Γνωρίζουμε εδώ και καιρό ότι η επαφή με την φύση μπορεί να κάνει «θαύματα» για την ευεξία μας, συμβάλλοντας στην καλύτερη υγεία και διάθεση. Για αυτό τον λόγο, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Drexel ερεύνησαν πώς η συνάφεια με τη φύση, απλώς το αίσθημα σύνδεσης με τον φυσικό κόσμο, προάγει την διατροφική ποικιλομορφία και την πρόσληψη φρούτων και λαχανικών, στη μελέτη που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο American Journal of Health Promotion.

Η φύση τονώνει την ευεξία μας

«Η σχέση με τη φύση έχει συσχετιστεί με καλύτερη γνωστική, ψυχολογική και σωματική υγεία και μεγαλύτερα επίπεδα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Τα ευρήματά μας επεκτείνουν αυτόν τον κατάλογο πλεονεκτημάτων ώστε να συμπεριλάβει τη διατροφική πρόσληψη» αναφέρουν οι ερευνητές πίσω από την μελέτη.

«Βρήκαμε ότι τα άτομα με την υψηλότερη επαφή με την φύση ήταν πιο πιθανό να αναφέρουν υγιεινή διατροφική πρόσληψη, συμπεριλαμβανομένης της μεγαλύτερης διατροφικής ποικιλίας και της υψηλότερης κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών».

Η ερευνητική ομάδα ερεύνησε πάνω από 300 ενήλικες για να εκτιμήσει τη σύνδεσή τους με τη φύση, συμπεριλαμβανομένης της εμπειρίας και της οπτικής τους για αυτήν, καθώς και των τροφών και ποτών που είχαν καταναλώσει την προηγούμενη μέρα για να αξιολογήσει τη διατροφική τους ποικιλομορφία και να εκτιμηθεί η καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι συμμετέχοντες με συχνότερη επαφή με την φύση ακολουθούσαν μια διατροφή με πολλά και διαφορετικά στοιχεία ενώ κατανάλωναν και περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Η ερευνητική ομάδα πρόσθεσε ότι αυτά τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη δυνατότητα αξιοποίησης εμπειριών ή παρεμβάσεων που βασίζονται στη φύση, όπως η ενσωμάτωση χώρων πρασίνου ή αστικού πρασίνου στον σχεδιασμό της πόλης, η ενσωμάτωση προγραμμάτων συνταγογράφησης της φύσης και των πάρκων στις πρακτικές υγειονομικής περίθαλψης και η προώθηση εμπειριών που σχετίζονται με την φύση.