Ενώ ο λόξιγκας πρόκειται για ακούσιους σπασμούς του διαφράγματος, ενός μυ που βοηθά στην αναπνοή, υπάρχουν πολλές θεωρίες σχετικά με το γιατί εμφανίζονται. Μερικοί πιστεύουν ότι πρόκειται για μορφή σπασμωδικού υπεραερισμού που προκαλεί ξαφνική λήψη αναπνοής. Άλλοι πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα μιας ανισορροπίας του αυτόνομου νευρικού συστήματος. Άλλοι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι είναι αποτέλεσμα του περίσσιου αέρα στο στομάχι ενώ από την λίστα με τους «ύποπτους» δεν λείπουν η γαστρεντερική παλινδρόμηση, η συναισθηματική ένταση και η δυσπεψία, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Γιατί έχω λόξιγκα μόλις ξυπνήσω;

Η παλινδρόμηση οξέος, το οξύ του στομάχου που ταξιδεύει στον οισοφάγο σας, μπορεί να προκαλέσει λόξιγκα και μπορεί να είναι χειρότερη το πρωί. Συχνά, η κατάκλιση επιδεινώνει την παλινδρόμηση οξέος, η οποία μπορεί να είναι η αιτία του λόξιγκα. Αλλά επειδή πρέπει να ξαπλώσετε για να κοιμηθείτε καλά, μπορείτε να αντιμετωπίσετε την παλινδρόμηση οξέος με άλλους τρόπους.

Η ρύθμιση του κρεβατιού σας ή και η χρήση μαξιλαριών μπορεί να μειώσει την εμφάνιση πρωινού λόξιγκα. Μερικές ακόμα λύσεις, που προτείνουν οι ειδικοί περιλαμβάνουν:

Για να απαλλαγείτε

#1 Προσέξτε τι καταναλώνετε

Η πιο αποτελεσματική θεραπεία για τον λόξιγκα είναι η πρόληψη. Οι ειδικοί συνιστούν να αποφεύγετε τον καφέ, το τσάι, τα ζαχαρούχα ροφήματα αλλά και το αλκοόλ για μερικές μέρες για να διαπιστώσετε αν ευθύνεται κάτι από αυτά. Μπορείτε επίσης, να δοκιμάσετε να περιορίσετε τις τσίχλες.

#2 Εισπνεύστε βαθιά

Δεδομένου ότι ο λόξιγκας πρόκειται για σπασμούς του διαφράγματος, οι βαθιές αναπνοές θα μπορούσαν να σας βοηθήσουν. Το να κρατάτε την αναπνοή σας για πέντε δευτερόλεπτα πριν εκπνεύσετε… μπορεί να είναι η ιδανική επιλογή για εσάς, σύμφωνα με τους ειδικούς. Δοκιμάστε να επιβραδύνετε, να πάρετε βαθιές αναπνοές και να χαλαρώσετε τους μύες σας και δείτε πώς λειτουργεί για εσάς.