Το να περνάμε χρόνο έξω μπορεί να είναι εξαιρετικό για την σωματική, την συναισθηματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Ωστόσο, όταν επιλέγουμε να αφιερώσουμε χρόνο σε εξωτερικές δραστηριότητες είναι σημαντικό να λαμβάνουμε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύουμε το δέρμα μας από τον ήλιο, μειώνοντας τις πιθανότητες να πάθουμε έγκαυμα.

Μπορεί να είναι δελεαστικό να παραλείψετε την προστασία από τον ήλιο όταν είναι κρυμμένος πίσω από τα σύννεφα. Αλλά η υπεριώδης ακτινοβολία του (UV) ενώ είναι αόρατη, παραμένει ισχυρή και επιβλαβής. Η υπεριώδης ακτινοβολία μπορεί ακόμα να βλάψει το δέρμα σας τις συννεφιασμένες μέρες, προκαλώντας ηλιακά εγκαύματα και δερματικές βλάβες που αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος.

Γι’ αυτό είναι τόσο σημαντικό να αναζητάτε σκιά όταν βρίσκεστε και να μην ξεχνάτε την αντηλιακή προστασία όλο τον χρόνο και ανεξαρτήτως ηλιοφάνειας.

Γιατί είναι πιθανό το έγκαυμα και στην συννεφιά

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι ένας τύπος φυσικής ενέργειας που δεν βλέπουμε. Αλλά μπορούμε να νιώσουμε την υπεριώδη ενέργεια του ήλιου. Αυτός είναι ο λόγος που μπορεί να αισθανθούμε το δέρμα μας να καίει κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν ο ήλιος είναι έξω.

Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου είναι πιο ισχυρή και επιβλαβής από τις 9π.μ. έως και τις 3μ.μ., διάστημα κατά το οποίο η γη είναι πλήρως εκτεθειμένη στον ήλιο. Η υπεριώδης ακτινοβολία του ήλιου μπορεί να ενισχυθεί και να προκαλέσει μεγαλύτερη ζημιά όταν προσκρούει σε ανακλαστικές επιφάνειες όπως νερό, τσιμέντο, άμμος και χιόνι.

Επομένως, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να διασφαλίσετε ότι έχετε επαρκή αντηλιακή προστασία όταν βρίσκεστε σε μέρη, όπου θα συναντήσετε τέτοιες επιφάνειες, όπως:

  • Όταν πάτε για κολύμπι.
  • Στην παραλία.
  • Περπατώντας σε ένα τσιμεντένιο πεζόδρομο.
  • Παίζοντας στο χιόνι.

Είναι αλήθεια ότι τα σύννεφα εμποδίζουν την υπεριώδη ακτινοβολία. Αλλά περισσότερο από το 90% της υπεριώδους ακτινοβολίας του ήλιου μπορεί ακόμα να περάσει μέσα από τα σύννεφα τις ημέρες με ελαφρά συννεφιά και να προκαλέσει ηλιακό έγκαυμα.

Ποιοι διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο

Ορισμένα άτομα έχουν αυξημένο κίνδυνο εγκαύματος από τον ήλιο, ακόμη και σε μια συννεφιασμένη μέρα. Εάν έχετε οποιονδήποτε από τους παρακάτω παράγοντες κινδύνου, φροντίστε να προστατεύσετε τον εαυτό σας από τις ακτίνες του ήλιου, χρησιμοποιώντας την κατάλληλη αντιηλιακή προστασία:

  • Όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα ή μάτια.
  • Όσο έχουν πάθει ηλιακό έγκαυμα στο παρελθόν.
  • Όσοι παίρνουν φάρμακα που μπορούν να αυξήσουν την ευαισθησία στον ήλιο, όπως αντιβιοτικά και αντισυλληπτικά χάπια.
  • Όσοι χρησιμοποιούν ορισμένα προϊόντα περιποίησης δέρματος που είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο ηλιακού εγκαύματος, όπως τα ρετινοειδή.