Δεν είμαστε άνδρες μικρότερου μεγέθους – και το ίδιο ισχύει και για τα πέλματά μας. Αν ανήκεις στις γυναίκες που λατρεύουν το τρέξιμο, το πιθανότερο είναι ότι η επιλογή του κατάλληλου ζευγαριού παπουτσιών έχει αποδειχθεί πιο δύσκολη υπόθεση από ό,τι περίμενες. Τα «χτυπήματα» και οι φουσκάλες, ιδίως στο μπροστινό μέρος του πέλματος, αλλά και η αίσθηση ότι τα αθλητικά σου λειτουργούν ως εμπόδιο αντί να σε βοηθούν να ξεπεράσεις τον εαυτό σου, είναι μια εμπειρία που μοιράζεσαι με τις περισσότερες από εμάς. Ώρα να μάθεις τις αιτίες πίσω από το πρόβλημα – αλλά και να βρεις μια λύση στα μέτρα σου.

Η αχίλλειος πτέρνα των αθλητικών μας

Τι φταίει για την ταλαιπωρία σου; Αυτό που φταίει και για την πλειοψηφία των καθημερινών σου δυσκολιών: τα παπούτσια σου, όπως και τα περισσότερα πράγματα γύρω σου, είναι εξαιρετικά πιθανό να έχουν σχεδιαστεί από άνδρες, χρησιμοποιώντας καλούπια που αντλούν το σχήμα τους από ανδρικά πόδια.

Όμως τα πέλματά σου δεν διαφέρουν από εκείνα των ανδρών μόνο ως προς το μέγεθός τους. Τα γυναικεία πέλματα, έχουν την τάση να είναι φαρδύτερα και πιο επίπεδα στο μπροστινό μέρος τους και στενότερα στη φτέρνα, σε σχέση με τα ανδρικά που τείνουν να είναι μακριά και λεπτά σε όλο τους το μήκος. Για αυτό και είναι εξαιρετικά συνηθισμένο τα ίδια παπούτσια που σε σφίγγουν και σε χτυπούν μπροστά, ταυτόχρονα να σου βγαίνουν ενώ περπατάς – ή ακόμη χειρότερα, ενώ τρέχεις.

Και φυσικά, οι διαφορές στην ανατομία σου με εκείνη των ανδρών δεν σταματούν εκεί: η πιο ανοιχτή γυναικεία λεκάνη, για παράδειγμα, συνεπάγεται πως όταν τρέχεις, η πίεση που ασκείται στα γόνατά σου είναι μεγαλύτερη. Ένα καλό αθλητικό παπούτσι, θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του όλες αυτές και ακόμη περισσότερες παραμέτρους για να σε προστατεύσει από τους τραυματισμούς και να σε βοηθήσει να δώσεις τον καλύτερό σου εαυτό.

Το boost που έχεις ανάγκη

Το vita.gr ξεχώρισε δυο πρόσφατες κυκλοφορίες running παπουτσιών που ήρθαν για να καλύψουν αυτά τα κενά και να μεταμορφώσουν την εμπειρία σου ως δρομέα. Πρόκειται για το ULTRABOOST 22 που κυκλοφορεί σε νέα απόχρωση, αλλά και για τη νέα είσοδο του SOLARGLIDE 5, που έχουν σχεδιαστεί και δοκιμαστεί για την καλύτερη δυνατή εφαρμογή στα γυναικεία πόδια, ως μέρος της δέσμευσης της adidas στο ασφαλέστερο γυναικείο τρέξιμο. Την ιδανική επιλογή για εσένα, θα την κρίνουν οι ανάγκες της δικής σου προπόνησης.

Τι πρέπει να ξέρεις για το ULTRABOOST 22

Έχοντας δημιουργηθεί από μια 100% γυναικεία ομάδα, μπορείς να είσαι σίγουρη ότι το ULTRABOOST 22 δεν στηρίζεται σε ψευδαισθήσεις για το γυναικείο πέλμα. Το γεγονός αυτό του χάρισε πολλά καινοτόμα χαρακτηριστικά, με κυριότερο τον επανασχεδιασμό του προκειμένου να παρέχει στις δρομείς 4% περισσότερη επιστροφή ενέργειας στην πρώτη γραμμή σε σχέση με το γυναικείο ULTRABOOST 21. Όσο για την εφαρμογή του στο πόδι σου, ίσως αρκεί να σου πούμε ότι η φόρμα του στηρίχτηκε σε μια διαδικτυακή βάση δεδομένων ανατομίας με 1,2 εκατομμύρια σαρώσεις ποδιών.

Τι πρέπει να ξέρεις για το SOLARGLIDE 5

Δεν είναι τυχαίο που η σειρά SOLARGLIDE είναι η αγαπημένη των runners. Η νέα έκδοσή του είναι βέβαιο πως θα αγαπηθεί ακόμη περισσότερο από τις γυναίκες δρομείς, αφού έχει σχεδιαστεί ειδικά για τις ανάγκες του καθημερινού μας τρεξίματος.

Η ενδιάμεση σόλα Bubble boost, που αποτελείται από εκατοντάδες συγχωνευμένες κάψουλες, έτοιμες να «εκραγούν» σε κάθε βήμα, προσφέρει ακόμη περισσότερη ενέργεια και ώθηση, ενώ το ανανεωμένο LEP 2.0 που έχει τοποθετηθεί ανάμεσά της και στο Control Platform σου επιτρέπει να απολαύσεις μια πιο ομαλή διαδρομή. Ταυτόχρονα, η βέλτιστη εφαρμογή στο πόδι σου έχει διασφαλιστεί μέσα από μια ευρεία ποικιλία δοκιμών για την προσαρμογή της φόρμας του παπουτσιού στο γυναικείο πέλμα.

Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα; Το SOLARGLIDE 5 εκτός από τις δικές σου επιδόσεις, νοιάζεται και για εκείνες του πλανήτη. Για αυτό και το Primeblue, το πλεκτό επάνω μέρος του παπουτσιού, αποτελείται εν μέρει από Parley Ocean Plastic, δηλαδή επαναλαμβανόμενα πλαστικά απόβλητα που αναχαιτίζονται σε απομακρυσμένα νησιά, παραλίες, παράκτιες κοινότητες και ακτές. Συγκεκριμένα, το παπούτσι αποτελείται από νήμα που περιέχει τουλάχιστον 50% Parley Ocean Plastic, ενώ το άλλο 50% είναι ανακυκλωμένος πολυεστέρας, μια καινοτομία που εντάσσεται στην ευρύτερη προσπάθεια της adidas για την καταπολέμηση της πλαστικής ρύπανσης.

Ποιο running shoe κέντρισε περισσότερο το δικό σου ενδιαφέρον, το adidas ULTRABOOST 22 ή το adidas SUPERGLIDE 5; Όποια και αν είναι η απάντηση, θα το βρεις στο adidas.gr, στα καταστήματα adidas, αλλά και σε συνεργαζόμενα καταστήματα αθλητικών ειδών σε όλη την Ελλάδα.