Ήδη γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η σωστή εφαρμογή αντηλιακού για να προστατευθούμε όχι μόνο από τα ηλιακά εγκαύματα και τις βλάβες από τον ήλιο, αλλά και από τον καρκίνο του δέρματος. Ωστόσο, το αντηλιακό δεν είναι πάντα αποτελεσματικό ειδικά όταν δεν εφαρμόζεται (ή δεν εφαρμόζεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα) σωστά. Εκεί μπορεί να φανούν χρήσιμα τα αντιηλιακά ρούχα, ως ένας τρόπος να προστατέψετε το δέρμα σας από τις βλαβερές ακτίνες UV του ήλιου.

Τι είναι τα ρούχα που προστατεύουν τον ήλιο;

Τα αντιηλιακά ρούχα περιλαμβάνουν μπλούζες, παντελόνια και καπέλα που έχουν ενσωματωμένη προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. «Αυτό το εξειδικευμένο υλικό έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει την επιβλαβή υπεριώδη ακτινοβολία να φτάσει στο δέρμα χρησιμοποιώντας διαφορετικούς τύπους ύφανσης και την πυκνότητα των ινών μέσα στο ύφασμα» εξηγούν οι ειδικοί.

Δυστυχώς, τα κανονικά ρούχα δεν μας προστατεύουν από αυτές τις επιβλαβείς ακτίνες UV, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν σε χρόνια βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία που συσσωρεύεται στο DNA των κυττάρων μας, επισημαίνουν.

«Αν ο στόχος είναι η κάλυψη, τα αντηλιακά ρούχα μπορούν να μας δώσουν έξτρα προστασία για το πρόσωπο, τα χέρια αλλά και άλλες περιοχές του σώματος, που είναι δύσκολο να εφαρμόσουμε αντηλιακό μόνοι μας, όπως η πλάτη» συμπληρώνουν.

Τι είναι το UPF;

Σε κάθε αντηλιακό ρούχο οι ειδικοί αποδίδουν βαθμολογία υπεριώδους προστασίας (UPF), με την οποία μετράμε πόσο αποτελεσματικό είναι στην προστασία από τις ακτίνες UV. «Ένα απλό μπλουζάκι παρέχει ελάχιστη αντηλιακή προστασία (περίπου 7, που είναι ανεπαρκές), αλλά τα περισσότερα αντηλιακά ρούχα έχουν βαθμολογία UPF 30 ή υψηλότερη για να θεωρούνται προστατευτικά από τον ήλιο» μας λένε οι ειδικοί.

«Ένα απλό κόλπο για να δείτε εάν τα ρούχα σας προσφέρουν αντηλιακή προστασία είναι να κρατάτε το ρούχο στο φως. Αν μπορείτε να δείτε τον ήλιο ή το φως του να περνάει μέσα από το μπλουζάκι, τότε οι ακτίνες UV μπορούν εύκολα να περάσουν από μέσα και να φτάσουν την επιδερμίδα σας» λένε οι ειδικοί.

Πώς να επιλέξετε τα κατάλληλα

Ακολουθούν ορισμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να προσέξετε όταν επιλέγετε αντηλιακά ρούχα:

1. Επίπεδο UPF

Ακριβώς όπως το αντηλιακό έρχεται σε διαφορετικά επίπεδα SPF, τα αντηλιακά ρούχα διατίθενται σε μια ποικιλία βαθμολογιών UPF. «Το UPF 50+ είναι η υψηλότερη κατηγορία προστασίας που μπορείτε να λάβετε ενώ το UPF 30 είναι η ελάχιστη βαθμολογία που μπορεί να πληροί τις προϋποθέσεις» επισημαίνουν οι ειδικοί.

Για άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα, ανοιχτόχρωμα μάτια και ανοιχτόχρωμα μαλλιά οι ειδικοί συνιστούν να αναζητάτε είδη UPF 50+ για να εξασφαλίσετε την καλύτερη δυνατή προστασία.

2. Χρώμα

Όσο πιο σκούρο και φωτεινότερο είναι το χρώμα των αντηλιακών ενδυμάτων, τόσο περισσότερη προστασία είναι πιθανό να παρέχει. «Τα σκούρα χρώματα απορροφούν τις ακτίνες φωτός, εμποδίζοντας τις επιβλαβείς ακτίνες UV να φτάσουν στο δέρμα», εξηγούν οι ειδικοί.

Τα ανοιχτόχρωμα χρώματα τείνουν να προτιμώνται περισσότερο επειδή σας κρατούν πιο δροσερούς, αλλά οι πιο σκούρες, πιο ζωντανές αποχρώσεις θα προσφέρουν καλύτερη προστασία.

3. Κατασκευή

Είναι επίσης σημαντικό να λαμβάνετε υπόψη το υψηλό αριθμό νημάτων και τη σφιχτή ύφανση όταν επιλέγετε ρούχα προστασίας κατά του ήλιου, καθώς και τα δύο χαρακτηριστικά παρέχουν περισσότερη προστασία.  «Τα πυκνά υλικά και ορισμένες συνθετικές ίνες προσφέρουν περισσότερη προστασία από τα διαφανή, λεπτά και χαλαρά υφασμένα υλικά», επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ένας γρήγορος τρόπος για να ελέγξετε είναι να κρατήσετε το ρούχο στο φως και εάν μπορείτε να δείτε, η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί να το διαπεράσει.