Αφού επιλέξουμε προσεκτικά και αγοράσουμε τα πιο θρεπτικά τρόφιμα, σειρά έχει η τοποθέτησή τους στο ψυγείο. Κι ενώ αυτή η διαδικασία μπορεί να ακούγεται απλή, στην πραγματικότητα οι περισσότεροι κάνουμε λάθη που μειώνουν τη διάρκεια ζωής των τροφών και την ασφάλειά τους.

Το εσωτερικό του ψυγείου είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε ο κάθε χώρος να έχει την ιδανική θερμοκρασία για κάθε είδους τρόφιμα. Το κάθε ψυγείο διαφέρει αλλά οι βασικές αρχές αποθήκευσης αποτελούν έναν καλό οδηγό. Φυσικά καλό θα ήταν να διαβάσουμε τις οδηγίες του κατασκευαστή του ψυγείου μας για να ξέρουμε τις θερμοκρασίες που έχει σε κάθε χώρο. Ένας βασικός κανόνας είναι ότι η ιδανικά δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 5 ℃.

Πάμε λοιπόν να τοποθετήσουμε μαζί τα τρόφιμα στο ψυγείο.

Η πόρτα

Αυτός ο χώρος έχει πάντα την υψηλότερη θερμοκρασία και αυτό σημαίνει ότι δεν τοποθετούμε εκεί προϊόντα με ημερομηνία λήξης το λιγότερο ένα μήνα. Συνηθίζεται στα ράφια της πόρτας να βάζουμε το γάλα και τα αυγά αυτό όμως είναι λάθος. Σε αυτές τις θήκες αποθηκεύουμε τρόφιμα που αντέχουν σε υψηλότερες θερμοκρασίες όπως νερό, αναψυκτικά, χυμό, σάλτσες, μπαχαρικά, γάλα καρπών και βούτυρο.

Το ράφι με την υψηλότερη θερμοκρασία

Αυτά τα ράφια βρίσκονται συνήθως τέρμα πάνω στο ψυγείο ή χαμηλά, πάνω από τα συρτάρια των φρούτων και των λαχανικών, αναλόγως τη θέση της κατάψυξης . Εκεί τοποθετούμε νωπό κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αφού όμως πρώτα τα έχουμε αποθηκεύσει σε μπολ. Πρέπει να αποθηκεύουμε τα νωπά προϊόντα σε μπολ διότι τα υγρά τους μπορεί να μολύνουν άλλα τρόφιμα. Επίσης, μέσα στις σακούλες και τα περιτυλίγματα χάνουν την υγρασία και τη γεύση τους.

Τα μεσαία ράφια

Στα μεσαία ράφια συνήθως έχει ιδανική θερμοκρασία για τα τρόφιμα που είναι ευαίσθητα όπως τα αυγά, το γάλα, κρέμα γάλακτος, αλλαντικά, γιαούρτι. Δεν πρέπει να παραλείπουμε τη τοποθέτηση των γαλακτοκομικών και των αλλαντικών, μετά το άνοιγμα της συσκευασίας τους, σε μπολ ή σε σακουλάκια που κλείνουν αεροστεγώς και να κολλάμε ετικέτες με την ημερομηνία λήξης τους. Εκεί ιδανικά τοποθετούμε μαγειρεμένο φαγητό και συσκευασίες που χρειάζονται ψυγείο μετά το άνοιγμά τους όπως ψωμάκια του τοστ.

Συρτάρια αποθήκευσης

Τα συρτάρια αποθήκευσης είναι σχεδιασμένα συνήθως για την αποθήκευση φρούτων και λαχανικών. Καλό θα ήταν να διαχωρίζουμε τα λαχανικά από τα φρούτα και να μην τα αποθηκεύουμε όλα μαζί. Τα φρούτα μπορούμε να τα τοποθετούμε στο συρτάρι έξω από την συσκευασία τους , ενώ αντιθέτως τα λαχανικά καλό θα ήταν να τα αποθηκεύουμε πρώτα σε σακούλες για να μη χάνουν την υγρασία τους. Επίσης, ένα μυστικό είναι να τυλίγουμε τα μυρωδικά (π.χ. μαϊντανό) σε μεμβράνη.

Extra tips

  • Αφήνουμε τις σοκολάτες εκτός ψύξης, ώστε να διατηρούν την υφή τους.
  • Τοποθετούμε τα κόκκινα μπαχαρικά στο ψυγείο, για να διατηρούν καλύτερα τη γεύση τους.
  • Δεν βάζουμε τα τρόφιμα το ένα πάνω στο άλλο, γιατί έτσι δεν θα έχουν ομοιόμορφη ψύξη.
  • Δεν βάζουμε ζεστό φαγητό στο ψυγείο, πάντα περιμένουμε πρώτα να κρυώσει.
  • Δεν γεμίζουμε υπερβολικά το ψυγείο, ούτε στηρίζουμε τα τρόφιμα στην «πλάτη» του.
  • Δεν αφήνουμε ανοιχτή την πόρτα για πολλή ώρα.