Γνωρίζουμε ότι το γέλιο χαρίζει ζωή, ένας αυξανόμενος όγκος ερευνητικών δεδομένων υποστηρίζει την σύνδεση ανάμεσα στην αισιοδοξία και την υγιή γήρανση, ακόμα και αν οι ερευνητές δεν γνωρίζουν ακόμα τον τρόπο που η αισιοδοξία επηρεάζει την υγεία.

Καθημερινότητα με την συμβολή της αισιοδοξίας

Όσον αφορά την αντιμετώπιση των καθημερινών στρεσογόνων παραγόντων, όπως οι δουλειές του σπιτιού ή οι καβγάδες με άλλους, μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι το να είσαι περισσότερο ή λιγότερο αισιόδοξος δεν έκανε διαφορά στο πώς οι συμμετέχοντες αντέδρασαν συναισθηματικά σε αυτούς τους στρεσογόνους παράγοντες ή ανέκαμψαν από αυτούς.

Ωστόσο, η αισιοδοξία φάνηκε να προάγει τη συναισθηματική ευεξία περιορίζοντας πόσο συχνά οι βιώνουν στρεσογόνες καταστάσεις ή αλλάζοντας τον τρόπο που ερμηνεύουν τις καταστάσεις, θεωρώντας ότι είναι ακόμα και λιγότερο στρεσογόνες.

«Σε αυτήν την μελέτη δοκιμάσαμε μια πιθανή εξήγηση, αξιολογώντας εάν οι πιο αισιόδοξοι άνθρωποι χειρίζονται το καθημερινό στρες πιο εποικοδομητικά και επομένως απολαμβάνουν καλύτερη συναισθηματική ευεξία», δήλωσε μία εκ των συγγραφέων της μελέτης.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν ηλικιωμένους άνδρες που συμπλήρωσαν για πρώτη φορά ένα ερωτηματολόγιο αισιοδοξίας. 14 χρόνια αργότερα, ανέφεραν καθημερινούς στρεσογόνους παράγοντες μαζί με θετικές και αρνητικές διαθέσεις σε οκτώ διαδοχικά βράδια έως και τρεις φορές σε διάστημα οκτώ ετών.

Οι ερευνητές βρήκαν ότι οι πιο αισιόδοξοι άνδρες ανέφεραν όχι μόνο χαμηλότερη αρνητική διάθεση αλλά αυτό εξηγεί και που οφειλόταν και η πιο συχνή θετική διάθεση.

Ενώ οι μελέτες υποστηρίζουν όλο και περισσότερο την ιδέα της αισιοδοξίας ως πηγής υγείας και μακροζωίας, γνωρίζουμε λίγα για τους υποκείμενους μηχανισμούς. Αυτά τα ευρήματα εμφανίζονται στο Διαδίκτυο στο Journals of Gerontology, Series B: Psychological Sciences and Social Sciences.