Τα φανάρια στο δρόμο, οι προειδοποιητικές ενδείξεις, το κινητό σας… Αν και πρόκειται για εντελώς διαφορετικά αντικείμενα, έχουν ένα κοινό. Χρησιμοποιούν το χρώμα για να προκαλέσουν την ανθρώπινη αλληλεπίδραση. Είτε ενθαρρύνουν τους ανθρώπους να προσέχουν είτε να τηρούν τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας, οι σχεδιαστές χρησιμοποιούν συχνά το χρώμα για να κρατήσουν την προσοχή μας. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ελκυστικά smart-phones, που δεν μπορούμε να αφήσουμε από τα χέρια μας.

Οι προθέσεις μπορεί να ποικίλουν, όπως είδαμε, αλλά είναι σαφές ότι η ανθρώπινη συμπεριφορά επηρεάζεται από τα χρώματα. Για αυτό και ειδικοί από το Πανεπιστήμιο McGill, επισημαίνουν σε επιστημονική τους μελέτη, ότι αλλάζοντας τις ρυθμίσεις εμφάνισης από χρωματιστές στην κλίμακα του γκρι μπορείτε να καταφέρετε να «ξεκολλήσετε» από το κινητό. Εάν σας ενδιαφέρει να το κάνετε αυτό, είναι πιθανό να βρείτε αυτήν την επιλογή στην ενότητα προσβασιμότητας του τηλεφώνου σας.

Πώς θα σας επηρεάσει η γκρι κλίμακα στο κινητό

Στην αρχή μπορεί να αισθανθείτε άβολα μιας και μας αρέσει να βλέπουμε ωραία, λαμπερά και χρωματιστά πράγματα, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μέρος αυτού που γνωρίζουμε ότι ισχύει για τα τηλέφωνα και την ανθρώπινη συμπεριφορά είναι ότι στους ανθρώπους αρέσει να βλέπουν ωραία χρώματα. Τα όμορφα πράγματα είναι ευχάριστα στο ανθρώπινο μάτι και κάθε εφαρμογή προσπαθεί πολύ σκληρά για να έχει ένα μοναδικό, ελκυστικό σχέδιο που θα σας κάνει να θέλετε να το δείτε.

Θα διαπιστώσετε ότι δεν απολαμβάνετε το ίδιο το πολύωρο scrolling, μπορεί ακόμα να αισθανθείτε ότι βαριέστε και τελικά θα αναζητήσετε να κάνετε κάποια άλλη δραστηριότητα, που θα σας ενθουσιάσει περισσότερο.

Οι ερευνητές υποθέτουν ότι ορισμένες συμπεριφορές σχετικά με την χρήση του κινητού τείνουν να είναι αυτόματες. Ο έντονο κόκκινος κύκλος ειδοποιήσεων κειμένου μπορεί να κάνει τον αντίχειρά σας να «ανοίξει» το μήνυμα που σας έχει αποσταλεί, χωρίς να προλάβετε να σκεφτείτε τι θα κάνετε. Έτσι, η αφαίρεση αυτού του πολύχρωμου μηχανισμού μπορεί ενδεχομένως να αποτρέψει μια συμπεριφορά όπως ο έλεγχος των μηνυμάτων σας.