Η κλινική ψυχολόγος Άννα Κανδαράκη αναλύει στην «Ελένη» τη μοναξιά και μας προτείνει τρόπους για να τη διαχειριστούμε.

«Οτιδήποτε αξίζει θέλει κόπο, ενέργεια και προσπάθεια. Οι σχέσεις είναι δύσκολες, οτιδήποτε αξίζει είναι δύσκολο», σχολίασε για τις σχέσεις.

Αναφερόμενη στο κεφάλαιο μοναξιά, η ψυχολόγος δήλωσε πως ρόλο παίζει το άνοιγμα, η εμπιστοσύνη και το να μοιραζόμαστε. Η μοναξιά σημαίνει ότι κλεινόμαστε στους εαυτούς μας και ότι δεν εμπιστευόμαστε τους άλλους.

Τι λάθος όμως κάνουμε και προτιμάμε να μείνουμε με τον εαυτό μας;

Η Άννα Κανδαράκη εξηγεί:

«Πέφτουμε πολύ στην παγίδα να κλειστούμε και να παρατηρούμε τους άλλους και να τους ασκούμε κριτική ή να περιμένουμε να έρθουν εκείνοι σε εμάς. Εάν έχει κάποιος μεγαλώσει σε ένα κλειστό σύστημα που δεν έχει μάθει να εμπιστεύεται και να μοιράζεται. Αυτό το κομμάτι είναι ριζικό. Πολλές φορές η ψυχή της παρέας νιώθει πολύ μοναξιά και νιώθει την ανάγκη να διασκεδάσει τους άλλους. Ας αρχίσουμε να παρατηρούμε τον εαυτό μας και να είμαστε ειλικρινείς με εμάς. Να αναρωτηθούμε εάν εμπιστευόμαστε κι εάν μοιραζόμαστε».

Σύμφωνα με την ψυχολόγο, καθοριστικά για την καταπολέμηση της μοναξιάς είναι η ειλικρίνεια με τον εαυτό και η ανθρώπινη επαφή.

Θα πρέπει να λεκτικοποιούμε αυτό που σκεφτόμαστε και νιώθουμε.

Ιδιαίτερα, η ψυχολόγος συστήνει στους γονείς να καλλιεργήσουν ένα ανοιχτό κλίμα επικοινωνίας, ώστε να έρθουν περισσότερο κοντά με τα παιδιά τους.