Όταν πρόκειται για το υγιές έντερο, οι διαιτητικές ίνες και τα προβιοτικά βρίσκονται συχνά στο επίκεντρο της συζήτησης. Όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχει ένα θρεπτικό συστατικό που μπορεί να παραβλέπετε: τα καλά λιπαρά. Πρόκειται για πολυακόρεστα λιπαρά οξέα (PUFAs) και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα (MUFAs). Αυτά τα λίπη συνδέονται με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, όπως η μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου, σύμφωνα με το Harvard T.H. Chan School of Public Health.

Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, αυτά τα λιπαρά έχουν σημαντική επίδραση και στο μικροβίωμα του εντέρου και αυτοί είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους:

Καλά λιπαρά για ποικιλία στο μικροβίωμα

Η ποικιλία στο μικροβίωμα αποτελεί δείκτη καλής υγείας του εντέρου. Σημαίνει ότι υπάρχει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένων των πρεβιοτικών και προβιοτικών βακτηρίων, που ζουν στον πεπτικό σωλήνα. Η βακτηριακή ποικιλομορφία στο έντερο έχει συνδεθεί με βελτιωμένη ανοσοποιητική λειτουργία και μπορεί να βοηθήσει στη θεραπεία και πρόληψη χρόνιων παθήσεων όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης, ο καρκίνος και οι γαστρεντερικές διαταραχές, σύμφωνα με επιστημονικό άρθρο στο Nutrients.

Τα ακόρεστα λιπαρά παίζουν ρόλο στην προώθηση ενός διαφορετικού μικροβιώματος. Όταν τα τρώτε, αυτά τα λίπη περνούν μέσω του πεπτικού συστήματος στο παχύ έντερο, άπεπτα και άθικτα. Εκεί, χρησιμεύουν ως πρεβιοτικά, τα οποία τροφοδοτούν τα καλά βακτήρια και τους επιτρέπουν να πολλαπλασιάζονται, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Foods.

Μειωμένη φλεγμονή

Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι λιπαρών οξέων μακράς αλυσίδας: τα ωμέγα-3 και τα ωμέγα-6. Η επίτευξη μιας καλής ισορροπίας μεταξύ τους είναι απαραίτητη για την καλή υγεία του εντέρου, σύμφωνα με τους ειδικούς. «Το να έχετε λιγότερα ωμέγα-3 από ωμέγα-6 στη διατροφή σας μπορεί να συμβάλλει στην φλεγμονή στο σώμα» λένε οι ειδικοί.

Από την άλλη πλευρά, η λήψη περισσότερων ωμέγα-3 από ωμέγα-6 μπορεί να βελτιώσει την ανοσολογική σας απόκριση και να μειώσει τη φλεγμονή. Πιο συγκεκριμένα, τα ωμέγα-3 μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση της φλεγμονής στο έντερο, σύμφωνα με επιστημονική ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στο  International Journal of Molecular Science.

Προστατεύουν την επένδυση του εντέρου

Η επένδυση του εντέρου είναι ένα στρώμα βλέννας που το προστατεύει από την εισβολή οργανισμών που μπορούν να βλάψουν την υγεία σας. Παίζει επίσης ρόλο στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών, σύμφωνα με ανασκόπηση στο Biomedicines. Αλλά μερικές φορές, η επένδυση του εντέρου μπορεί να «φθαρεί».

Τότε σχηματίζονται μεγάλες τρύπες που επιτρέπουν στα άπεπτα τρόφιμα, τις τοξίνες και άλλα μικρόβια να περάσουν και να εισέλθουν στο σώμα, μια πάθηση που ονομάζεται σύνδρομο διαρρέοντος εντέρου, σύμφωνα με Harvard Health Publishing.

Αυτό συμβαίνει συχνά όταν υπάρχει ανισορροπία μεταξύ χρήσιμων και επιβλαβών βακτηρίων στο έντερο. Επειδή όμως τα υγιή λίπη βοηθούν αυτά τα καλά βακτήρια να πολλαπλασιαστούν, μπορεί επίσης να μειώσουν ή να αποτρέψουν τη βλάβη στην επένδυση του εντέρου σας, σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Foods.

Τι τρώμε για υγιές έντερο

Για να υποστηρίξετε καλύτερα την υγεία του εντέρου σας, δεν θέλετε να εστιάσετε σε ένα μόνο θρεπτικό συστατικό. Αντίθετα, προσπαθήστε να ακολουθήσετε μια διατροφή που περιλαμβάνει τροφές με μεγάλη ποικιλία θρεπτικών συστατικών που υποστηρίζουν το έντερο. Ευτυχώς, πολλά τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε υγιή λιπαρά, έχουν και άλλα θρεπτικά συστατικά που είναι εξίσου ωφέλιμα για το έντερό σας.

Αυτά περιλαμβάνουν τον σολομό, το σκουμπρί, τους λιναρόσπορους, τους σπόρους chia, τα καρύδια αλλά και το ελαιόλαδο.