Πολλοί από εμάς αναζητούμε τη συνταγή για τον πετυχημένο γάμο. Πρόσφατα διενεργήθηκε μια βρετανική έρευνα που ισχυρίζεται ότι έχει βρει τη συνταγή και μας την παρουσιάζει. Τα βασικά συστατικά του ευτυχισμένου συντροφικού βίου περιλαμβάνουν – σύμφωνα με την έρευνα που έγινε σε 2.000 παντρεμένους Βρετανούς – έξι βαθιές συζητήσεις, τρεις μεγάλες βόλτες και δύο έντονους καβγάδες τον μήνα. Αν εμείς και ο σύντροφός μας τσακωνόμαστε, περπατάμε μαζί και συζητούμε, είμαστε λοιπόν σε καλό δρόμο για να γιορτάσουμε πολλές επετείους γάμου ακόμα. Ας δούμε λοιπόν ποια άλλα συστατικά έχει η συνταγή του πετυχημένου γάμου.

Η σημασία του χρόνου για τον επιτυχημένο γάμο

Από ό,τι φαίνεται, το μυστικό της επιτυχίας της σχέσης μεταξύ δύο συντρόφων βρίσκεται στον χρόνο. Στον χρόνο που περνάμε μαζί, στον χρόνο που περνάμε χωριστά, στον χρόνο που αφιερώνουμε για να συγχωρούμε και να κατανοούμε τον σύντροφό μας, αλλά κυρίως στον χρόνο που αφιερώνουμε για να γελάμε και να διασκεδάζουμε μαζί.

Διακοπές μαζί χωρίς τρίτους

Τα ζευγάρια που ήταν μαζί και ευτυχισμένα για πολλά χρόνια μίλησαν για τη σημασία των διακοπών και η έρευνα έδειξε ότι κατά μέσο όρο τα εν λόγω ζευγάρια κάνουν δύο φορές τον χρόνο δύο μικρά διαλείμματα από την καθημερινότητα (π.χ. δύο ταξίδια για Σαββατοκύριακο) καθώς και δύο φορές διακοπές που διαρκούν μεγαλύτερο διάστημα. Μάλιστα οι επτά στους δέκα συμμετέχοντες τόνισαν τη σημασία των διακοπών χωρίς περισπασμούς και το πόσο αλατοπίπερο μπορούν αυτά τα διαλείμματα να προσθέσουν στη σχέση.

Από την άλλη πλευρά, όμως, 36% όσων πήραν μέρος στην έρευνα είπαν ότι και ένα δείπνο έξω με το ταίρι τους από καιρού εις καιρόν μπορεί να τους είναι αρκετό. Αυτό βέβαια έχει να κάνει με τον άνθρωπο, σε κάποιους είναι αρκετές οι μικρές χειρονομίες αγάπης, όπως τα λουλούδια, ένα φαγητό έξω και μερικές καλές κουβέντες, ενώ άλλοι θέλουν ακόμα περισσότερα για να είναι ευχαριστημένοι.

Η σημασία του να λέμε «σ’ αγαπώ» και όχι μόνο

Τα ζευγάρια που αισθάνονται πιο αγαπημένα και πλήρη απαντούν στην έρευνα ότι κάνουν σεξ πέντε φορές την εβδομάδα, λένε «σ’ αγαπώ» μέχρι και είκοσι φορές σε ένα δεκαπενθήμερο, επίσης φιλιούνται δύο με τρεις φορές την ημέρα και αγκαλιάζονται έντεκα φορές την εβδομάδα…

Τα βασικά κλειδιά για μια ευτυχισμένη σχέση

Πολύ σημαντικά στοιχεία για έναν ευτυχισμένο γάμο φάνηκε ότι είναι επίσης να:

*«Επιτρέπουμε» στο έτερόν μας ήμισυ να ασχολείται με τα χόμπι και τα ενδιαφέροντά του.

*Αφήνουμε τον/τη σύντροφό μας να μας δει στις χειρότερες στιγμές μας.

*Περνάμε καλά μεταξύ μας ακόμα και κάνοντας «χαζομάρες».

*Παραπονιόμαστε στον άλλον για τη δουλειά μας και εκείνος μας ακούει και μας δίνει σημασία.

*Εκφράζουμε στο ταίρι μας τον θαυμασμό μας.

*Δείχνουμε σεβασμό ο ένας στον άλλον μπροστά σε τρίτους.

*Συγχωρούμε τις κακές συνήθειες του άλλου.

*Δεν κοιμόμαστε ποτέ τσακωμένοι.

*Δείχνουμε κατανόηση όταν ο/η σύντροφός μας έχει κακή διάθεση ή είναι εκνευριστικός/ή.

*Επιλέγουμε τις μάχες που είμαστε διατεθειμένοι να δώσουμε.

*Παίρνουμε πάντα το μέρος του/της συντρόφου μας – και τον/την υπερασπιζόμαστε – όταν εμπλέκεται σε κάποια διαφωνία, καβγά ή παρεξήγηση, όποια κι αν είναι η άποψή μας για την κατάσταση.

*Μοιραζόμαστε τις δουλειές του σπιτιού και βγάζουμε έξω τα σκουπίδια.