Σε πολλούς έχει τύχει να ξυπνήσουν στην μέση της νύχτας για να πιούν νερό ή για να αλλάξουν πλευρό, πράγμα φυσιολογικό. Ωστόσο, εάν διαπιστώσετε ότι ξυπνάτε συχνά το βράδυ γιατί νιώθετε ότι πεινάτε, ίσως θα θέλετε να το προσέξετε. Αν και δεν υπάρχει μεγάλος λόγος ανησυχίας, σύμφωνα με τους διαιτολόγους μπορεί να πρόκειται για τον τρόπο του σώματός σας να σας ειδοποιήσει ότι χρειάζεστε ένα σνακ ή ένα μικρό γεύμα πριν κοιμηθείτε.

Τι σημαίνει όταν ξυπνάτε επειδή πεινάτε

Μερικοί από τους πιο συνηθισμένους λόγους που μπορείτε να συμβαίνει, περιλαμβάνουν:

Χρειάζεστε πιο σταθερά γεύματα & σύνθετους υδατάνθρακες

Εάν ξυπνάτε πεινασμένοι, είναι πολύ πιθανό να μην καταναλώσατε αρκετό φαγητό κατά την διάρκεια της ημέρας. Οι περιοριστικές ή αυστηρές δίαιτες, όπως εκείνες που μας αποτρέπουν από το να τρώμε μετά από μια συγκεκριμένη ώρα της ημέρας μπορεί να είναι ο «υπαίτιος». Σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να δοκιμάσετε το «intuitive eating», δηλαδή να τρώτε με γνώμονα την πείνα σας.

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν θα μείνετε περισσότερο από μερικές ώρες, τέσσερις έως πέντε το πολύ, χωρίς φαγητό, σύμφωνα με τους ειδικούς. Παρατηρήστε το σώμα σας και βρείτε ποιες διατροφικές συνήθειες και ποιες τροφές σας γεμίζουν με ενέργεια.

Μπορεί να «πέφτουν» τα επίπεδα σακχάρου

Επιπλέον, όταν κάποιος δεν τρώει αρκετά, μπορεί να αντιμετωπίσει την πτώση των τιμών του σακχάρου στο αίμα, κάτι που μπορεί να «κλέψει» τον ύπνο σας, σύμφωνα με τους ειδικούς. Αυτό οφείλεται στο ότι η γλυκόζη -γνωστή και ως σάκχαρο στο αίμα- έχει πέσει πολύ χαμηλά και το σώμα ξυπνά εξαιτίας αυτού.

Για να αποτρέψετε την πτώση του σακχάρου, μπορείτε να δοκιμάσετε να τρώτε ένα μικρό σνακ πριν τον ύπνο, που να περιλαμβάνει πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λιπαρά. Μερικές καλές επιλογές, περιλαμβάνουν βούτυρο αμυγδάλου και μπανάνα σε τοστ ολικής αλέσεως, γιαούρτι ή τυρί cottage με μούρα ή χούμους σε κράκερ.

Γυμνάζεστε αργά το απόγευμα και δεν τρώτε αρκετά

Μια επίπονη προπόνηση, ιδιαίτερα το βράδυ, μπορεί να εκμεταλλευτεί σημαντικά τα αποθέματα καυσίμου. Εάν δεν ανεφοδιάζεστε επαρκώς μετά από μια προπόνηση, οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας, αλλά ιδιαίτερα αν γυμνάζεστε αργά το απόγευμα, η πείνα θα μπορούσε να σας ξυπνήσει.

Το καλύτερο στοίχημα είναι να εστιάσετε στο να τρώτε περισσότερο αφού τελειώσετε την προπόνησή σας, με τους υδατάνθρακες και την πρωτεΐνη να αποτελούν βασικά θρεπτικά συστατικά που πρέπει να συμπεριλάβετε. Οι υδατάνθρακες βοηθούν στην αποκατάσταση της αποθήκευσης ενέργειας γλυκογόνου και αν πέσει πολύ χαμηλά, μπορεί να σηματοδοτήσει την πείνα στο σώμα σας. Η πρωτεΐνη δεν βοηθά μόνο στην ανάκτηση των μυών, αλλά στο να αισθάνεστε χορτάτοι.