Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία οποιασδήποτε υγιούς σχέσης, οπότε όταν υπάρχει έλλειψη, η σχέση μοιραία θα πάρει αρνητική τροπή. Ορισμένες συμπεριφορές ασέβειας, όπως το ψέμα ή η απάτη σε μια μονογαμική σχέση, μπορούν να εντοπιστούν εύκολα. Ωστόσο, ορισμένα κοινά σημάδια ασέβειας είναι εύκολο να περάσουν σχεδόν απαρατήρητα, ακόμα και αν προκαλούν τραύματα, τόσο στην σχέση αυτήν καθ’αυτήν όσο και στους συντρόφους.

Τα αθώα «σημάδια» της ασέβειας

Για να μειώσετε λοιπόν, τον κίνδυνο το να εντοπίσετε αυτά στα σημάδια από νωρίς είναι το «κλειδί». Αυτά περιλαμβάνουν:

Αποφυγή σοβαρών συζητήσεων

Η αδυναμία ή η απροθυμία του να κάνετε ευάλωτες συζητήσεις μπορεί να υποδηλώνει την έλλειψη προσοχής του συντρόφου για εσάς και την άποψή σας. Ωστόσο, εάν κάποιος επικοινωνήσει ότι απλά δεν μπορεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή, ζητήσει να οριστεί διαφορετική ώρα για συνομιλία και μετά συζητήσει κανονικά μαζί σας, δεν πρόκειται για συμπεριφορά ασέβειας.

Ορίζοντας διαφορετική ώρα για να μιλήσετε, ο σύντροφός σας σας ενημερώνει ότι οι ανάγκες σας είναι σημαντικές και για εκείνον.

Συζήτηση ευαίσθητων θεμάτων σε ακατάλληλες στιγμές

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σύντροφός σας δεν εξισορροπεί τις ανάγκες σας εκτός από τις δικές του. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σας θέλει να σας μιλήσει για κάτι ευαίσθητο και βλέπει ότι είστε αγχωμένοι ή ξέρει ότι περνάτε δύσκολες στιγμές, μια καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι να σας ζητήσει μια στιγμή που θα αισθάνεστε καλύτερα και θα μπορείτε να αντιμετωπίσετε ένα δύσκολο θέμα.

Δεν σας αφήνει χώρο να ηρεμήσετε

Αν κάποιος ζητήσει χώρο για να καθαρίσει το κεφάλι του ή να ηρεμήσει, είναι σημαντικό να του τον δίνουμε. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεστε στη μέση μιας έντονης λογομαχίας με τον σύντροφό σας και του ζητήσατε προσωπικό χώρο και χρόνο για να επανέλθετε αργότερα στην κουβέντα σας. Αν απαντήσει ακολουθώντας σας και απαιτώντας να λύσετε το ζήτημα επί τόπου, είναι δείγμα ασέβειας.

Και πάλι δεν λαμβάνει υπόψιν τις δικές σας ανάγκες. Αυτό είναι ασέβεια γιατί ξεπερνά ένα όριο που έχετε θέσει για τη δική σας ευημερία.