Η ενυδάτωση του οργανισμού δεν έχει να κάνει μόνο με την κατανάλωση νερού ή υγρών αλλά και τροφές που είναι πλούσιες σε ηλεκτρολύτες. «Οι ηλεκτρολύτες είναι μια ομάδα μετάλλων που χρειάζεται το σώμα για να βοηθήσει στη ρύθμιση των χημικών ουσιών και να διατηρήσει τα υγρά του σώματος σε ισορροπία μέσα και έξω από τα κύτταρα», μας εξηγούν οι ειδικοί.

Ηλεκτρολύτες, απαραίτητοι για την υγεία

Οι βασικοί ηλεκτρολύτες είναι το νάτριο, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, το κάλιο, το χλωρίδιο και το φωσφορικό άλας. Και μπορεί να χρειαστεί να καταναλώνετε λιγότερους ή περισσότερους από ορισμένους ηλεκτρολύτες με βάση τις ανάγκες του σώματος και τα σήματα που δείχνουν ότι τα επίπεδά σας δεν είναι σε ισορροπία. Πλούσιες πηγές ηλεκτρολυτών είναι τα φυλλώδη λαχανικά, οι ξηροί καρποί και οι σπόροι, τα φρούτα (ειδικά οι μπανάνες), η σόγια, τα γαλακτοκομικά, τα ψάρια και το άπαχο κρέας, μεταξύ πολλών άλλων.

Οι ηλεκτρολύτες επηρεάζουν το σώμα μας ποικιλοτρόπως, ανάλογα με το αν λείπουν ή αν υπάρχουν σε επαρκή επίπεδα, καθώς διαδραματίζουν ζωτικό ρόλο στο σώμα, από τη διατήρηση της ισορροπίας του pH έως την προώθηση του ποιοτικού ύπνου. Ακριβώς επειδή εμπλέκονται σε λειτουργίες κυτταρικού επιπέδου, επηρεάζουν κάθε τομέα της υγείας, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ξηρό στόμα ή δέρμα; Χρειάζεστε νάτριο

Η ξηροστομία και η ξηρή επιδερμίδα μπορεί να είναι σημάδι χαμηλών επιπέδων νατρίου, κάτι που φαίνεται αντιφατικό, δεδομένου ότι τα γεύματα με υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι μπορεί να προκαλέσουν ξηροστομία. Ωστόσο, η υπονατριαιμία, η ιατρική διάγνωση των χαμηλών επιπέδων νατρίου, μπορεί να μειώσει την ελαστικότητα του δέρματος, να εντείνει την ξηρότητα ή να αυξήσει σημαντικά την δίψα, λένε οι ειδικοί.

Κράμπες στα πόδια ή τους μυς; Χρειάζεστε ασβέστιο

Οι ηλεκτρολύτες είναι απαραίτητοι για να βοηθήσουν τους μυς να χαλαρώσουν και να αποδώσουν, ειδικά κατά τη διάρκεια άσκησης υψηλής έντασης. Τα μειωμένα επίπεδα ηλεκτρολυτών μπορεί  να προκαλέσουν πόνο και σφίξιμο σε έναν αθλητή περισσότερο από το συνηθισμένο και ο χρόνος αποκατάστασης μπορεί να διαρκέσει περισσότερο, αλλά οι ηλεκτρολύτες βοηθούν σε αυτή τη διαδικασία αποτρέποντας τις κράμπες, διατηρώντας τους μύες χαλαρούς και επιτρέποντας τη διαδικασία αναδόμησης να συμβεί πιο απρόσκοπτα.

Και ενώ όλοι οι ηλεκτρολύτες είναι χρήσιμοι, το ασβέστιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για την ανακούφιση από τις κράμπες. Μια κρίσιμη απώλεια ηλεκτρολυτών, ειδικά ασβεστίου, μπορεί να προκαλέσει κράμπες στα πόδια, μυϊκούς σπασμούς και κράμπες, που εμφανίζονται σε κυτταρικό επίπεδο μέσα στους μύες.

Πόνος στα δόντια ή ευαισθησία στα ούλα; Χρειάζεστε κάλιο

Όταν το αίμα γίνεται πολύ όξινο, κάτι που μπορεί να συμβεί ως αποτέλεσμα ανεπάρκειας καλίου, τα δόντια είναι μια περιοχή που επηρεάζεται σοβαρά, εξηγούν οι ειδικοί. Αυτή η οξύτητα διασπά το ασβέστιο στα δόντια μας και φθείρεται το προστατευτικό σμάλτο, το οποίο προκαλεί πόνο στα δόντια και περαιτέρω βλάβη στα δόντια και τα ούλα.

Το κάλιο είναι πιο ισχυρό όταν συνδυάζεται με μαγνήσιο. Το μαγνήσιο και το κάλιο συνεργάζονται για να αποτρέψουν την εμφάνιση αυτής της οξύτητας, η οποία τελικά επιτρέπει στο σώμα να χρησιμοποιεί το ασβέστιο του πιο αποτελεσματικά. Και τα δύο βρίσκονται στο φυστικοβούτυρο και το αμύγδαλο, τα φυλλώδη χόρτα και τις μπανάνες.

Brain fog ή συχνοί πονοκέφαλοι; Χρειάζεστε μαγνήσιο

Το μαγνήσιο παίζει σημαντικό ρόλο βοηθώντας τους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, και όταν υπάρχει έλλειψη μαγνησίου, δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν συνάψεις και σήματα, κάτι που τελικά αναστέλλει την επαρκή νοητική γνώση και οξύτητα, οδηγώντας στην «εγκεφαλική ομίχλη» γνωστή και ως brain fog.

Εύθραυστα οστά ή τραυματίζεστε συχνά; Χρειάζεστε φώσφορο

Όταν πρόκειται για την υγεία των οστών, σκεφτόμαστε αμέσως το ασβέστιο, αλλά ο φώσφορος είναι ένα σημαντικό μέταλλο για την υγεία των οστών και τη βελτίωση της αντοχής και της δομής τους, και επομένως δεν πρέπει να αγνοηθεί. Ο φώσφορος είναι ένα σημαντικό συστατικό των κυτταρικών μεμβρανών, ειδικά εκείνων που βρίσκονται στα οστά, και μια ανισορροπία φωσφόρου, μπορεί να έχει αντίκτυπο στην υγεία και την ευθραυστότητα των οστών, καταλήγουν οι ειδικοί.