Ο σίδηρος είναι ένα σημαντικό συστατικό της αιμοσφαιρίνης, της πρωτεΐνης των ερυθρών αιμοσφαιρίων που μεταφέρει το οξυγόνο από τους πνεύμονες και το μεταφέρει σε όλο το σώμα.

Εάν το σώμα σας δεν έχει αρκετό σίδηρο, δεν μπορεί να παράγει αρκετά υγιή ερυθρά αιμοσφαίρια που μεταφέρουν οξυγόνο. Η έλλειψη σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία, πράγμα που σημαίνει ότι έχετε πολύ λίγη αιμοσφαιρίνη.

Οι γυναίκες στην αναπαραγωγική τους ηλικία διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο έλλειψης σιδήρου λόγω της απώλειας αίματος κατά την έμμηνο ρύση. Για τις περισσότερες γυναίκες ηλικίας 19 έως 50 ετών η συνιστώμενη ημερήσια διατροφική δόση σιδήρου είναι 18 χιλιοστόγραμμα (mg). Οι έγκυες γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 27 mg την ημέρα. Οι ενήλικες άνδρες, από την άλλη πλευρά, χρειάζονται μόνο περίπου 8 mg σιδήρου την ημέρα.

Υπάρχουν δύο τύποι σιδήρου: ο αιμικός σίδηρος από ζωικές πηγές και ο μη αιμικός σίδηρος από φυτικές πηγές. Ο αιμικός σίδηρος απορροφάται πιο εύκολα από το αίμα. Τροφές πλούσιες σε σίδηρο περιλαμβάνουν το βόειο κρέας, το συκώτι, τα στρείδια, τα φασόλια, τα εμπλουτισμένα δημητριακά και τα σκούρα φυλλώδη πράσινα όπως το σπανάκι.

Τα ανεπαρκή επίπεδα σιδήρου μπορούν να προκαλέσουν όλεθρο σε όλο το σώμα. Ακολουθούν επτά ασυνήθιστα σημάδια ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου:

  1. Εξαιρετική κόπωση και εξάντληση

Οι άνθρωποι που δεν έχουν αρκετό σίδηρο στο αίμα τους συχνά αισθάνονται νωθροί, αδύναμοι και ανίκανοι να εστιάσουν. Αν και η κόπωση μπορεί να είναι σημάδι πολλών καταστάσεων, εάν δεν υποχωρήσει με επαρκή ανάπαυση, εξετάστε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τα επίπεδα σιδήρου σας.

  1. Συχνές λοιμώξεις

Ο σίδηρος παίζει βασικό ρόλο σε ένα υγιές ανοσοποιητικό σύστημα, επομένως τα χαμηλότερα επίπεδα του μετάλλου μπορεί να κάνουν κάποιον πιο ευαίσθητο σε λοιμώξεις. Τα ερυθρά αιμοσφαίρια μεταφέρουν επίσης οξυγόνο στους λεμφαδένες, οι οποίοι φιλοξενούν λευκά αιμοσφαίρια που καταπολεμούν τις λοιμώξεις.

  1. Χλωμό δέρμα

Η αιμοσφαιρίνη δίνει στο δέρμα το ρόδινο χρώμα, έτσι τα χαμηλά επίπεδα κάνουν το δέρμα να γίνεται πιο ανοιχτόχρωμο. Αυτό μπορεί να είναι πιο εύκολο να εντοπιστεί σε άτομα με πιο ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα, αλλά ανεξάρτητα από τον τόνο του δέρματός σας, εάν η περιοχή μέσα στο κάτω βλέφαρό σας είναι πιο ανοιχτή από το κανονικό, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου.

  1. Πρησμένη γλώσσα

Οι αλλαγές στη γλώσσα σας, συμπεριλαμβανομένου του πόνου ή του πρηξίματος, μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου. Οι ρωγμές στο πλάι του στόματος είναι επίσης συχνές σε άτομα με έλλειψη σιδήρου.

  1. Σύνδρομο ανήσυχων ποδιών

Μερικοί άνθρωποι που έχουν έλλειψη σιδήρου αναπτύσσουν σύνδρομο ανήσυχων ποδιών, μια διαταραχή που σας προκαλεί έντονη επιθυμία να κινήσετε τα πόδια σας. Η παρόρμηση συχνά συνοδεύεται από μια δυσάρεστη, αίσθηση μπουσουλήματος στα πόδια που μπορεί να δυσκολέψει τον ύπνο.

  1. Pica

Τα άτομα με έλλειψη σιδήρου μπορεί να αναπτύξουν πόθους για μη τροφικές ουσίες, όπως άργιλος, βρωμιά ή κιμωλία, μια κατάσταση γνωστή ως pica. Ωστόσο, η υποταγή στην επιθυμία σας και η κατανάλωση αυτών των ουσιών θα μπορούσε να είναι επιβλαβής, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην κατάποση επιβλαβών τοξινών και ουσιών.

  1. Τριχόπτωση

Είναι φυσιολογικό να χάνονται περίπου 100 τρίχες την ημέρα. Ωστόσο, εάν παρατηρήσετε ότι η τριχόπτωση σας είναι υπερβολική και δεν αυξάνεται ξανά, αυτό μπορεί να είναι σημάδι έλλειψης σιδήρου και μάλιστα αναιμίας. Αυτό συμβαίνει επειδή όταν οι θύλακες της τρίχας δεν λαμβάνουν αρκετό οξυγόνο, περνούν σε ένα στάδιο ύπνωσης και τα μαλλιά πέφτουν και δεν μεγαλώνουν ξανά μέχρι να βελτιωθεί η αναιμία.

Εάν αντιμετωπίζετε αυτά τα συμπτώματα και πιστεύετε ότι μπορεί να έχετε έλλειψη σιδήρου, μιλήστε με το γιατρό σας. Μπορεί να σας βοηθήσει να φτάσετε στη βασική αιτία της ανεπάρκειας σιδήρου σας, να βρείτε τρόπους να συμπεριλάβετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε σίδηρο στη διατροφή σας και να καθορίσετε αν χρειάζεται να πάρετε συμπληρωματικό σίδηρο.