Η ημέρα μεγαλώνει και ο υδράργυρος ανεβαίνει. Τα χνουδωτά μάλλινα δίνουν τη θέση τους στα ελαφριά βαμβακερά μπλουζάκια και οι ζεστές γκουρμέ σούπες που μας συντροφεύουν τον χειμώνα αντικαθίστανται από δροσερές σαλάτες και cold brews καφέ. Αυτές είναι μερικές από τις αλλαγές που φέρνει μαζί της η άνοιξη, χωρίς όμως να σημαίνει ότι πρέπει να την αφήσουμε να μας… ξεγελάσει, καθώς όπως έχει διαπιστωθεί οι αλλαγές του καιρού ευνοούν τις ιώσεις. Η γρίπη τείνει να «κυκλοφορεί» περισσότερο κατά τους χειμερινούς μήνες, πολλοί είναι όμως και εκείνοι που υποφέρουν από κρυολόγημα με την αλλαγή της εποχής.

Παραδόξως, όπως εξηγούν οι ειδικοί, για αυτό δεν ευθύνεται μόνο η αλλαγή της θερμοκρασίας αλλά και η ανάπτυξη ορισμένων ιών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Αυτό συμβαίνει κυρίως όταν το καλοκαίρι μπαίνει σταδιακά μετά τον χειμώνα αλλά και όταν το φθινόπωρο διαδέχεται τον χειμώνα. Ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η θερμοκρασία επηρεάζει άμεσα το σώμα. Οταν βρίσκεστε έξω μια κρύα μέρα θα έχετε παρατηρήσει ότι παγώνει και η μύτη σας.

Οπως παρατηρήθηκε και σε μελέτη του Πανεπιστήμιου του Yale, η μύτη σας κρυώνει και εσωτερικά, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για το σώμα σας να καταπολεμήσει τους ιούς ενώ ταυτόχρονα διευκολύνει την αύξησή τους. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι για να προστατευθούμε και να απολαύσουμε την άνοιξη χωρίς να ταλαιπωρηθούμε.

Αν όχι πράσινα, πολύχρωμα

Είναι σημαντικό να καταναλώνετε πράσινα, φυλλώδη λαχανικά, που είναι πλούσια σε βιταμίνες, τους αφανείς ήρωες του ισχυρού ανοσοποιητικού. Εξίσου ωφέλιμα είναι όμως και τα υπόλοιπα φρούτα και λαχανικά. Αν δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε την πρόσληψή σας καθημερινά, απλά βεβαιωθείτε ότι το πιάτο σας είναι πολύχρωμο. Αυτό θα σας βοηθήσει να λαμβάνετε ένα ευρύ φάσμα βιταμινών, συμπεριλαμβάνοντας και την πολύτιμη βιταμίνη C.

Πείτε «ναι» και στα πράσινα ροφήματα, όπως το πράσινο τσάι που έχει συνδεθεί με την καλή υγεία. Τα οφέλη του πράσινου τσαγιού για την υγεία μπορεί να οφείλονται στο υψηλό επίπεδο αντιοξειδωτικών του, γνωστά και ως φλαβονοειδή.

Παραμείνετε σε κίνηση

Παραμένοντας δραστήριοι, ακολουθώντας μια τακτική ρουτίνα άσκησης, όπως το περπάτημα τρεις φορές την εβδομάδα, θα κερδίσετε πολύ περισσότερα από την καλή φόρμα και την κολακευτική σιλουέτα.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Neurologic Clinicians», η τακτική φυσική δραστηριότητα μπορεί επίσης να «κρατά» μακριά τη φλεγμονή και τις χρόνιες παθήσεις, να μειώνει το στρες και την απελευθέρωση ορμονών που σχετίζονται με αυτό, να επιταχύνει την κυκλοφορία των λευκών αιμοσφαιρίων που καταπολεμούν τις ασθένειες στο σώμα, γεγονός που ευνοεί την καλύτερη θωράκιση του οργανισμού απέναντι σε… «εισβολείς», συμπεριλαμβανομένου και του – παντός καιρού – κορωνοϊού.

Sleep it… off

Ο επαρκής ύπνος είναι εξαιρετικά σημαντικός εάν έχετε εκτεθεί σε έναν ιό, σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Archives of Internal Medicine». Οι υγιείς ενήλικοι συμμετέχοντες που κοιμόντουσαν τουλάχιστον οκτώ ώρες κάθε βράδυ σε διάστημα δύο εβδομάδων έδειξαν μεγαλύτερη αντοχή στον ιό. Οσοι κοιμόντουσαν επτά ώρες ή λιγότερο κάθε βράδυ είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μετά την έκθεση.

Ενας λόγος πίσω από αυτό είναι ότι το σώμα απελευθερώνει κυτοκίνες κατά τη διάρκεια παρατεταμένων περιόδων ύπνου, έναν τύπο πρωτεΐνης που βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις λοιμώξεις, ρυθμίζοντας το ανοσοποιητικό σύστημα.

Υιοθετούμε το PMA

Η διατήρηση μιας θετικής ψυχικής τάσης (Positive Mental Attitude) δεν θα σας βοηθήσει μόνο στην καθημερινότητα αλλά συμβάλλει και στην πρόληψη ασθενειών. Αυτό συμβαίνει επειδή το σώμα τείνει να απελευθερώνει διαφορετικές ορμόνες ανάλογα με το state-of-mind στο οποίο βρισκόμαστε. Η θετική σκέψη απελευθερώνει ορμόνες που ενισχύουν την ανοσία του οργανισμού ενώ η αρνητική «πυροδοτεί» την κορτιζόλη.

Μόνο για εσάς

Οι ιοί της γρίπης μπορούν γενικά να επιβιώσουν στις επιφάνειες για περίπου 24 ώρες, αρκετός χρόνος για να εξαπλωθούν από άτομο σε άτομο. Για να αποφύγετε αυτό το ενδεχόμενο και να μην αρρωστήσετε οικογενειακώς, κρατήστε τα προσωπικά σας αντικείμενα ξεχωριστά. Αυτά περιλαμβάνουν οδοντόβουρτσες, πετσέτες, σκεύη, ποτήρια. Τυχόν μολυσμένα αντικείμενα, ειδικά τα παιχνίδια που μοιράζονται τα παιδιά, είναι καλό να τα πλένετε σε ζεστό σαπουνόνερο για να απομακρύνετε τα μικρόβια ή να τα απολυμαίνετε με αντισηπτικά υγρά μαντιλάκια.

Δεν ξεχνάμε την υγιεινή

Ο περιορισμός της έκθεσής σας σε ιώσεις αποφεύγοντας τα μικρόβια είναι το κλειδί για να παραμείνετε υγιείς. Μερικοί τρόποι για να τα καταφέρετε περιλαμβάνουν:

· Καθημερινό ντους.

· Πλένετε τα χέρια πριν το φαγητό ή πριν ετοιμάσετε το φαγητό.

· Πλύνετε τα χέρια σας προτού τοποθετήσετε φακούς επαφής ή εκτελέσετε οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα που σας φέρνει σε επαφή με τα μάτια ή το στόμα.

· Πλύνετε τα χέρια σας για 20 δευτερόλεπτα και τρίψτε κάτω από τα νύχια σας.

· Καλύψτε το στόμα και τη μύτη σας με χαρτομάντιλο όταν βήχετε ή φτερνίζεστε.

· Εχετε μαζί σας ένα καθαριστικό χεριών με βάση το οινόπνευμα για χρήση όταν βρίσκεστε εν κινήσει. Απολυμάνετε κοινές επιφάνειες, όπως πληκτρολόγια, τηλέφωνα, πόμολα και τηλεχειριστήρια.

Ηρεμούμε

Για χρόνια, οι ειδικοί υποψιάζονταν τη σύνδεση μεταξύ του χρόνιου ψυχικού στρες και των σωματικών παθήσεων. Βρίσκοντας μια αποτελεσματική μέθοδο για τη διαχείριση του στρες στην καθημερινότητά σας, συμβάλλετε καθοριστικά στην καλύτερη υγεία συνολικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο «National Academy of Sciences». Η κορτιζόλη βοηθά το σώμα να καταπολεμήσει τις φλεγμονές και τις ασθένειες.

Η συνεχής απελευθέρωση της ορμόνης σε άτομα που έχουν χρόνιο στρες μειώνει τη συνολική αποτελεσματικότητά της, αποτελώντας έναν από τους βασικότερους λόγους που πρέπει να το μειώσουμε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη φλεγμονή και ασθένεια, καθώς και σε λιγότερο αποτελεσματικό ανοσοποιητικό σύστημα.