Η περίοδος υπονομεύει τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος με δύο τρόπους: Αρχικά, κάνοντάς σας να αισθάνεστε ακατανίκητες λιγούρες, συνήθως για γλυκά και αμυλούχα φαγητά με υπόστρωμα λίπους και, στη συνέχεια και, στη συνέχεια, κάνοντάς σας κακόκεφη με αποτέλεσμα να χάνετε τη δύναμη της θέλησής σας να ασκήσετε οποιονδήποτε έλεγχο σε αυτό που τρώτε. Εκτροχιάζει έτσι τις προσπάθειες που κάνετε όλο τον υπόλοιπο μήνα να αδυνατίσετε.

Το φούσκωμα και η κατακράτηση υγρών που συχνά συνοδεύει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο μπορεί επίσης να υπονομεύσει τις προσπάθειές σας να χάσετε βάρος, αφού ανεβαίνοντας στη ζυγαριά θα σας φανεί σαν να έχετε βάλει κιλά. Και πολλές γυναίκες όταν απογοητεύονται, αναζητούν καταφύγιο στο junk food, δημιουργώντας έτσι έναν φαύλο κύκλο. Η πρώτη επιλογή πάντα είναι κάποιο γλυκό, συνήθως σοκολάτα, ενώ ακολουθούν τα αλμυρά σνακ – επιλογές δηλαδή που όχι μόνο δεν περιέχουν τίποτα θρεπτικό για τον οργανισμό σας, αλλά επιπλέον σας γεμίζουν με άχρηστες θερμίδες, ζάχαρη και αλάτι που επιδεινώνουν το πρήξιμο και τις φλεγμονές.

Για όλα είναι υπεύθυνες οι ορμόνες

Οι ορμονικές διακυμάνσεις που συμβαίνουν σε όλη τη διάρκεια του κύκλου μιας γυναίκας είναι οι κύριοι ένοχοι για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο. Καθώς τα επίπεδα των οιστρογόνων ανεβοκατεβαίνουν, τα επίπεδα της ορμόνης του στρες –κορτιζόλης- αυξάνονται. Και όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι αρκετά υψηλά, το σώμα ενεργοποιεί την απόκριση «μάχης ή φυγής», αυτό με τη σειρά του αναγκάζει τη γυναίκα να αναζητήσει υδατάνθρακες και λίπος – τα πραγματικά καύσιμα της αντίδρασης «μάχης ή φυγής».

Το αν μια γυναίκα θα λαχταρήσει γλυκά ή κρουασάν, ωστόσο, εξαρτάται από έναν άλλο «παίκτη»: τη χημική ουσία σεροτονίνη. Οι περισσότερες γυναίκες με προεμμηνορροϊκό σύνδρομο παρουσιάζουν πτώση των επιπέδων σεροτονίνης, η οποία «πυροδοτεί» τη λαχτάρα για υδατάνθρακες, επειδή το σώμα χρησιμοποιεί τους υδατάνθρακες για να παράγει σεροτονίνη.

Εάν η κορτιζόλη είναι υψηλή και η σεροτονίνη χαμηλή, θα αναζητήσετε υδατάνθρακες, λίπη και γλυκά με βάση τη ζάχαρη όπως οι πλάκες σοκολάτας, καθώς τα απλά σάκχαρα μεταβολίζονται πιο γρήγορα από τους σύνθετους υδατάνθρακες – επομένως προσφέρουν μια γρήγορη διόρθωση της σεροτονίνης. Εάν η κορτιζόλη έχει αυξηθεί πολύ αλλά η σεροτονίνη είναι σχετικά φυσιολογική, είναι πιο πιθανό να λαχταρήσετε έναν συνδυασμό λίπους-υδατανθράκων, όπως ένα κουλούρι γεμάτο με τυρί κρέμα, χωρίς ένα τεράστιο γλυκό από δίπλα.

Η σύνδεση αίματος – σακχάρου

Άλλες έρευνες έχουν συνδέσει το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο με μια κατάσταση χαμηλού σακχάρου στο αίμα, ή υπογλυκαιμία, στο δεύτερο μισό του εμμηνορροϊκού κύκλου. Οι γυναίκες σε αυτές τις μελέτες παρουσίασαν σημαντική πτώση του σακχάρου στο αίμα μετά το φαγητό, συνοδευόμενη από νευρικότητα και ευερεθιστότητα. Τότε μέσα σε μία ή δύο ώρες, πείνασαν ξανά και λαχταρούσαν περισσότερο φαγητό.

Είτε είναι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, κορτιζόλης ή σεροτονίνης που έχουν ξεφύγει, λένε οι ειδικοί, η κατανάλωση τεράστιων μερίδων παγωτού, σοκολάτας και chips δεν είναι ο μόνος τρόπος για να επανέλθουν – στην πραγματικότητα, είναι ο χειρότερος τρόπος. Η σωστή διατροφή και ένας υγιεινός τρόπος ζωής θα πετύχουν το ίδιο, με μακροχρόνια αποτελέσματα, τονίζουν.