Εάν αισθάνεστε ζαλάδες αφού παραλείψετε ένα γεύμα πιθανώς αντιμετωπίζετε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο. Η υπογλυκαιμία εμφανίζεται όταν η ποσότητα της γλυκόζης στο αίμα σας, πέσει κάτω από την τιμή των 70 mg/dL. Η κατάσταση αυτή -που ονομάζεται πιο συχνά «χαμηλό σάκχαρο στο αίμα»- είναι συνηθισμένη αν ζείτε με αρρύθμιστο διαβήτη. Αλλά και ένας υγιής άνθρωπος μπορεί να βρεθεί σε ανάλογη θέση όταν παραλείπει γεύματα, όταν δεν τρώει αρκετά ή/και όταν δεν τρώει τροφές που του παρέχουν αρκετά θρεπτικά συστατικά.

Βιοχημικές διεργασίες στον εγκέφαλο από την παράλειψη γευμάτων

Το σάκχαρο στο αίμα προέρχεται από την πέψη των υδατανθράκων που είναι η κύρια πηγή ενέργειας για τον εγκέφαλο. Έτσι, η παράλειψη γευμάτων ή η αποφυγή υδατανθράκων μπορεί να προκαλέσει πτώση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα σας, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε ξαφνικές ζαλάδες.

Οι ζαλάδες σε ένα υπογλυκαιμικό επεισόδιο μπορεί να συνοδεύονται από σύγχυση, εφίδρωση και τρέμουλο. Αυτός ο συνδυασμός συμπτωμάτων είναι πιθανότατα σημάδι ότι πρέπει να φάτε κάτι.

Τι να κάνετε εάν αισθάνεστε ζαλάδες

Εάν αισθάνεστε ζαλάδες, ένα από τα πρώτα πράγματα που πρέπει να κάνετε είναι να καθίσετε ή να ξαπλώσετε. Μην επιχειρήσετε να οδηγήσετε ή να χειριστείτε οποιοδήποτε τύπο εξοπλισμού.

Οι ζαλάδες προκαλούν απώλεια ισορροπίας, η οποία μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε πτώσεις και τραυματισμούς — ειδικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας. Επομένως, είναι καλύτερο να αποφεύγετε να στέκεστε ή να περπατάτε μέχρι να περάσει το συναίσθημα.

Εάν υποψιάζεστε ότι η ζάλη σας έχει προκληθεί από το να μην τρώτε αρκετά ή επειδή παραμένετε πολύ χωρίς φαγητό, προσπαθήστε να φάτε ή να πιείτε κάτι με θερμίδες το συντομότερο δυνατό.

Το ανθρώπινο σώμα διασπά και απορροφά υδατάνθρακες για ενέργεια πιο γρήγορα από οποιαδήποτε άλλα θρεπτικά συστατικά, οπότε αν μπορείτε να βρείτε μια καλή πηγή απλών υδατανθράκων – όπως χυμό φρούτων, ψωμί, ένα φλιτζάνι γάλα ή λίγο μέλι, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας θα αποκατασταθούν πιο γρήγορα.

Ακόμη κι ένα κομμάτι καραμέλα ή κάτι άλλο γλυκό μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας, αλλά έχετε κατά νου ότι το να βασίζεστε σε γλυκές λιχουδιές για να αποτρέψετε τις ζαλάδες δεν είναι μια υγιής επιλογή μακροπρόθεσμα.

Μόλις περάσει η αρχική περίοδος ζάλης, δοκιμάστε να έχετε ένα άλλο σνακ που συνδυάζει έναν πλούσιο σε φυτικές ίνες σύνθετους υδατάνθρακες με μια άπαχη πρωτεΐνη. Ο συνδυασμός θρεπτικών συστατικών θα σας βοηθήσει να μην πέφτουν ξαφνικά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας.

Μερικά παραδείγματα συνδυασμών σνακ που συνδυάζουν σύνθετους υδατάνθρακες με άπαχες πρωτεΐνες είναι:

  • γιαούρτι με φρούτα
  • κράκερ ολικής αλέσεως με τυρί
  • τοστ με φυστικοβούτυρο
  • λαχανικά με χούμους