Εάν έχετε βρεθεί ποτέ κάτω από ένα σύννεφο ανεξήγητης θλίψης, πιθανότατα να συνειδητοποιήσατε ότι είναι μια σειρά βιολογικών μηχανισμών που συνεργάζονται για να νιώθετε καλά. Μια τέτοια διαδικασία είναι η απελευθέρωση της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που δρα σαν ορμόνη στο σώμα και ρυθμίζει τη διάθεση, βοηθά στον ύπνο, την πέψη, την επούλωση πληγών, την υγεία των οστώ και την πήξη του αίματος.

Μερικοί άνθρωποι με χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης βιώνουν κατάθλιψη και άγχος, με τα συμπτώματα να κυμαίνονται από ήπια έως και πιο σοβαρά. Μερικοί φυσικοί τρόποι που μπορούμε να αυξήσουμε τα επίπεδα της σεροτονίνης, πρόκειται για συνήθειες που μπορούμε εύκολα να υιοθετήσουμε στην καθημερινότητά μας.

Boost σεροτονίνης με..

Γυμναστική

Σειρά ερευνών έχει δείξει ότι υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην γυμναστική και την διάθεση, σύμφωνα με τους ειδικούς. Πιο συγκεκριμένα, η αερόβια άσκηση που ανεβάζει τον καρδιακό σας ρυθμό μπορεί να έχει αντικαταθλιπτική δράση. Σε μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Clinical Psychology Review εξετάστηκαν οι συναισθηματικές επιδράσεις της άσκησης και διαπιστώθηκε ότι βοηθά τα άτομα να αναπτύξουν ψυχική ανθεκτικότητα.

Μερικές από τις καλύτερες επιλογές είναι το περπάτημα, το τρέξιμο, το κολύμπι, το kick boxing ή και το ποδήλατο.

Καλό ύπνο

Ο επαρκής και ποιοτικός ύπνος αν και δυσεύρετος είναι πολύτιμος για την υγεία και την διάθεση μας. Γνωρίζουμε ότι η σεροτονίνη εμπλέκεται στη ρύθμιση της καλής διάθεσης και αρκετές ερευνητικές μελέτες έχουν βρει ότι ο κακής ποιότητας ύπνος (τόσο από την άποψη της διάρκειας ύπνου όσο και από την ποιότητα του ύπνου) μπορεί να επηρεάσει τους υποδοχείς σεροτονίνης του εγκεφάλου, καθιστώντας τους λιγότερο ευαίσθητους στις θετικές επιδράσεις της σεροτονίνης, εξηγούν οι ειδικοί.

Για αυτό και συνιστούν τουλάχιστον επτά με οκτώ ώρες ύπνου κάθε βράδυ.

Feel good δραστηριότητες

Μερικές φορές η δράση θα φέρει τα κίνητρα και η ενίσχυση της σεροτονίνης υπακούει σε αυτόν τον κανόνα. Όταν νιώθετε την διάθεση σας να μειώνεται μπορεί να μην είστε έτοιμοι να κάνετε πολλά, αλλά η συσσώρευση θετικών εμπειριών, γνωστή και ως ενεργοποίηση συμπεριφοράς, μπορεί να σας βοηθήσει, σύμφωνα με τους ειδικούς. Μερικά παρααδείγματα θετικών εμπειριών είναι να αφιερώσετε χρόνο στα αγαπημένα σας πρόσωπα, να μάθετε μια νέα δεξιότητα, να περπατήσετε ή να παίξετε με το κατοικίδιο σας.

«Η ενεργοποίηση συμπεριφοράς έχει θεωρηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία για ασθενείς με καταθλιπτική διάθεση και χαρακτηριστικά αναστολής, επισημαίνουν οι ειδικοί. Συμμετέχοντας σε ευχάριστες δραστηριότητες και καθώς γίνεστε πιο δραστήριοι, είναι πιθανό να βιώσετε μια βελτίωση στην διάθεση σας.

Με το πρόσωπο στον ήλιο

Μελέτες έχουν δείξει ότι οι άνθρωποι που έχουν ανεπαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να παρουσιάσουν διαταραγμένα επίπεδα σεροτονίνης. Σε μελέτη για την Federation of American Societies for Experimental Biology, που εξέτασε την σύνδεση της βιταμίνης D, της σεροτονίνης, της γνωστικής λειτουργίας και της κοινωνικής συμπεριφοράς, διαπιστώθηκε ότι η ανεπαρκής βιταμίνη D συσχετίστηκε με τη δυσλειτουργική ενεργοποίηση της σεροτονίνης, γεγονός που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κατάθλιψης.

Για να πάρετε περισσότερη βιταμίνη D, μπορείτε να περάσετε χρόνο στον ήλιο και να επιλέξετε τροφές, όπως μανιτάρια, ψάρια και κρόκους αυγών.