Ο χειμώνας είναι πίσω μας και ο μουντός καιρός αποτελεί παρελθόν. Ο ήλιος και το φως μπαίνουν πλέον από το παράθυρο και μας φτιάχνουν τη διάθεση, σε μια περίοδο που το έχουμε πραγματικά ανάγκη. Πώς μπορούμε λοιπόν να αφεθούμε στην ενέργεια της άνοιξης, να ξεφύγουμε από τα βάρη του χειμώνα και να απαλλαγούμε από όσα μας πιέζουν και μας στρεσάρουν, κλέβοντάς μας την ενέργεια; Συγκεντρώσαμε όλους τους τρόπους που θα μας βοηθήσουν να ζήσουμε τη φετινή, διαφορετική άνοιξη κάπως πιο ανανεωμένοι και ανάλαφροι.

Ανανεώστε το σπίτι σας

Δεδομένου ότι τον τελευταίο έναν χρόνο περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας μέσα στα σπίτια μας, είναι σημαντικό να έχουμε έναν χώρο που μας αρέσει. Η άνοιξη είναι η καλύτερη εποχή να αναδιοργανώσετε τον χώρο σας ξεκαθαρίζοντας τα πράγματα που δεν χρειάζεστε πλέον.

Ενεργοποιηθείτε με τη βοήθεια του stretching

Για να ξεκινήσει καλά η μέρα σας, όπως είστε ξαπλωμένοι, πάρτε 10 ισόχρονες αναπνοές (ο χρόνος της εισπνοής να είναι ίδιος με τον χρόνο της εκπνοής), τεντωθείτε και σηκωθείτε από το κρεβάτι. Σηκώστε τα χέρια σας πάνω από το κεφάλι και πλέξτε τα δάχτυλα μεταξύ τους. Τεντωθείτε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια κάντε λίγες κάμψεις -μια προς τα δεξιά και μια προς τα αριστερά- με τα χέρια συνεχώς πλεγμένα. Οι κινήσεις αυτές θα «ξυπνήσουν» τα εσωτερικά σας όργανα και θα ενεργοποιήσουν το έντερό σας.

Τονωθείτε με βότανα

Επιλέγοντας βότανα που δυναμώνουν το νευρικό σύστημα, μπορείτε να διώξετε από πάνω σας την κούραση του χειμώνα και να μπείτε ανάλαφροι στη νέα εποχή. Το τζίνσενγκ είναι γνωστό για τις αναζωογονητικές του ιδιότητες, το Ginkgo biloba θεωρείται ότι συμβάλλει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου και τονώνει τη διάθεση, ενώ η αγριοτριανταφυλλιά συνδέεται με ένα αίσθημα ευεξίας. Δεν έχετε, λοιπόν, παρά να φτιάξετε ένα έγχυμα με κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω βότανα. Βράζετε 1 φλιτζάνι νερό, ρίχνετε μέσα 1 κουταλάκι από το βότανο ή τον συνδυασμό βοτάνων που επιθυμείτε (στην περίπτωση του τζίνσενγκ, ρίχνετε ένα κομματάκι από τη ρίζα) και το αφήνετε για 5΄. Στη συνέχεια, σουρώνετε και πίνετε. Καταναλώνετε μέχρι 1-2 φλιτζάνια μέσα στη μέρα (όχι το βράδυ, για να μην αισθανθείτε διέγερση) για διάστημα μέχρι 2 εβδομάδων.

Εντάξτε στη διατροφή σας περισσότερα φρούτα

Ποιος μπορεί να αντισταθεί στα φρούτα της άνοιξης; Ακόμα και αν δεν τρώτε συχνά φρούτα, αυτοί οι μήνες είναι ιδανικοί για να τροφοδοτήσετε το σώμα σας με τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αφού οι επιλογές είναι πολλές και λαχταριστές. Απολαύστε τα εποχιακά φρούτα σκέτα, φτιάξτε δροσιστικά smoothies ή προσθέστε τα στις σαλάτες σας.

Αφιερώστε χρόνο στη βεράντα σας

Επιλέξτε εποχιακά φυτά για να γεμίσει η βεράντα ή ο κήπος σας με αρώματα τις ανοιξιάτικες νύχτες. Φυτέψτε σε γλάστρες (ή και ανάμεσα από άλλα φυτά) βιολέτες, γαρίφαλα, πετούνιες, ηλιοτρόπιο ή κάποιο είδος τριανταφυλλιάς. Σκεφτείτε προνοητικά και φυτέψτε επίσης αγιόκλημα, γιασεμί, νυχτολούλουδο, κατιφέδες, λουίζα ή αρμπαρόριζα, για να απολαμβάνετε τις μυρωδιές τους τις γλυκές καλοκαιρινές βραδιές.

Επιλέξτε έξυπνα τι βάζετε στο πιάτο σας

Ο ιδανικός τρόπος να χαλαρώσετε και να απομακρύνετε το στρες, που «ρουφάει» την ενέργειά σας, είναι να επιλέξετε ένα σνακ πλούσιο σε μαγνήσιο, το οποίο ηρεμεί το νευρικό σύστημα. Βάλτε, λοιπόν, στην καθημερινότητά σας τους ξηρούς καρπούς (π.χ. μια χούφτα αμύγδαλα), που είναι καλές πηγές μαγνησίου.