Η μοναξιά, ακόμα και όταν δεν το συνειδητοποιούμε έχει πολύ μεγάλο αντίκτυπο στην διάθεση και την καθημερινότητά μας. Νέα έρευνα από το Penn State επισημαίνει ωστόσο ότι η ενασχόληση με ουσιαστικές δραστηριότητες, στις οποίες βρίσκουμε νόημα και μας κινητοποιούν να γίνουμε καλύτεροι, κατά τον ελεύθερό μας χρόνο μπορεί να μειώσει τη μοναξιά και να αυξήσει τα θετικά συναισθήματα.

Σε δύο διαφορετικές μελέτες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που είχαν ουσιαστικές εμπειρίες ένιωθαν λιγότερο μόνοι, ακόμα και όταν δεν υπήρχαν διαθέσιμα υψηλότερα επίπεδα κοινωνικής επαφής και υποστήριξης. «Υπάρχει μια γνωστή παροιμία: «Ο χρόνος τρέχει όταν περνάμε καλά» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι ερευνητές. «Η έρευνά μας δείχνει ότι πράγματι αυτό ισχύει». Με την ενασχόληση με ουσιαστικές δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση οι άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τη μοναξιά και να αυξήσουν τη στιγμιαία ευτυχία.

Η ροή «νικά» την μοναξιά

Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μειωμένη μοναξιά συνδέεται με την ενασχόληση με ευχάριστες δραστηριότητες που απαιτούν συγκέντρωση και δεξιότητα. «Όταν οι άνθρωποι βυθίζονται σε αυτό που κάνουν, μπαίνουν σε μια κατάσταση που ονομάζεται «ροή»», εξηγούν. «Η ροή μπορεί να επιτευχθεί με την ενασχόληση με ψυχικές ή σωματικές δραστηριότητες που μας ενδιαφέρουν και που απαιτούν την πλήρη συγκέντρωσή μας για να αξιοποιήσουμε τις δεξιότητές μας».

Διαβάστε επίσης: Brain in Flow για απόλυτη συγκέντρωση

Για να επιτύχουν οι άνθρωποι μια κατάσταση ροής, μια δραστηριότητα πρέπει να απαιτεί πολλές από τις δεξιότητές τους, αλλά να μην είναι τόσο δύσκολη ώστε να φαίνεται αδύνατη. Επιπλέον, πρέπει να απαιτεί συγκέντρωση για να εκτελεστεί και να έχει νόημα για τον συμμετέχοντα. Καλλιτεχνικές προσπάθειες όπως το πιάνο ή η ζωγραφική μπορούν να μας βοηθήσουν να μπούμε σε «ροή».

«Όταν μπαίνουμε σε μια κατάσταση ροής, αφηνόμαστε στην διαδικασία, συγκεντρωνόμαστε απόλυτα σε αυτό που κάνουμε και βιώνουμε στιγμιαία απόλαυση» εξηγούν οι ειδικοί. «Όταν βγούμε από αυτήν την κατάσταση ροής, προς έκπληξή μας ο χρόνος έχει περάσει πολύ γρήγορα χωρίς να το συνειδητοποιούμε».

Βρίσκοντας την ροή

Ορισμένες δραστηριότητες δεν προκαλούν ροή ενώ με άλλες είναι πιο εύκολο να τα καταφέρουμε, σύμφωνα με τους ερευνητές. Επιπλέον, διαφορετικοί άνθρωποι βρίσκουν νόημα και ευχαρίστηση σε διαφορετικές δραστηριότητες.

Για να κατανοήσετε ποιες δραστηριότητες θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν να «μπείτε» σε ροή, μπορείτε να δοκιμάσετε και να παρατηρήσετε πώς αισθάνεστε όταν κάνετε μία συγκεκριμένη δραστηριότητα, πόσο σας ευχαριστεί, πόσο σας κινητοποιεί να προσπαθήσετε περισσότερο. Όσο περισσότερο θα δοκιμάζετε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να βρείτε δραστηριότητες που σας κεντρίζουν το ενδιαφέρον και τελικά σας βοηθούν να βρείτε την δική σας ροή.