Το σφιχτό στήθος είναι διαχρονικό σύμβολο της θηλυκότητας και ως τέτοιο συνδέεται αναμφισβήτητα με την γυναικεία αυτοπεποίθηση και εξωστρέφεια. Ωστόσο, μια σειρά αλλαγές που επιδρούν στο σώμα μας καθώς μεγαλώνουμε – βαρύτητα, εμμηνόπαυση, παχυσαρκία, έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κάπνισμα, λάθος επιλογή σουτιέν, κ.λπ. – οδηγούν με τα χρόνια σε χαλάρωση του δέρματος και των μυών του στήθους, με αποτέλεσμα την πτώση του. Και καμία γυναίκα δεν το θέλει αυτό.

Έτσι θα διατηρήσετε το στήθος σας σφυχτό για περισσότερο

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν τρόποι να καθυστερήσετε ή/και να μετριάσετε την αναπόφευκτη πορεία τους στήθους σας προς το έδαφος. Η άσκηση και η αποφυγή βλαβερών για την υγεία συνηθειών (βλ. κάπνισμα, έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία) είναι σαφώς μονόδρομος, αλλά και η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο.

Οι καλύτερες τροφές για να διατηρήσετε το στήθος σας στητό και σφριγηλό για περισσότερο, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι οι ακόλουθες:

1 Φακές

Οι φακές, τα γαλακτοκομικά και τα αυγά είναι τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να σφίξετε το στήθος σας.

2 Φασόλια

Τα φασόλια είναι γεμάτα με φυτικές ίνες και αποτρέπουν τη χαλάρωση του στήθους μετά την εγκυμοσύνη και λόγω της ηλικίας, διατηρώντας τη δημιουργία υγιών ιστών.

3 Κουρκουμάς

Ο κουρκουμάς έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες που διατηρούν τη ροή του αίματος υγιή και ομαλή στο γυναικείο στήθος μετά τον θηλασμό, αποτρέποντας την χαλάρωση των μαστών.

4 Δαμάσκηνα

Αντιγηραντικά και αντικαρκινικά αντιοξειδωτικά βρίσκονται στα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα βατόμουρα. Αυτά τα αντιοξειδωτικά διατηρούν επίσης τα αιμοφόρα αγγεία ανοιχτά, προάγοντας την ομαλή ροή του αίματος, για σφριγηλό αποτέλεσμα.

5 Σπόροι και ξηροί καρποί

Οι σπόροι κολοκύθας, οι ηλιόσποροι, οι σπόροι λιναριού και οι σπόροι γλυκάνισου τείνουν να αυξάνουν τα φυσικά επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα, διατηρώντας το στήθος στητό. Ως ισχυρή πηγή πρωτεΐνης και λίπους, οι ξηροί καρποί επίσης κάνουν καλό στο μέγεθος του στήθους σας.

6 Σταυρανθή λαχανικά

Τα σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, το λάχανο και το κουνουπίδι έχουν φυτοοιστρογόνα, τα οποία μιμούνται τα οιστρογόνα και διατηρούν τα στήθη υγιή. Να θυμάστε ότι τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά πρέπει να αποτελούν μέρος της καθημερινής σας διατροφής, ούτως ή άλλως.

7 Λιπαρά ψάρια

Ο σολομός, οι σαρδέλες, ο τόνος και άλλα λιπαρά ψάρια είναι εξαιρετικές πηγές ωμέγα-3 λιπαρών οξέων. Μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της βλάβης που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες, βοηθώντας στην ανύψωση των χαλαρών μαστών. Στην πραγματικότητα, ορισμένα θαλασσινά έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τις ορμόνες του φύλου και ενθαρρύνουν την ανάπτυξη του ιστού στους μαστούς.