Εάν δαγκώνετε τα νύχια σας πιθανότατα έχετε δοκιμάσει ένα από εκείνα τα βερνίκια νυχιών με την αηδιαστική γεύση, σε μια προσπάθεια να κόψετε αυτή την ανθυγιεινή συνήθεια. Ωστόσο, το πιθανότερο είναι ότι δεν σας εμπόδισε να τα δαγκώνετε για πολύ καιρό, καθώς μετά από λίγο συνηθίσατε αυτή την γεύση.

Εάν προβληματίζεστε για το αν υπάρχει τρόπος να σταματήσετε μια για πάντα να τρώτε τα νύχια σας, η απάντηση είναι «ναι». Συνεχίστε να διαβάζετε για να μάθετε μια αποτελεσματική μέθοδο για να κόψετε την ονυχοφαγία, που διαρκεί μόλις 10 λεπτά.

Τι είναι η ονυχοφαγία

Το δάγκωμα των νυχιών είναι μια ακούσια συμπεριφορά, γνωστή και ως «ονυχοφαγία», που παρατηρείται σε πολλά παιδιά και ενήλικες. Οι άνθρωποι συνήθως δαγκώνουν τα νύχια τους όταν είναι νευρικοί, αγχωμένοι ή βαριούνται. Όλες αυτές οι καταστάσεις έχουν μια κοινή πηγή που δεν είναι άλλη από την ανησυχία, το στρες και το άγχος.

Η ονυχοφαγία συχνά είναι, επίσης, ένα σημάδι άλλων συναισθηματικών ή ψυχικών διαταραχών. Πρόκειται για μια συνήθεια που αντανακλά την υπερβολική νευρικότητα ή την αδυναμία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων και δεν είναι εύκολο να περιοριστεί ή να εξαλειφθεί.

Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι που δεν δαγκώνουν τα νύχια τους βρίσκουν αυτή τη συνήθεια αποκρουστική, για ένα άτομο που τα δαγκώνει, αυτή είναι μια βαθιά ικανοποιητική ενέργεια – όσο δύσκολο κι αν είναι να το πιστέψει κανείς.

Μπορεί η ονυχοφαγία να βλάψει την υγεία μου;

Η ονυχοφαγία χαρακτηρίζεται από τη χρόνια, μη ελεγχόμενη συνήθεια να δαγκώνει κάποιος τα νύχια του. Η περίεργη αυτή συνήθεια μπορεί να βλάψει την ονυχαία πλάκα και την επιδερμίδα γύρω από τα νύχια, οδηγώντας σε μικροβιακές και ιογενείς λοιμάξεις. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δάγκωμα των νυχιών για πολλά χρόνια μπορεί να προκαλέσει παραμόρφωση των νυχιών και καταστροφή του νυχιού.

Το δάγκωμα των νυχιών μπορεί επίσης να προκαλέσει πολλά προβλήματα στα δόντια και τα ούλα, εισάγοντας βακτήρια, ιούς και μύκητες από τα νύχια στη στοματική κοιλότητα. Μακροπρόθεσμα, επίσης, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε αλλαγές στη θέση των δοντιών ή να σπάσει τα σφραγίσματα και στεφάνες.

Ακόμη, αποικίες E. coli και άλλα επιβλαβή βακτήρια από τηλεχειριστήρια, λαβές και πληκτρολόγια υπολογιστών, μπορούν να ταξιδέψουν στο πεπτικό σας σύστημα, όταν δαγκώνετε τα νύχια σας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε κοιλιακό άλγος και διάρροια. Η ονυχοφαγία είναι, επίσης, ένας από τους κύριους τρόπους μόλυνσης από σκουλήκια, καθώς τα αυγά του σκουληκιού κρύβονται συχνά κάτω από τα νύχια.

Πώς θα σταματήσετε να δαγκώνετε τα νύχια σας σε 10 λεπτά!

Ίσως έχετε προσπαθήσει πολλές φορές στο παρελθόν να σταματήσετε το δάγκωμα των νυχιών σας κι αποτύχατε. Είστε έτοιμοι να σταματήσετε τη συνήθεια αυτή τη φορά;

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να αποφασίσετε πραγματικά ότι είστε έτοιμοι να κάνετε την αλλαγή. Αν έχετε αυτή τη συνήθεια για πολύ καιρό, θα χρειαστεί χρόνος φυσικά. Είναι επομένως σημαντικό να κατανοήσετε ότι η ανάγκη να βάλετε τα χέρια σας στο στόμα σας δεν θα εξαφανιστεί τη στιγμή που θα πάρετε την απόφαση. Στην αρχή, πιθανότατα θα δυσκολευτείτε και μπορεί να αγγίξετε τα χείλη σας πολύ αναζητώντας κάποιες οδοντωτές άκρες. Αυτό θα μειωθεί με τον καιρό…

* Λιμάρετε τα νύχια σας

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να σταματήσετε να δαγκώνετε το δάγκωμα των νυχιών είναι να τα λιμάρετε. Το μήκος ή οι οδοντωτές άκρες θα αυξήσουν την επιθυμία να τα δαγκώσετε, γι’ αυτό έχετε μαζί σας μια λίμα νυχιών. Εάν παρατηρήσετε μια άκρη που δεν είναι λεία, λειάνετέ την απαλά χωρίς να χάσετε χρόνο.

*Κάντε μανικιούρ με gel

Το μανικιούρ με gel θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε λείες τις άκρες και τα νύχια σας παχιά και δυνατά. Το βερνίκι νυχιών με gel και η επίστρωση που ωριμάζουν με λάμπα LED/UV θα κάνουν σχεδόν αδύνατο το δάγκωμα. Επίσης, είναι πολύ ικανοποιητικό να βλέπετε τα νύχια σας να μεγαλώνουν κι αυτό θα σας κάνει να θέλετε να τα διατηρήσετε έτσι.

Γιατί gel και όχι τεχνητά; 

Η εφαρμογή τεχνητών νυχιών μπορεί να βοηθήσει μερικούς ανθρώπους να σταματήσουν την αυτή την κακή συνήθεια. Ωστόσο, κάποιος που έχει ονυχοφαγία, μπορεί να αντιμετωπίσει πρόβλημα όταν ένα από τα ακρυλικά νύχια σπάσει ή θρυμματιστεί. Όταν συμβεί αυτό, μπορεί να αισθανθεί μια απίστευτη επιθυμία να αφαιρέσει όλα τα τεχνητά νύχια.

Τα τεχνητά νύχια μπορεί να λειτουργήσουν για εσάς εάν είστε διατεθειμένοι να τα αντικαθιστάτε συχνά. Διαφορετικά, τα νύχια με gel μπορεί να λειτουργήσουν πολύ καλύτερα.