Το καλοκαίρι είναι συχνά μια περίοδος αισιοδοξίας – ο ήλιος είναι έξω μέχρι αργά το βράδυ, ο καιρός είναι ζεστός και το παγωτό είναι άφθονο. Αλλά στο τέλος της σεζόν, μπορεί να αρχίσετε να αισθάνεστε άγχος και μελαγχολία για το καλοκαίρι που τελειώνει – μια κατάσταση γνωστή και ως «August Blues».

Είναι εκείνη η εποχή του χρόνου που αρχίζετε να παρατηρείτε ότι οι μέρες μικραίνουν και παρόλο που είναι έξω ακόμα «βράζει ο τόπος», ξέρετε ότι ο φαινομενικά ατελείωτος χειμώνας είναι προ των πυλών. Ακριβώς όπως αυτό το παράξενο άστατο συναίσθημα που νιώθετε την Κυριακή το βράδυ πριν επιστρέψετε στη δουλειά, το τέλος του καλοκαιριού προκαλεί τη δική του εκδοχή των «Sunday Scaries».

Σε αντίθεση με την εποχική συναισθηματική διαταραχή ή το SAD, τα August Blues «τρέφονται» στην πραγματικότητα περισσότερο από το άγχος παρά από την κατάθλιψη. Με άλλα λόγια, είναι πιο πιθανό να αισθάνεστε άγχος παρά κατάθλιψη αν αντιμετωπίζετε τα August Blues.

Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αντιμετωπίσετε την μελαγχολία του Αυγούστου, που θα σας βοηθήσουν να κάνετε την μετάβαση στο φθινόπωρο πιο ομαλή.

Tips για να την διαχειριστείτε την μελαγχολία του Αυγούστου

Να είστε καλοί με τον εαυτό σας

Όταν φροντίζετε τη σωματική σας υγεία, θα ακολουθήσει και η συναισθηματική σας υγεία. Προσπαθήστε να βάλετε στόχους για να πίνετε περισσότερο νερό. Προμηθευτείτε τροφές που σας κάνουν να νιώθετε ο καλύτερος εαυτός σας. Αφήστε τον εαυτό σας να κοιμηθεί λίγο περισσότερο Και προσπαθήστε να κινηθείτε: η σύνδεση μεταξύ της άσκησης και της καλύτερης ψυχικής υγείας έχει τεκμηριωθεί από πολυάριθμες μελέτες. Όσο καλύτερα αισθάνεστε σωματικά, τόσο καλύτερα θα αρχίσετε να αισθάνεστε συναισθηματικά.

Αντισταθείτε στην παρόρμηση να απομονωθείτε

Οι άνθρωποι που βιώνουν άγχος και μελαγχολία τον Αύγουστο πρέπει να κάνουν προσπάθεια να βγουν εκεί έξω και να κάνουν τα πράγματα που τους αρέσουν, παρόλο που μπορεί να αισθάνονται ότι αυτό είναι αδύνατο. Μπορεί να είναι επώδυνο στην αρχή, αλλά προσπαθήστε να αναγκάσετε τον εαυτό σας να πάει σε αυτό το πάρτι στην πισίνα ή να δείτε αυτήν την ταινία. Ή κάντε μικρά βήματα και απλώς προσκαλέστε μερικούς φίλους. Αν σας φαίνεται υπερβολικό, δοκιμάστε να καλέσετε έναν φίλο.

Αγνοήστε το FOMO των social media

Σταματήστε να κάνετε κύλιση στις φωτογραφίες όλων των διακοπών στο Instagram. Οι άνθρωποι παρουσιάζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόνο καλές στιγμές από τη ζωή τους για να κάνουν τους φίλους τους να πιστεύουν ότι διασκεδάζουν όλη την ώρα. Αλλά στην πραγματικότητα κανείς δεν διασκεδάζει συνεχώς. Η εμμονή με αυτό που βλέπετε στα social media, που είναι μια εξαιρετικά επιμελημένη εκδοχή της ζωής των φίλων σας, θα σας κάνει να νιώσετε χειρότερα. Οπότε απλά αφήστε το smartphone κάτω.

Αγκαλιάστε ένα κουτάβι

Το χάιδεμα των ζώων απελευθερώνει ωκυτοκίνη – την ορμόνη που είναι υπεύθυνη για να σας κάνει να νιώθετε ευτυχισμένοι. Με άλλα λόγια, το να χαϊδεύετε κουτάβια σας κάνει χαρούμενους. Εάν χρειάζεστε μια γρήγορη τόνωση της διάθεσης, επισκεφτείτε έναν φίλο ή γείτονα που έχει σκύλο για κάποια θεραπεία με κατοικίδια. Για διπλή τόνωση της διάθεσης, προσφερθείτε να βγάλετε βόλτα τον σκύλο, ώστε να ασκηθείτε ταυτόχρονα.

Ανεβάστε τα Tunes

Η μουσική μπορεί να μειώσει το άγχος και να τονώσει τη διάθεσή σας. Φτιάξτε μια λίστα αναπαραγωγής με θετικές μελωδίες που μπορείτε να βάλετε σε εναλλαγή όταν αισθάνεστε πεσμένοι. Δεν είστε σίγουροι τι να προσθέσετε; Ζητήστε από τους φίλους σας να προτείνουν τα αγαπημένες τους κομμάτια. Θα έχετε μια πλήρη λίστα αναπαραγωγής σε ελάχιστο χρόνο.

«Ελαττώστε ταχύτητα»

Το χάσμα μεταξύ καλοκαιριού και φθινοπώρου μπορεί να είναι πολύ σκληρό για τους εργαζόμενους ενήλικες. Αλλά δεν χρειάζεται να είναι έτσι. Χρησιμοποιήστε τον Αύγουστο για να πάρετε μια ανάσα και να ξεκουραστείτε. Διοχετεύστε τον εσωστρεφή εαυτό σας και αφιερώστε μερικές επιπλέον νύχτες στον εαυτό σας, αντί να προσπαθήσετε να «εκμεταλλευτείτε στο έπακρο» τα τελευταία κομμάτια του καλοκαιριού. Διαβάστε αυτό το βιβλίο που μάζευε σκόνη στο κομοδίνο σας. Κλείστε αυτό το ραντεβού στο spa. Ήρθε η ώρα να χρησιμοποιήσετε τον ελεύθερο χρόνο σας όπως θέλετε.

Αν αγαπάτε το καλοκαίρι όσο κι εμείς, η μετάβαση στους πιο κρύους μήνες μπορεί να είναι μια δύσκολη εποχή του χρόνου. Αλλά δεν υπάρχει καμία αντίσταση στο αναπόφευκτο, οπότε θυμηθείτε να φροντίζετε τον εαυτό σας. Το καλοκαίρι θα επιστρέψει πριν το καταλάβετε.