει η πραγματιστική τους δεξιότητα.

Η αυτολύπηση είναι μη αποδεκτή από τους ερωτικούς και ερωτεύσιμους ανθρώπους: Είναι ικανοί να δεχθούν κριτική και ματαίωση χωρίς να καταρρεύσουν συναισθηματικά και χωρίς να εγκαταλείψουν την ερωτική αρένα.

Με ωριμότητα και σθένος

Η ερωτική εκπομπή και δεκτικότητα συνδυασμένη με την ερωτεύσιμη αντανακλαστικότητα που οδηγεί στη συντήρηση και ολοένα αυξανανόμενη αμοιβαία σχεσιακή ικανοποίηση, χρειάζεται ώριμους ανθρώπους για να τη στηρίξουν, να τη βοηθήσουν να αντέξει τις ματαιώσεις και φυσικά ψυχικό σθένος και ανθεκτικότητα, για να μπορέσουν να προχωρήσουν μαζί στις αλλαγές και να αντιμετωπίσουν τις συγκρούσεις που, ενδεχομένως, θα προκύψουν στη ροή της συνύπαρξης.

Δεν υπάρχουν ιδανικές σχέσεις, όπως δεν υπάρχουν και ιδανικοί άνθρωποι. Υπάρχουν όμως σχέσεις, που «χωράνε» τις εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις και συγκρούσεις και αναπλαισιώνουν αδιάκοπα τα δεδομένα προς τη διευθέτηση ή και τη λύση τους, διεκδικώντας την ερωτική αποθέωση!

Ευχαριστούμε για τη συνεργασία την κυρία Βάσω Μακαρώνη, κλινική ψυχολόγο, ψυχοθεραπεύτρια.