Οι άνθρωποι που έχουν μικρά παιδιά και σκυλιά, αλλά και όσοι – λόγω πανδημίας – μετέφεραν τις προπονήσεις τους σε εξωτερικούς χώρους, το ξέρουν καλά: μια απλή βόλτα στο πάρκο μπορεί να βελτιώσει την διάθεσή μας και να τονώσει το αίσθημα ευεξίας μας.

Την ευεργετική επίδραση που έχει στην υγεία μας αυτού του είδους η επαφή με την φύση, πιστοποιεί αμερικανική μελέτη που δημοσιεύτηκε στις 30 Μαρτίου στο PLoS One, η οποία βασίστηκε στις αναρτήσεις που κάνουμε στα social media ενώ βρισκόμαστε στο πάρκο (σύμφωνα με την τοποθεσία που κοινοποιούμε).

Εντυπωσιακά αποτελέσματα!

Οι ερευνητές, συνδυάζοντας δεδομένα από τα social media και τα πάρκα των πόλεων στις 25 μεγαλύτερες πόλεις των ΗΠΑ, διαπίστωσαν ότι οι επισκέπτες των πάρκων βίωσαν ένα «όφελος ευτυχίας» που ήταν περίπου ισοδύναμο με την «έκρηξη» της διάθεσης που αισθάνονται οι άνθρωποι στις διακοπές τους, όπως π.χ την Πρωτοχρονιά ή το Πάσχα. Τα αποτελέσματα έδειξαν, μάλιστα, ότι όσο μεγαλύτερο είναι το πάρκο, τόσο υψηλότερο είναι το όφελος για την υγεία μας.

«Αυτά τα νέα ευρήματα υπογραμμίζουν πόσο ουσιαστική είναι η φύση για την ψυχική και σωματική μας υγεία», δήλωσε ένας από τους συγγραφείς της μελέτης, ο Taylor Ricketts, PhD, καθηγητής και διευθυντής του Ινστιτούτου Gund για το Περιβάλλον, στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ στο Μπέρλινγκτον. «Αυτά τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα επίκαιρα δεδομένης της αυξημένης εξάρτησής μας από αστικά πάρκα κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID» πρόσθεσε ο Ricketts.

Μετρώντας την ευτυχία

Η μελέτη χρησιμοποίησε δύο εργαλεία – τις αναρτήσεις στο Twitter και τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης – για να ποσοτικοποιήσει το όφελος της ευτυχίας που αποκομίζουν οι άνθρωποι από τη φύση.

Περισσότερες από 1,5 εκατομμύριο αναρτήσεις στο Twitter αναλύθηκαν για να μετρηθούν οι διαφορές στο διαδικτυακό συναίσθημα, συγκρίνοντας tweets που δημοσιεύτηκαν μέσα στα πάρκα της πόλης με εκείνα που δημοσιεύτηκαν αλλού. Το όφελος ευτυχίας υπολογίστηκε από τις διαφορές στη συχνότητα των λέξεων, μεταξύ των tweet στο πάρκο και των tweet ελέγχου. Οι θετικές λέξεις περιελάμβαναν μεταξύ άλλων τις εξής: «όμορφο», «διασκεδαστικό», «απόλαυση» και «καταπληκτικό» και εμφανίζονταν πιο συχνά σε tweets μέσα στο πάρκο. Αρνητικές λέξεις όπως «δεν», «όχι» και «μίσος» εμφανίζονταν λιγότερο συχνά σε tweets από πάρκα.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν πληροφορίες από το Trust for Public Land (TPL) για να υπολογίσουν πόσο μια πόλη επένδυσε στο πάρκο για ανέσεις και συντήρηση και να βρουν το μέγεθος κάθε πάρκου. Τα πάρκα της πόλης ομαδοποιήθηκαν σε τέσσερις κατηγορίες ανάλογα με το μέγεθός τους: λιγότερο από 1 στρέμμα, μεταξύ 1 και 10 στρεμμάτων, μεταξύ 10 και 100 στρεμμάτων και μεγαλύτερα από 100 στρέμματα.

Βάσει αυτών των μετρήσεων, οι ερευνητές κατάρτησαν έναν κατάλογο με τις 10 κορυφαίες πόλεις με «χαρούμενα πάρκα» στις ΗΠΑ.

Ευεξία 365 ημέρες το χρόνο

Τα αποτελέσματα έδειξαν ένα όφελος ευτυχίας από τα αστικά πάρκα κατά τη διάρκεια όλων των εποχών, των μηνών, των εβδομάδων, των ημερών και των ωρών της ημέρας – αν και τα αποτελέσματα ήταν πιο εμφανή το καλοκαίρι και τα Σαββατοκύριακα.

Παρόλο που οι ερευνητές δεν βρήκαν σχέση μεταξύ της χρηματοδότησης ή των ανέσεων ενός δεδομένου πάρκου και του επιπέδου ευτυχίας, φάνηκε ότι τα πιο «ευτυχισμένα» πάρκα ήταν τα μεγαλύτερα πάρκα ανά περιοχή – αυτά που ξεπερνούσαν τα 100 στρέμματα.

«Το να βρίσκεσαι στη φύση προσφέρει αναζωογονητικά οφέλη που δεν είναι διαθέσιμα για αγορά σε ένα κατάστημα ή δεν μπορείτε να τα κάνετε download σε μια οθόνη», δήλωσε ένας άλλος συγγραφέας της μελέτης, ο Chris Danforth, PhD, καθηγητής μαθηματικών στο Πανεπιστήμιο του Βερμόντ. «Ωστόσο, δεν φαίνεται να είναι όλα τα πάρκα ίσα όσον αφορά την ευτυχία. Η ικανότητα να βυθιστείτε σε μια μεγαλύτερη, πιο πράσινη φυσική περιοχή είχε μεγαλύτερη επίδραση από τα μικρότερα πλακόστρωτα πάρκα της πόλης», συμπλήρωσε ο Danforth.

Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα μεγαλύτερα πάρκα μπορεί να είναι καλύτερα για την τόνωση της διάθεσης, επειδή «παρέχουν μεγαλύτερες ευκαιρίες για ψυχική αποκατάσταση και διαχωρισμό από το φορολογικό περιβάλλον της πόλης».

Ανάγκη για επέκταση και προστασία της αστικής φύσης

Λαμβάνοντας υπόψη τα ευρήματά τους, οι συγγραφείς προτείνουν ότι η αστική φύση πρέπει να προστατευθεί, να επεκταθεί και να γίνει όσο το δυνατόν πιο προσβάσιμη, ειδικά επειδή τα αστικά πάρκα είναι η κύρια πρόσβαση στη φύση για εκατομμύρια ανθρώπους.

Καθώς λοιπόν τώρα ο καιρός ζεσταίνει, τι λέτε για μια βόλτα στο πάρκο;