Η ομορφιά των νυχιών ξεκινάει με τη σωστή περιποίηση. Είτε περιποιείστε τα νύχια σας στο σπίτι είτε επισκέπτεστε κάποιο ινστιτούτο για το μανικιούρ και το πεντικιούρ σας, είναι απαραίτητο να ακολουθείτε ορισμένους κανόνες υγιεινής για να αποφύγετε τις λοιμώξεις.

Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να προλάβουμε τις λοιμώξεις των νυχιών, σύμφωνα με τους δερματολόγους:

Στο σπίτι

  • Ξυρίστε τα πόδια σας μετά το πεντικιούρ, όχι πριν. Αυτό σημαίνει ότι ΔΕΝ ξυρίζετε τα πόδια σας για τουλάχιστον 24 ώρες πριν κάνετε πεντικιούρ. Εάν κοπείτε ενώ ξυρίζετε, το πεντικιούρ θα μπορούσε να σας θέσει σε κίνδυνο μόλυνσης.
  • Μετά την αφαίρεση του βερνικιού, εφαρμόστε μια κρέμα για να ενυδατώσετε τα νύχια σας, καθώς το ασετόν και άλλα προϊόντα αφαίρεσης περιέχουν χημικές ουσίες που στεγνώνουν τα νύχια.
  • Για να αποφύγετε τη μόλυνση, ποτέ μην κόβετε ή σπρώχνετε με δύναμη προς τα πίσω τα πετσάκια σας. Εάν πρέπει να τα σπρώξετε προς τα πίσω, κάντε το μόνο απαλά μετά από ντους ή μπάνιο.
  • Εάν θέλετε να βάλετε ένα έντονο κόκκινο ή πορτοκαλί βερνίκι, αποτρέψτε τον αποχρωματισμό εφαρμόζοντας μια επιπλέον στρώση βάσης. Εάν τα νύχια σας κιτρινίσουν και αποχρωματιστούν από το βερνίκι, τα νύχια σας θα πρέπει να επανέλθουν στο κανονικό χρώμα σε διάστημα αρκετών εβδομάδων, εάν δεν εφαρμόσετε ξανά το ίδιο χρώμα.

Στο ινστιτούτο

  • Όταν επισκέπτεστε ένα ινστιτούτο περιποίησης νυχιών για πρώτη φορά ελέγξτε τα ακόλουθα: Η τεχνίτρια έχει την απαραίτητη εμπειρία ή/και άδεια; Είναι καθαροί οι σταθμοί; Η τεχνίτρια πλένει τα χέρια της μεταξύ των πελατών; Υπάρχουν βρώμικα εργαλεία τριγύρω; Επιπλέον, μη διστάσετε να ρωτήσετε πώς καθαρίζουν τα εργαλεία τους.
  • Βεβαιωθείτε ότι τα ποδόλουτρα και τα φίλτρα για το πεντικιούρ έχουν απολυμανθεί καλά πριν τα χρησιμοποιήσετε. Εάν δεν καθαριστούν σωστά, μπορεί να φιλοξενήσουν βακτήρια και μύκητες. Εάν το ινστιτούτο δεν φαίνεται καθαρό, ΜΗΝ προχωρήσετε.
  • Εάν κάνετε συχνά μανικιούρ και πεντικιούρ, σκεφτείτε να αγοράσετε τα δικά σας εργαλεία που θα τα χρησιμοποιήσετε στο ινστιτούτο.
  • Αν και αποτελεί κοινή πεποίθηση, δεν υπάρχει καμία επιστημονική απόδειξη ότι η βύθιση των νυχιών σε ζελατίνη τα κάνει πιο δυνατά. Παράλληλα, τα βερνίκια που περιέχουν συστατικά ενίσχυσης αυξάνουν την ακαμψία των νυχιών, γεγονός που μπορεί να κάνει τα νύχια σας να σπάνε πιο συχνά.
  • Μην φοράτε τεχνητά νύχια για να καλύψετε τα προβλήματα των νυχιών γιατί μπορεί να τα επιδεινώσουν. Τα τεχνητά νύχια δεν συνιστώνται σε άτομα που είναι επιρρεπή σε μυκητιάσεις ή έχουν εύθραυστα νύχια. Για άτομα με υγιή νύχια, τα τεχνητά νύχια μπορεί να είναι καλά αρκεί να μην φοριούνται συνεχώς.
  • Μάθετε ποια προϊόντα χρησιμοποιούνται στα τεχνητά νύχια σας, καθώς οι ουσίες που χρησιμοποιούνται μπορεί να προκαλέσουν αλλεργική αντίδραση σε μερικούς ανθρώπους. Εάν εμφανίσετε εξάνθημα ή άλλη αντίδραση, ενημερώστε το γιατρό σας ποια προϊόντα χρησιμοποιήσατε.

Εάν έχετε ερωτήσεις ή ανησυχίες σχετικά με τη φροντίδα των νυχιών σας, θα πρέπει να κλείσετε ένα ραντεβού για να δείτε έναν δερματολόγο.