Σε γενικές γραμμές, οι καρδιακές παθήσεις μπορεί να προληφθούν με επιλογές υγιεινού τρόπου ζωής όπως μια καλή διατροφή, η συχνή άσκηση και τα τακτικά τσεκ απ, για να έχετε υπό έλεγχο παράγοντες κινδύνου, όπως το σάκχαρο του αίματος και η αρτηριακή πίεση. Ωστόσο, υπάρχει ένας παράγοντας που ίσως δεν γνωρίζατε και φαίνεται ότι μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών προβλημάτων. Μελέτες συγκεκριμένα, έχουν δείξει ότι τα άτομα με συγκεκριμένες ομάδες αίματος έχουν υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακές παθήσεις.

Ποια ομάδα αίματος διατρέχει αυξημένο κίνδυνο

Οι ομάδες αίματος Α,Β και ΑΒ φαίνεται να σας θέτει σε υψηλότερο κίνδυνο για καρδιακή νόσο και καρδιακή ανεπάρκεια, μαζί με διαταραχές πήξης. Σύμφωνα με μεγάλη έρευνα από την American Heart Association, που εξετάστηκαν περισσότερα από 400.000 άτομα, διαπιστώθηκε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή Β είχαν 8% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής προσβολής και 10% υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας από τα άτομα με ομάδα αίματος Ο.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα με ομάδα αίματος Α ή Β είχαν 51% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους αίματος στις φλέβες (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και 47% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν θρόμβους αίματος στους πνεύμονες (πνευμονική εμβολή), δύο παθήσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας.

Που έγκειται η διαφορά

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι ο αυξημένος κίνδυνος μπορεί να οφείλεται στο γονίδιο ABO, το οποίο υπάρχει σε άτομα με ομάδες αίματος Α, Β ή ΑΒ. Κάνει τα ερυθρά αιμοσφαίρια αυτών των τύπων πιο κολλώδη και πιο ανθεκτικά στη ροή του αίματος, γεγονός που μπορεί να κάνει το αίμα πιο παχύρρευστο και πιο επιρρεπές σε θρόμβους. Αυτό, με τη σειρά του, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.