Για πρώτη φορά στην Ελλάδα:

ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ παρουσιάζει

Ουμπέρτο Εκο «Oι μεγάλοι σταθμοί στην ιστορία της τέχνης του 20ού αιώνα»

Αυτή την εβδομάδα:

Tα καλλιτεχνικά ρεύματα που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τον εικαστικό χώρο.

Aπό τον εξπρεσιονισμό και τον προάγγελο της νέας τέχνης κυβισμό, έως τις αφηρημένες τέχνες, τον φουτουρισμό, τον σουρεαλισμό και τον μαγικό ρεαλισμό.

Η έκδοση αυτή καταπιάνεται με τα καλλιτεχνικά ρεύματα που καθόρισαν και διαμόρφωσαν τον εικαστικό χώρο, από τον ουτοπικής στόχευσης εξπρεσιονισμό και τον προάγγελο της νέας τέχνης κυβισμό, έως τις αφηρημένες τέχνες, τον φουτουρισμό, τον σουρεαλισμό, τον μαγικό ρεαλισμό και τόσα άλλα. Oλα αυτά τα κινήματα έδωσαν τον θεωρητικό οπλισμό και ενέπνευσαν τους καλλιτέχνες να προχωρήσουν στη δύσβατη ατραπό της καλλιτεχνικής τους δημιουργίας και της δημιουργίας της προσωπικής τους ταυτότητας, συχνά προσπαθώντας να βγουν από τα στενά όρια που τους επέβαλλαν τα διάφορα αισθητικά μοντέλα και ανοίγοντας νέους δρόμους στο καλλιτεχνικό στερέωμα. Τέλος, το βιβλίο αναφέρεται σε σπουδαίους σταθμούς της τέχνης που άφησαν έντονο το αισθητικό τους αποτύπωμα.

Ενα έργο σύγχρονο και κατανοητό για όλους, σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Μαζί

Ηλίας Βενέζης

Η «Κιβωτός» του Μικρασιατικού Ελληνισμού

Ο κορυφαίος λογοτέχνης σκιαγραφεί τη διαδρομή του ελληνισμού της Μικράς Ασίας.

Η ζωή, ο πολιτισμός, η τραγωδία του ’22 και ο ξεριζωμός.

Ενα εμβληματικό έργο που συμβάλλει στη διάσωση της ιστορικής μνήμης, με τη σφραγίδα του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών.

Η έκδοση του Κέντρου Μικρασιατικών Σπουδών, Η «Κιβωτός» του Μικρασιατικού Ελληνισμού, αποτελείται από δημοσιευμένα άρθρα του Ηλία Βενέζη τη χρονική περίοδο 1948 – 1972 και μία ομιλία του σε γεύμα των Ζαππίδων, ενώ στο επίμετρο δημοσιεύεται το μεγαλύτερο μέρος της αλληλογραφίας του με το ζεύγος Μέλπως και Οκταβίου Μερλιέ. Την επιμέλεια της έκδοσης έχει ο ομότιμος καθηγητής Χαράλαμπος Λ. Καράογλου και τη γενική εποπτεία ο ακαδημαϊκός Πασχάλης Μ. Κιτρομηλίδης.

Επισημαίνει στον πρόλογό του ο καθηγητής Π. Μ. Κιτρομηλίδης:

«Ο Ηλίας Βενέζης υπήρξε ο εμβληματικός λογοτεχνικός διερμηνευτής του δράματος του Μικρασιατικού ελληνισμού στην ελληνική πνευματική ζωή. Η ελληνική Μικρά Ασία της ακμής και της λάμψης των αρχών του εικοστού αιώνα και η ‘εις το εναντίον των πραττομένων μεταβολή’, για να θυμηθούμε την αριστοτελική έννοια της ‘περιπέτειας’, που κατέληξε στην τραγωδία του 1922, τις φοβερές ανθρωπιστικές καταστροφές και την πίκρα του ξεριζωμού, μεταπλασμένα από τη λογοτεχνική δεξιοτεχνία του Ηλία Βενέζη αποτελούν για πολλές δεκαετίες έναν από τους κυριότερους αγωγούς πρόσληψης της Μικρασιατικής εμπειρίας από την ελληνική συνείδηση».

Aκόμη

Harper’s Bazaar

Το μεγαλύτερο περιοδικό μόδας στον κόσμο

Η Μάγια Στέπερ αποθεώνει τα nude κομμάτια στους δρόμους του Μπέβερλι Χιλς.

Πλούσιες υφές, παστέλ αποχρώσεις και τολμηρά αξεσουάρ για να υποδεχτείτε την άνοιξη με στυλ.

Η πολυτέλεια φλερτάρει με την παλέτα του πράσινου.

Και

ΒHMAgazino

O Θανασάκης του Αρκά σε νέες περιπέτειες!

Και στην απλή έκδοση των €2.

Τιμή φύλλου με τις προσφορές: €4,25 (Συμπεριλαμβάνεται τιμή βιβλίου, Oυμπέρτο Εκο, Εικαστικές Τέχνες #2: €1,50 & «Kιβωτός»: €0,75 )