Τα ταξίδια μας ευνοούν με πολλούς τρόπους. Τονώνουν την σωματική υγεία αλλά και το αίσθημα ευεξίας, χαρίζοντας μας νέες ευκαιρίες για περιπέτεια και διασκέδαση. Ωστόσο, δεν είναι λίγες οι φορές που μπορεί να αισθανθείτε ότι κάτι δεν πάει και τόσο… καλά όσο ταξιδεύετε, αφού πάλι το άγχος μπορεί να «τρυπώσει», σκεπτόμενοι αν θα προλάβουμε την πτήση ή εάν τελικά θα νιώσουμε ναυτία. Το άγχος όχι μόνο χαλάει το ξέγνοιαστο κλίμα των διακοπών αλλά μπορεί να επιδεινώσει κοινές μορφές σωματικής δυσφορίας, όπως κράμπες στους μύες ή πόνο στην πλάτη, καθώς και αέρια ή δυσκοιλιότητα, δυσχεραίνοντας την λειτουργία του εντέρου.

Γιατί εμφανίζονται εντερικά προβλήματα όσο ταξιδεύετε

Όταν κάθεστε για μεγάλο χρονικό διάστημα ή είστε ακίνητοι, η εντερική σας κινητικότητα μειώνεται, πράγμα που σημαίνει ότι το αέριο που βρίσκεται στο έντερό σας, εγκλωβίζεται σε αυτό χωρίς να βρίσκει διέξοδο, μας εξηγούν οι ειδικοί. Επιπλέον, όταν δεν μπορείτε να σηκωθείτε για μεγάλες χρονικές περιόδους, είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε φούσκωμα και επιπλέον ενόχληση.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο μπορεί να διαπιστώσετε ότι έχετε αέρια ειδικά όταν ταξιδεύετε με αεροπλάνο οφείλεται σε φυσικό φαινόμενο και συγκεκριμένο στον νόμο του Μπόιλ. Όταν ανεβαίνετε σε ένα αεροπλάνο, η πίεση που ασκείται στο έντερο αυξάνεται.

«Εάν παρατηρήσετε ένα δοχείο γεμάτο αέρια (όπως ένα μπαλόνι ή το έντερο), σύμφωνα με τον νόμο του Μπόιλ, θα διαπιστώσετε ότι όταν βρίσκεται σε σταθερή θερμοκρασία, καθώς η πίεση γύρω του μειώνεται, το μπαλόνι διαστέλλεται και το αντίστροφο» αναφέρουν χαρακτηριστικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το έντερό σας μπορεί να διαστέλλεται και να γεμίζει με αέρια όταν ταξιδεύετε και εν μέσω πτήσης.

Υγιές έντερο και στις διακοπές

Τα καλά νέα είναι όμως, ότι μπορείτε να θωρακίσετε την εύρυθμη λειτουργία του εντέρου όσο ταξιδεύετε ακολουθώντας μερικές απλές συμβουλές.

Πίνουμε πολύ νερό

Η ενυδάτωση είναι ιδιαίτερα σημαντική όταν ταξιδεύετε γιατί μπορεί να μειώσει τα αέρια, το φούσκωμα, τις κράμπες και τον κοιλιακό πόνο. Έχετε μαζί σας ένα θερμό ή ένα απλό μπουκαλάκι νερό και πίνετε νερό κάθε ώρα περίπου και τακτικά καθ’όλη την διάρκεια της ημέρας.

Βάλτε ως στόχο να ξεκινήσετε αυτήν την πρακτική μια μέρα πριν ταξιδέψετε και να τη διατηρήσετε την επόμενη μέρα μετά την άφιξή σας στον προορισμό σας.

Μην χαλάτε τον ύπνο σας

Ο ύπνος εκτός τακτικού μοτίβου μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για το έντερο όσο και για την πεπτική σας υγεία. «Στο γαστρεντερικό σύστημα αρέσει η προβλεψιμότητα κι έτσι ο ποιοτικός βραδινός ύπνος επιτρέπει στο παχύ έντερο να επιτελέσει σωστά το καθήκον του» μας εξηγούν οι ειδικοί.

«Αν δεν κοιμάστε, δεν λειτουργεί σωστά και έχετε δυσκοιλιότητα και πρήξιμο». Για να αντιμετωπίσετε την διαφορά ωρών που μπορεί να έχει ο προορισμός σας και να προσαρμοστείτε πιο εύκολα, οι ειδικοί προτείνουν να προσαρμόζεστε στον ρυθμό του προορισμού σας, αν μπορείτε, και να διατηρήσετε ένα τυπικό μοτίβο ύπνου ξεκινώντας περίπου μία εβδομάδα πριν το ταξίδι σας.

Σώμα σε κίνηση

Το περπάτημα και οποιαδήποτε μορφή φυσικής άσκησης – όσο το δυνατόν περισσότερη – μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και των αερίων. Αν περπατάτε, συστέλλετε τους μύες του εντέρου σας, με αποτέλεσμα τα αέρια να απελευθερώνονται καθώς κινείστε.

Επιπλέον, οποιαδήποτε μορφή κίνησης είναι επίσης καλή για την αύξηση της ροής του αίματος και της κυκλοφορίας, γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης θρόμβων αίματος ή πρηξίματος στα πόδια και τους αστραγάλους.

Δεν ξεχνάμε τις φυτικές ίνες

Η κατανάλωση φυτικών ινών είναι εξαιρετικά σημαντική για ένα υγιές έντερο και την ευεξία του πεπτικού συστήματος. Για αυτό φροντίστε η διατροφή σας να περιλαμβάνει μια ποικιλία από φρούτα και λαχανικά, δημητριακά, φασόλια και όσπρια.

Οι ειδικοί μας προειδοποιούν: «Οι φυτικές ίνες πρόκειται για πολύτιμα συστατικά που χρειαζόμαστε κάθε ημέρα, σχεδόν σε κάθε γεύμα. Αν μειώσετε την πρόσληψή σας ακόμα και για λίγες μέρες ή δεν προσέχετε την πρόσληψη φυτικών ινών, οι πιθανότητες να έχετε δυσκοιλιότητα και στη συνέχεια αέρια αυξάνονται σημαντικά.