Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις χειρότερες χρονιές όσον αφορά τις φυσικές καταστροφές, προειδοποιεί η Κομισιόν, καθώς η ακραία ξηρασία και οι πυρκαγιές έρχονται να προστεθούν στους ασυνήθιστους φετινούς καύσωνες.

«Η τρέχουσα ξηρασία στην Ευρώπη μπορεί να αποδειχθεί η χειρότερη όλων των εποχών» δήλωσε την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάρος Σέφκοβιτς. Οι δασικές πυρκαγιές που κατακαίνε μεγάλες εκτάσεις έρχονται να επιδεινώσουν την κλιματική κρίση, είπε.

Με την παγκόσμια θέρμανση να καθιστά ευάλωτη την Ευρώπη στις ξηρές συνθήκες, «οι στατιστικές δείχνουν ότι από το 2017 οι πυρκαγιές είναι οι πιο έντονες που έχει δει η Ευρώπη. Και δυστυχώς περιμένουμε ότι η αντιπυρική περίοδος του 2022 θα ακολουθήσει αυτή την τάση».

Μειωμένες βροχοπτώσεις

Η Ιταλία, η οποία βρίσκεται στο μέσο ενός πρώιμου καύσωνα, κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα βόρεια λόγω της χειρότερης ξηρασίας των τελευταίων 70 ετών, η οποία στέγνωσε τον ποταμό Πάδο και απειλεί τώρα να καταστρέψει την αγροτική παραγωγή. Τον περασμένο μήνα, ο καύσωνας στον ευρωπαϊκό νότο επεκτάθηκε από την Ιταλία και την Ιβηρική μέχρι τη Γερμανία.

Τώρα η Πορτογαλία περιμένει καύσωνα που θα ανεβάζει τη θερμοκρασία σε ορισμένες περιοχές στους 43 βαθμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Το ένα τρίτο της χώρας αντιμετωπίζει «ακραίο κίνδυνο» πυρκαγιάς και η μετεωρολογική υπηρεσία IPMA ανέφερε πως είναι πιθανό να εκδηλωθούν συνθήκες «τροπικής νύχτας» με θερμοκρασίες άνω των 20 βαθμών.

Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάιο το ύψος των βροχοπτώσεων στην Πορτογαλία ήταν σχεδόν το μισό σε σχέση με τον μέσο όρο και το δεύτερο χαμηλότερο από το 1931, το πρώτο έτος για το οποίο υπάρχουν επίσημες μετρήσεις.

Ο Ιούνιος ήταν πολύ ξηρός και στη γειτονική Ισπανία, με το ύψος των βροχοπτώσεων περίπου στο μισό του μέσου όρου των τελευταίων 30 ετών και τους ταμιευτήρες νερού να λειτουργούν στο 45% της χωρητικότητάς τους.

Στην Ελλάδα, πάνω από 200 πυροσβέστες έφτασαν στην Ελλάδα από άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να συνδράμουν σε κατασβέσεις, επισήμανε ο Σέφκοβιτς.

Οι ακραίες καιρικές συνθήκες στην Ιταλία ενοχοποιούνται και για την κατάρρευση του παγετώνα Μαρμολάντα στις Δολομιτικές Άλπεις, όπου εννέα εκδρομείς σκοτώθηκαν και άλλοι παραμένουν αγνοούμενοι.

Όπως είπε ο Σέφκοβιτς, «το τραγικό συμβάν στη Μαρμολάντα είναι το τελευταίο παράδειγμα καταστροφής που συνδέεται με τις υψηλότερες θερμοκρασίες και επομένως με την κλιματική αλλαγή».