Πάστα, ζυμαρικά ή μακαρόνια, όπως και αν τα πούμε δεν έχει σημασία. Αποτελούν ένα από τα πιο αγαπημένα πιάτα για τους περισσότερους από εμάς. Η κατανάλωσή τους σημειώνει συνεχώς ανοδική πορεία σε όλον τον κόσμο. Και μπορεί να τα λατρεύουμε αλλά ταυτόχρονα νιώθουμε και ενοχές γιατί πιστεύουμε ότι μας παχαίνουν. Ωστόσο, τα ζυμαρικά σήμερα δεν παχαίνουν τόσο όσο νομίζαμε, και αν τα καταναλώνουμε… υπό προϋποθέσεις μπορούν να μετατραπούν σε πιάτα ιδιαίτερης διατροφικής αξίας.

1. Νομίζουμε ότι τα ζυμαρικά παχαίνουν. Γιατί όμως υπάρχουν στις περισσότερες δίαιτες;

Τα ζυμαρικά βρίσκονται στη βάση της διατροφικής μεσογειακής πυραμίδας, και μια κατανάλωση με μέτρο δεν επηρεάζει το βάρος μας. Παρ’ όλα αυτά, επειδή περιέχουν κυρίως υδατάνθρακες, για πολλούς θεωρούνται απαγορευμένη τροφή σε μία δίαιτα. Το γεγονός αυτό εν μέρει δικαιολογείται όχι από το ότι τα μακαρόνια παχαίνουν, αλλά από το ότι λόγω των υδατανθράκων που περιέχουν προκαλούν μεγάλες διακυμάνσεις στο σάκχαρό μας με αποτέλεσμα να μη μας χορταίνουν και να τρώμε έτσι μεγαλύτερες ποσότητες.

Ολα αυτά όμως αλλάζουν αν τα συνοδεύουμε με μία πράσινη σαλάτα πλούσια σε φυτικές ίνες, οπότε το αίσθημα του κορεσμού θα έρθει πολύ πιο γρήγορα. Βέβαια, αυτό που μπορεί να απογειώσει θερμιδικά μια μερίδα μακαρόνια είναι η σάλτσα με την οποία θα τα γαρνίρουμε.

Λευκές σάλτσες με κρέμες γάλακτος, λιπαρά τυριά και βούτυρο πρέπει να αποφεύγονται. Και φυσικά να προσέξουμε και την ποσότητα τριμμένου τυριού που θα βάλουμε. Μία με δύο κουταλιές τριμμένο τυρί χαμηλό σε λιπαρά είναι μια ποσότητα που δεν θα μας φορτώσει με θερμίδες.

2. Πόσες φορές την εβδομάδα μπορούμε να τα καταναλώνουμε;

Ως γαρνιτούρα σε κάποιο γεύμα θα μπορούσαν να χρησιμοποιούνται ακόμη και κάθε ημέρα. Ωστόσο, ως κυρίως γεύμα, αν λάβουμε υπόψη ότι βάση των αρχών της μεσογειακής διατροφής 2-3 φορές την εβδομάδα πρέπει να τρώμε ψάρι και κοτόπουλο, 2-3 όσπρια και λαδερά, τα μακαρόνια μπορούν να καταναλώνονται 1-2 φορές την εβδομάδα.

3. Ποια η διατροφική τους αξία;

Αυτό που αξίζει να γνωρίζουμε είναι ότι μία μικρή μερίδα βραστά μακαρόνια (140 γρ.) περιέχει λιγότερο από 1 γρ. λίπους και μόνο 220 θερμίδες, περίπου 15% των ημερήσιων θερμιδικών απαιτήσεων, ενώ περιέχει 43 γρ. υδατάνθρακες και 8 γρ. πρωτεΐνες. Επιπλέον, καλύπτει τις ημερήσιες ανάγκες του οργανισμού σε υδατάνθρακες (50-55%), ενώ δεν τον επιβαρύνει με λιπαρά, χοληστερίνη και νάτριο.

4. Πώς να τα μαγειρεύουμε πιο διαιτητικά και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τη διατροφική τους αξία;

Ο τρόπος μαγειρέματος καθορίζει και το πόσο διαιτητικό είναι ένα πιάτο με ζυμαρικά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να μην τα τσιγαρίσουμε με βούτυρο που αυξάνει το περιεχόμενό τους σε κορεσμένα «κακά» λιπαρά, να προτιμάμε το ελαιόλαδο, αλλά και αυτό με μέτρο γιατί παχαίνει. Για ακόμη λιγότερες θερμίδες μπορούμε να αρκεστούμε μόνο στο λάδι που περιέχει η σάλτσα που θα χρησιμοποιήσουμε. Σε ό,τι αφορά μάλιστα τις σάλτσες να αποφεύγουμε τις άσπρες με βούτυρο ή κρέμα γάλακτος και να προτιμάμε τις κόκκινες με ντομάτα ή με αρκετά λαχανικά που θα μας προσφέρουν και πολύτιμα αντιοξειδωτικά. Επιπλέον, καλό είναι να περιορίσουμε το αλάτι που βάζουμε στη σάλτσα και να το αντικαταστήσουμε με μπαχαρικά και μυρωδικά.

5. Ποια είναι τα πιο σημαντικά tips για πετυχημένες μακαρονάδες;

* Επειδή τα μακαρόνια χάνουν πολύ γρήγορα τη θερμοκρασία τους, σερβίρετέ τα σε ζεστά πιάτα. * Στα κοντά ζυμαρικά ταιριάζουν οι πηχτές σάλτσες και στα μακριά και λεπτά ζυμαρικά οι πιο ελαφριές. * Τα ζυμαρικά που προορίζονται για σαλάτες, πρέπει αφού βράσουν να ξεπλένονται πολύ καλά για να φύγει η κόλλα τους και να μην κολλήσουν μεταξύ τους. * Αν τα θέλετε al dente θα πρέπει να ακολουθείτε πιστά τον χρόνο βρασμό που αναγράφεται στη συσκευασία. Το κάθε ζυμαρικό έχει τον δικό του χρόνο.