Ενώ μπορεί να αισθάνεστε το ψυχολογικό στρες και την πίεση από την επικείμενη προθεσμία που πρέπει να παραδώσετε στην δουλειά, στην πραγματικότητα αυτό το άγχος μπορεί να είναι ευεργετικό για τον εγκέφαλό σας, σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη από το Youth Development Institute του Πανεπιστημίου της Τζόρτζια.

Ευεργετικό στρες VS υπερβολικού άγχους

Στην μελέτη, που δημοσιεύθηκε Psychiatry Research, διαπιστώθηκε ότι τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες μπορούν να βοηθήσουν τα άτομα να αναπτύξουν ανθεκτικότητα και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης διαταραχών ψυχικής υγείας, όπως κατάθλιψη και αντικοινωνικές συμπεριφορές. Το χαμηλό έως μέτριο άγχος μπορεί επίσης να βοηθήσει τα άτομα να αντιμετωπίσουν μελλοντικά στρεσογόνους παράγοντες ή αγχωτικές καταστάσεις.

«Εάν βρίσκεστε σε ένα περιβάλλον όπου έχετε κάποιο επίπεδο άγχους, μπορεί να αναπτύξετε μηχανισμούς αντιμετώπισης που θα σας επιτρέψουν να γίνετε πιο αποτελεσματικοί και αποδοτικοί σε οποιοδήποτε τομέα, πιο οργανωτικοί» επισημαίνει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και αναπληρωτής καθηγητής στο College of Family and Consumer Sciences.

Το άγχος που προέρχεται από τη μελέτη για εξετάσεις, την προετοιμασία για μια μεγάλη συνάντηση στη δουλειά ή το να δουλέψετε σε κάτι για περισσότερο προκειμένου να προλάβετε την προθεσμία μπορεί δυνητικά να οδηγήσει σε προσωπική ανάπτυξη. Η απόρριψη από έναν εκδότη, για παράδειγμα, μπορεί να οδηγήσει έναν συγγραφέα να ξανασκεφτεί το στυλ του.

Αλλά η γραμμή μεταξύ της σωστής ποσότητας άγχους και του υπερβολικού στρες είναι λεπτή.

Πότε λειτουργεί υπέρ σας

Κατά την ανάλυση των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι «τα χαμηλά έως μέτρια επίπεδα στρες ήταν ψυχολογικά ευεργετικά, δυνητικά λειτουργώντας ως ένα είδος εμβολιασμού ενάντια στην ανάπτυξη συμπτωμάτων ψυχικής υγείας» λένε οι ειδικοί.

«Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε κάποιες δυσμενείς εμπειρίες που μας κάνουν πιο δυνατούς. Υπάρχουν συγκεκριμένες εμπειρίες που μπορούν να σε βοηθήσουν να εξελιχθείς ή να αναπτύξεις δεξιότητες που θα σε προετοιμάσουν για το μέλλον» συμπληρώνουν. Αλλά η ικανότητα ανοχής του στρες και των αντιξοοτήτων ποικίλλει πολύ ανάλογα με το άτομο.

Πράγματα όπως η ηλικία, η γενετική προδιάθεση και η ύπαρξη ενός υποστηρικτικού κοινωνικού δικτύου (οικογένεια, φίλοι) στην οποία μπορείτε να επαναπαυθείτε σε περιόδους ανάγκης, όλα παίζουν ρόλο στο πόσο καλά τα άτομα χειρίζονται τις προκλήσεις. Ενώ λίγο άγχος μπορεί να είναι καλό για τη γνωστική λειτουργία, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα συνεχιζόμενα επίπεδα υψηλού στρες μπορεί να είναι απίστευτα επιζήμια, τόσο σωματικά όσο και πνευματικά.

«Σε ένα ορισμένο σημείο, το άγχος γίνεται τοξικό. Το χρόνιο στρες, όπως το άγχος που προέρχεται από τραυματικά γεγονότα και καταστάσεις, μπορεί να έχει πολύ κακές συνέπειες για την υγεία και τις ψυχολογικές συνέπειες. Επηρεάζει τα πάντα, από το ανοσοποιητικό σας σύστημα, τη συναισθηματική ρύθμιση, τη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν είναι κάθε στρες, καλό» καταλήγουν.