Κατά τον έλεγχο του σώματος για σημάδια καρκίνου του δέρματος, πολλοί άνθρωποι μπορεί να σκεφτούν ότι αρκεί να ελέγξουν το δέρμα τους. Ωστόσο, είναι σημαντικό να ελέγξετε και τα νύχια. Αν και σπάνιος, ο καρκίνος του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος – της πιο θανατηφόρας μορφής καρκίνου του δέρματος – μπορεί να αναπτυχθεί κάτω και γύρω από τα νύχια των χεριών και των ποδιών. Ενώ ο καθένας μπορεί να αναπτύξει μελάνωμα στα νύχια του, είναι πιο κοινό σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας και άτομα με έγχρωμο δέρμα. Ένα προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό μελανώματος ή προηγούμενο τραύμα των νυχιών μπορεί επίσης να είναι παράγοντες κινδύνου.

Τα καλά νέα είναι ότι όταν εντοπιστεί νωρίς, το μελάνωμα – ακόμη και στα νύχια – είναι εξαιρετικά θεραπεύσιμο. Ο καλύτερος τρόπος για να εντοπίσετε έγκαιρα τον καρκίνο του δέρματος στα νύχια σας, όταν είναι πιο θεραπεύσιμος, είναι να ξέρετε τι να αναζητάτε και να ελέγχετε τακτικά τα νύχια σας.

Πώς να ελέγξετε τα νύχια σας για μελάνωμα

Όταν ελέγχετε τα νύχια σας για μελάνωμα, οι δερματολόγοι συνιστούν να αναζητήσετε τις ακόλουθες αλλαγές:

  • Ένα σκοτεινό σημάδι. Αυτό μπορεί να μοιάζει με καφέ ή μαύρη ταινία στο νύχι — συχνά στον αντίχειρα ή στο μεγάλο δάχτυλο του κυρίαρχου χεριού ή του ποδιού σας. Ωστόσο, αυτή η σκοτεινή ράβδωση μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε νύχι.
  • Σκούρο δέρμα δίπλα στο νύχι σας. Όταν το δέρμα γύρω από το νύχι σας γίνεται πιο σκούρο, θα μπορούσε να είναι σημάδι προχωρημένου μελανώματος.
  • Ανύψωση νυχιών από τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας. Όταν συμβεί αυτό, το νύχι σας αρχίζει να διαχωρίζεται από το κρεβάτι του νυχιού. Η λευκή ελεύθερη άκρη στο πάνω μέρος του νυχιού σας θα αρχίσει να φαίνεται μακρύτερη, καθώς το νύχι ανασηκώνεται.
  • Σχίσιμο νυχιών, που συμβαίνει όταν ένα νύχι χωρίζεται στη μέση.
  • Ένα εξόγκωμα ή οζίδιο κάτω από τα νύχια σας. Μπορεί επίσης να δείτε μια ζώνη χρώματος στο νύχι σας. Θα μπορούσε να είναι φαρδιά και ακανόνιστη ή σκοτεινή και στενή.

Το μελάνωμα των νυχιών συχνά διαγιγνώσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από το μελάνωμα στο δέρμα, κάτι που το καθιστά πιο επικίνδυνο για την υγεία σας. Εάν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στα νύχια σας, συμπεριλαμβανομένης μιας νέας σκούρας ταινίας στο νύχι σας, κλείστε ραντεβού για να δείτε έναν δερματολόγο.

Ακολουθήστε το στο Google News
Δείτε επίσης: