«Λιώνετε» στο γυμναστήριο για να «κάψετε» πριν το καλοκαίρι το λίπος στην κοιλιά, αλλά πιάνετε τον εαυτό σας να τσιμπολογάει όλη μέρα; Η έρευνα έχει δείξει ότι τα σνακ που καταναλώνουμε κατά τη διάρκεια μιας ημέρας, μπορεί να αντιστοιχούν ακόμη και στο 50% των θερμίδων που μας αναλογούν! Αυτό, πάντως, οφείλεται κυρίως στα είδη των τροφών (τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, εξαιρετικά επεξεργασμένες τροφές) και όχι τόσο στην συχνότητα του τσιμπολογήματος.

Εξάλλου, αν ο στόχος σας είναι η γρήγορη απώλεια του λίπους στην κοιλιά, τα πολλά γεύματα είναι απαραίτητα για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού. Θα πρέπει επομένως η προσοχή σας να είναι στραμμένη στις ποσότητες και στο είδος των τροφών. Συχνά, όμως, οι πολλές μικρές και υγιεινές «μπουκιές» σε μία ημέρα δεν αρκούν για να καταλαγιάσει η πείνα σας, με αποτέλεσμα τα σνακ αντί να βοηθούν να πετύχετε τους fitness στόχους σας, να «εκτροχιάζουν» τις προσπάθειές σας.

Γίνεται ένα σνακ να είναι χορταστικό και ταυτόχρονα υγιεινό;

Ο πρώτος κανόνας για ένα σνακ φιλικό προς το κοιλιακό λίπος είναι να έχετε υπόψη τις θερμίδες. Για να αρχίσετε να «καίτε» το λίπος στην κοιλιά, αλλά να μην πεινάτε υπερβολικά, προσπαθήστε να κρατήσετε τα σνακ περίπου στις 200 θερμίδες ή λιγότερες.

Εκτός από το να διατηρείτε υπό έλεγχο τις θερμίδες, θα θέλετε να επιλέξετε σνακ με θρεπτικά συστατικά που σας κρατούν χορτάτους μεταξύ των γευμάτων. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να προσεγγίσετε προϊόντα με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη και χορταστικούς σύνθετους υδατάνθρακες, πλούσιους σε φυτικές ίνες.

Μια μελέτη του 2012 στο περιοδικό Nutrition and Metabolism διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη πρωτεΐνη υψηλής ποιότητας, είχαν λιγότερο κοιλιακό λίπος. Άλλες μελέτες έχουν επίσης συσχετίσει την αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών με χαμηλότερες ποσότητες λίπους στην κοιλιά. Έρευνα στο περιοδικό Obesity, για παράδειγμα, διαπίστωσε ότι για κάθε αύξηση 10 γραμμαρίων σε διαιτητικές διαλυτές ίνες, τα άτομα είχαν 3,7% μείωση στο σπλαχνικό (γνωστό και ως κοιλιακό) λίπος.

Λοιπόν, πώς θα φτιάξω ένα σνακ πλούσιο σε αυτά τα δύο θρεπτικά συστατικά;

Το «μυστικό» βρίσκεται στην πραγματικότητα σε έναν πολύ απλό συνδυασμό, που ήδη πολλοί από εσάς έχετε στις κουζίνες σας: γαλοπούλα 0-2% και κράκερ ολικής άλεσης. Αυτός ο συνδυασμός είναι εύκολα προσβάσιμος, δεν είναι πολύ ακριβός και συνδυάζεται αστραπιαία.

Ο ισχυρός αυτός συνδυασμός γαλοπούλας-κράκερ περιέχει άφθονη πρωτεΐνη και φυτικές ίνες για έως 170 θερμίδες – και μια αλμυρή γεύση που ταιριάζει κάθε στιγμή της ημέρας. Ποτέ το τσιμπολόγημα για μια πιο επίπεδη κοιλιά δεν ήταν τόσο νόστιμο!