Οι καούρες αποτελούν ίσως το συχνότερο και ένα από τα πιο ενοχλητικά συμπτώματα που αντιμετωπίζουν τα άτομα με γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, με τους ειδικούς να επισημαίνουν ότι αποφεύγοντας ορισμένες τροφές θα μπορούσατε να συμβάλλετε στην μείωση των συμπτωμάτων.

Τι είναι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση

«Η παλινδρόμηση οξέος, που ονομάζεται επίσης γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, εμφανίζεται όταν τα οξέα από το στομάχι σας που χρησιμοποιούνται για την πέψη των τροφών, ταξιδεύουν προς το στόμα σας μέσω του οισοφάγου σας», εξηγούν οι ειδικοί.

«Όταν τρώτε, η βαλβίδα στο τέλος του οισοφάγου σας συνήθως κλείνει, αλλά μερικές φορές χαλαρώνει ενώ δεν πρέπει (μερικές φορές προκαλείται από πράγματα όπως η καθυστερημένη πέψη ή αυξημένη πίεση στο στομάχι), επιτρέποντας στο οξύ από το στομάχι σας να ρέει στο άλλη κατεύθυνση.

Όπως συμβαίνει και με άλλες παθήσεις, η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση δεν προκαλείται μόνο από ένα πράγμα. Αντίθετα, όπως μας εξηγούν οι ειδικοί, μπορεί να προκληθεί ή να επιδεινωθεί από το κάπνισμα, την εγκυμοσύνη, το στρες, το άγχος, τη φαρμακευτική αγωγή και το υπερβολικό βάρος.

Οι τροφές που την επιδεινώνουν

Ορισμένες τροφές που μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση και θα ήταν καλό να αποφεύγετε, περιλαμβάνουν:

1. Τηγανητά και λιπαρά τρόφιμα

Όσο νόστιμα κι αν είναι, «τα τηγανητά και τα λιπαρά τρόφιμα μπορούν να επιδεινώνουν την παλινδρόμηση οξέος, εν μέρει επειδή χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να αφομοιωθούν, αυξάνοντας έτσι την πιθανότητα παλινδρόμησης» εξηγούν οι ειδικοί.

2. Ντομάτες και εσπεριδοειδή

«Αυτές οι τροφές μπορούν να κάνουν το στομάχι σας να παράγει περισσότερο οξύ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε παλινδρόμηση», μας λένε οι ειδικοί. Έχοντας αυτό κατά νου, εάν αντιμετωπίζετε τακτικά παλινδρόμηση οξέος, μπορεί να θέλετε να μειώσετε όχι μόνο τις φρέσκες ντομάτες και τα φρούτα, αλλά και την πίτσα και οποιαδήποτε άλλα δημοφιλή πιάτα που μπορεί να περιλαμβάνουν αυτά τα συστατικά.

3. Κρεμμύδια

Τα ωμά κρεμμύδια μπορεί να εντείνουν περισσότερο την κατάσταση από τα μαγειρεμένα, οπότε αν δεν θέλετε να τα βγάλετε εντελώς από την διατροφή σας, μπορεί να τα καταναλώνετε ψητά, σοταρισμένα ή και καραμελωμένα.

4. Καυτερά

Είτε πρόκειται για πεπερόνι, καυτερή σάλτσα, νάτσος, πιπεριές ή wasabi, τα πικάντικα φαγητά μπορεί να ικανοποιήσουν μια λαχτάρα, αλλά είναι επίσης πολύ πιο πιθανό να προκαλέσουν παλινδρόμηση, μας εξηγούν οι ειδικοί.