Κάθε περίοδος έχει τους διατροφικούς της γρίφους και η Σαρακοστή σίγουρα δεν εξαιρείται από αυτόν τον κανόνα. Από τη μια πλευρά, η αποχή από τους αρτυμένους πειρασμούς μπορεί να μετατραπεί σε μια χρυσή ευκαιρία για αποτοξίνωση και βελτίωση της υγείας μας, από την άλλη όμως υπάρχει ο κίνδυνος μαζί με το κρέας να μείνουν εκτός «μενού» και πολλά πολύτιμα θρεπτικά συστατικά. Και φυσικά, για να καταφέρουμε να τηρήσουμε τη νηστεία μας, θα πρέπει να βρούμε τρόπους να εντάξουμε σε αυτή και την απαραίτητη νοστιμιά.

Περίπλοκο; Εδώ στο vita.gr έχουμε βρει την απάντηση στο πρόβλημα. Και χωράει με άνεση σε μια κουταλιά.

Ταχίνι, μια νοστιμιά παντός καιρού

Φυσικά, δεν μας ήταν και τόσο δύσκολο. Το ταχίνι, ο πολύτιμος σύμμαχός μας στη Σαρακοστή, είναι αναπόσπαστο κομμάτι της διατροφής μας ακόμη κι όταν η τελευταία δεν υπόκειται στους περιορισμούς της νηστείας. Άλλες φορές το καταναλώνουμε το πρωί, σκέτο ή επάνω σε μια φέτα ψωμί, για να μας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειαζόμαστε στο ξεκίνημα της μέρας μας. Άλλοτε το προσθέτουμε σε παραδοσιακές συνταγές, όπως τσουρέκια ή άλλα γλυκίσματα. Συχνά, μάλιστα, δίνει την ιδιαίτερη γεύση του στις σαλάτες και τις σάλτσες μας, ενώ δεν λείπουν και οι περιπτώσεις που το χρησιμοποιούμε αντί για ζάχαρη σε ροφήματα ή ακόμη και σε φυσικούς χυμούς.

Στη διάρκεια της Σαρακοστής, έρχεται πλέον να συμπληρώσει ένα πλήθος από γευστικά κενά. Για παράδειγμα, αντικαθιστά το βούτυρο στα γλυκά ή δίνει έναν ιδιαίτερο γευστικό χαρακτήρα σε αλμυρές, νηστίσιμες δημιουργίες. Και ταυτόχρονα, είναι ένα από τα πλέον «συμπυκνωμένα» διατροφικά δώρα που μπορούμε να κάνουμε στον οργανισμό μας.

.

Ταχίνι, ένας θησαυρός που βρίσκεται…στο ντουλάπι μας!

Ασβέστιο, σίδηρος, κάλιο, φώσφορο, σελήνιο, μαγνήσιο, ψευδάργυρος και φυτικές ίνες: η λίστα των πολύτιμων βιταμινών και ιχνοστοιχείων που περιέχονται στο ταχίνι είναι μεγάλη και γεμάτη διατροφικούς σταρ. Και ακόμη δεν έχει τελειώσει: πρωτεΐνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα «κρύβονται» επίσης σε μεγάλες ποσότητες μέσα στη βελούδινη υφή του.

Στη νηστεία δείχνει την πραγματική του δύναμη, αφού η υπεροχή του σε σίδηρο και ασβέστιο αλλά και σε πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας, ενισχύουν τον οργανισμό μας τις μέρες που απέχουμε από τις πιο συνηθισμένες πηγές τους, όπως τα γαλακτοκομικά και το κρέας. Όμως, μας είναι πολύτιμο σε κάθε εποχή – και η σταθερή παρουσία του στη διατροφή μας, σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να οχυρώσει τον οργανισμό μας απέναντι σε σημαντικές απειλές.

Ταχίνι, το παντοτινό

Σειρά από επιστημονικές έρευνες που έχουν διεξαχθεί τα τελευταία χρόνια, διαπίστωσαν τα πιθανά μακροπρόθεσμα οφέλη του ταχινιού για την υγεία μας. Για παράδειγμα, έρευνα του τμήματος Χημείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κατέληξε στο ότι η κατανάλωση ταχινιού μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων, ενώ οι αντιοξειδωτικές ουσίες που περιέχει βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο της χοληστερίνης του αίματος. Και ταυτόχρονα, διαπιστώθηκε ότι τα αντιοξειδωτικά συστατικά του σε συνδυασμό με την περιεχόμενη σε αυτό πρωτεΐνη έχουν αντιβακτηριακή δράση, που μας προστατεύει από τους παθογόνους μικοοργανισμούς που οδηγούν σε αλλεργικές εκδηλώσεις.

Ταχίνι, το Μακεδονικό

Όπως ξεκαθαρίσαμε εξ αρχής, για εμάς το ταχίνι δεν είναι μια ευκαιριακή σχέση, αλλά ένας μόνιμος διατροφικός σύντροφος. Γι’ αυτό κι έχουμε δοκιμάσει κάθε του εκδοχή πριν καταλήξουμε στην αγαπημένη μας: στο Μακεδονικό Ταχίνι, που εδώ και περισσότερα από 90 χρόνια διατηρεί την ανώτερη ποιότητα και την απαράμιλλη γεύση που το καθιέρωσαν στην ελληνική αγορά.

Το Μακεδονικό Ταχίνι είναι 100% αλεσμένο σουσάμι άριστης ποιότητας, που αλέθεται σε παραδοσιακούς πέτρινους μύλους χωρίς τη χρήση χημικών ή άλλων ουσιών και έτσι, κρατά στο εσωτερικό του όλα τα θρεπτικά συστατικά που έκαναν το σουσάμι διάσημο ήδη από την αρχαιότητα. Κάθε βήμα της παραγωγής του, που συνδυάζει την παραδοσιακή άλεση με υπερσύγχρονο εξοπλισμό και πιστοποιημένες μεθόδους παστερίωσης, φιλτραρίσματος και αποστείρωσης, περνά από ενδελεχείς ελέγχους που διασφαλίζουν τη βέλτιστη ποιότητα και την ασύγκριτη γεύση του.

Το μυστικό πίσω από τη νοστιμιά του, δεν είναι καθόλου μυστικό: προκύπτει απλώς από τη χρήση διαλεχτού σουσαμιού, από τις καλύτερες ποικιλίες παγκοσμίως, το οποίο πλένεται με καθαρό, πόσιμο νερό. Σε κανένα στάδιο της επεξεργασίας δεν χρησιμοποιούνται χημικά ή αλάτι, επιτρέποντας στον σπόρο να διατηρήσει τα αυθεντικά του αρώματα.

Στη συνέχεια, ψήνεται ομοιόμορφα με μια πρωτοποριακή μέθοδο που έχει προκύψει από έρευνα και μελέτη ετών, δίνοντας στο Μακεδονικό Ταχίνι τη μοναδική, ελαφρώς καβουρδισμένη γεύση του, η οποία ενισχύεται στη συνέχεια μέσα από την άλεσή του με τον πιο φυσικό τρόπο: σε πέτρινο μύλο, με περίτεχνα σκαλισμένη πέτρα που προέρχεται από τα παράλια της Μικράς Ασίας και απελευθερώνει τα φίνα αρώματα και την εκλεπτυσμένη γεύση του σουσαμιού.

Μακεδονικό Ταχίνι, το οικολογικό

Υπάρχουν (τουλάχιστον) δύο ακόμη λόγοι που το Μακεδονικό Ταχίνι βρίσκει πάντα τον δρόμο του στο καλάθι μας. Ο ένας είναι οι ιδιαίτερες (και πολλές) διαφορετικές γεύσεις του, που μας κάνουν να μην το βαριόμαστε ποτέ. Πέραν του κλασικού, μπορούμε πάντα να επιλέξουμε ανάμεσα στο Μακεδονικό Ταχίνι με Πορτοκάλι, το Μακεδονικό Ταχίνι με Μέλι και το Μακεδονικό Ταχίνι με Κακάο για το πρωινό ή τα γλυκά μας. Και ο άλλος είναι το στοιχείο που πλέον αναζητάμε σε κάθε καταναλωτική μας επιλογή: η φροντίδα για το μέλλον του πλανήτη.

Τι σχέση έχει ένα βάζο ταχίνι με την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής; Πρώτα από όλα, είναι… βάζο, γυάλινο, πλήρως ανακυκλώσιμο και φιλικό προς το περιβάλλον. Οι σπόροι του σουσαμιού ψήνονται με πρωτοποριακή μέθοδο, η οποία καταναλώνει 80% λιγότερη ενέργεια σε σχέση με τις συμβατικές, χρησιμοποιώντας θερμό αέρα, ο οποίος στη συνέχεια ανακυκλώνεται και χρησιμοποιείται εκ νέου, πριν καθαριστεί πλήρως με ειδικά φίλτρα και διοχετευθεί ξανά στην ατμόσφαιρα.

Παράλληλα, το σουσάμι πλένεται με άφθονο, καθαρό νερό που στη συνέχεια υπόκειται σε βιολογικό καθαρισμό και επαναχρησιμοποιείται για πότισμα, ενώ η απουσία χημικών δεν είναι ευεργετική μόνο για τη γεύση και την ποιότητα του ταχινιού, αλλά και για το περιβάλλον.

Αγαπημένη πινελιά; Τα υπολείμματα που προκύπτουν από τα στάδια του καθαρισμού και της διαλογής αξιοποιούνται πλήρως. Πόσο πιο «πράσινη» να γίνει η καθημερινή μας υγιεινή λιχουδιά;

Μπορείτε να μάθετε τα πάντα για το Μακεδονικό Ταχίνι εδώ.