Κανείς δεν θέλει να ξεκινήσει την ημέρα του με πιασμένο αυχένα – θα σας χαλάσει την διάθεση και θα κάνει απλές κινήσεις πραγματικά επώδυνες. Ωστόσο, παρά τον πόνο που νιώθετε και το μειωμένο εύρος κίνησης, μπορεί να έχετε υποχρεώσεις που δεν μπορούν να αναβληθούν. Οπότε τι κάνετε;

Έτσι θα «μαλακώσετε» τον πρωινό πόνο στον αυχένα

Μερικές λύσεις για να γίνει η μέρα σας πιο υποφερτή, αν ξυπνήσατε με πιασμένο αυχένα, είναι οι ακόλουθες:

#1 Θεραπεία με πάγο ή θερμότητα

Η εφαρμογή πάγου λίγο μετά την καταπόνηση του αυχένα μπορεί να βοηθήσει στον περιορισμό του οιδήματος. Οι εφαρμογές πάγου τείνουν να είναι καλύτερες για 10 έως 20 λεπτά τη φορά. Η θεραπεία με θερμότητα, όπως το να κάνετε ένα ζεστό ντους ή να χρησιμοποιήσετε θερμαντικό μαξιλάρι, βοηθά στη χαλάρωση των μυών, γεγονός που μπορεί επίσης να μειώσει τον πόνο και να βελτιώσει το εύρος κίνησης.

Tip: Ποτέ μην εφαρμόζετε πάγο απευθείας στο δέρμα. Βάλτε τον πάγο σε μία σακούλα και τυλίξτε την με μία πετσέτα. Αυτό θα αποτρέψει τον κίνδυνο εγκαύματος. Επίσης, μετά από ένα ζεστό ντους περιμένετε τουλάχιστον 45 λεπτά για να βγείτε έξω.

#2 Μη συνταγογραφούμενα παυσίπονα

Εάν ο πόνος και η δυσκαμψία είναι αρκετά έντονα ώστε να περιορίζουν σημαντικά την κίνηση προς μία ή περισσότερες κατευθύνσεις, μπορεί να συνιστάται η λήψη ενός μη συνταγογραφούμενου φαρμάκου. Συμβουλευτείτε τον φαρμακοποιό σας σχετικά, αφού πρώτα τον ενημερώσετε για τυχόν άλλα φάρμακα που λαμβάνετε.

#3 Απαλό τέντωμα ή αυτομασάζ

Αφού βρείτε κάποια αρχική ανακούφιση από τον πόνο, μπορείτε να χαλαρώσετε περαιτέρω τους μύες και τους τένοντες στον αυχένα με κάποιες διατάσεις ή/και μασάζ. Ορισμένες διατάσεις δεν μπορούν να ολοκληρωθούν πλήρως λόγω του πόνου και της δυσκαμψίας, κάτι που δεν πειράζει. Ο στόχος είναι να αυξηθεί σταδιακά η ευελιξία χωρίς να προκαλείται περισσότερος πόνος. Ομοίως, το χέρι και τα δάχτυλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνετε μασάζ στην πονεμένη περιοχή του αυχένα, εφόσον αυτό δεν αυξάνει τον πόνο.

#4 Εκτίμηση πόνου και τροποποίηση δραστηριότητας

Αφού μείνετε ξύπνιοι για λίγο και εφαρμόσετε αυτές τις θεραπείες για τη δυσκαμψία του αυχένα, μπορείτε να αξιολογήσετε αν ο πόνος και η δυσκαμψία βελτιώθηκαν. Εάν η δυσκαμψία του αυχένα εξακολουθεί να εμποδίζει σημαντικά την κίνηση σε μία ή περισσότερες κατευθύνσεις ή εξακολουθεί να παρουσιάζει οξύ ή καυστικό πόνο, συνιστάται να αποφύγετε τυχόν επίπονες δραστηριότητες για την ημέρα και να περιορίσετε τις κινήσεις που αυξάνουν τον πόνο.

Tip: Το περπάτημα και η μετακίνηση εξακολουθούν να ενθαρρύνονται, επειδή η πλήρης ανάπαυση στο κρεβάτι μπορεί να παρατείνει τη δυσκαμψία του αυχένα και τον πόνο.

Μερικές φορές ένας δύσκαμπτος αυχένας μπορεί να αρχίσει να βελτιώνεται λίγο μετά την εφαρμογή των θεραπειών, αλλά άλλες φορές μπορεί να χρειαστούν μία ή δύο ημέρες για να επιτευχθεί αισθητή ανακούφιση από τον πόνο. Ένας δύσκαμπτος αυχένας συνήθως υποχωρεί μέσα σε μια εβδομάδα. Εάν ο πόνος είναι τόσο σοβαρός που ζαλίζεστε, κάνετε εμετό ή αισθάνεστε πλήρη αδυναμία, απευθυνθείτε το συντομότερο δυνατό σε έναν ορθοπεδικό.